Információk, érdekességek

Pubertáskori problémák - Mindig éhes ez a gyerek

2007. március 13.

Fontos változást hoz a gyermekek táplálkozási rendjében, ha a kamaszkorba lépnek. De hogyan kerüljék el, hogy csak a mennyiségre törekedjenek (esetleg a minõség rovására), kiegyensúlyozatlan étrendet kövessenek, és a hiánybetegségek veszélyeztessék õket? Ehhez igyekszünk tanácsokat adni. 

 

Kamaszként hatalmas növekedés idõszakát éli meg a fiatal: öt év alatt súlya megduplázódik, és magassága 8-12 cm-rel is nagyobb lesz évente. Egyre több táplálékot vesz magához, amelynek a mennyisége végül eléri, sõt meghaladja a felnõttekét. Ugyanakkor fennáll a kiegyensúlyozatlan táplálkozás veszélye. A mélyreható fizikai változások miatt a táplálkozási szokások változásai különös jelentõségûek a fiatalnál önazonossága és egy csoporthoz való tartozása szempontjából is.


A teljes kiõrlésû gabonák védik szívünket?

2007. március 08.

Teljes kiõrlésû gabonapelyhek gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a szívelégtelenség kialakulásának kockázatával - állítja egy nemrégiben napvilágot látott amerikai tanulmány.


A tanulmány azt a gabonát tekintette teljes kiõrlésûnek, amely legalább 25 százalék rozst vagy korpát tartalmazott. Ezek a magas rosttartalom mellett vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagabbak.


Háromórás diéta

2007. március 05.

Az úgynevezett háromórás diéta egy fogyókúra, de nem arról van szó, hogy három óra alatt súlycsökkenés következik be, hanem az a szabály, hogy minden harmadik órában enni kell.


A háromórás diéta szülõatyja a Kaliforniában élõ Jorge Cruise, aki azt állítja a testtömeg-vesztés nem a kalóriák számlálásán vagy a zsírmentes élelmiszerek fogyasztásán múlik, hanem kizárólag a helyes idõzítésen.


A módszer nem bonyolult, mindössze egy kikötés van, háromóránként enni kell, így biztosított az anyagcsere optimális szintû mûködése.


Fogyasszunk több zöldséget-gyümölcsöt

2007. február 24.

Az év eleje rendszerint a fogadkozások, könnyelmû ígéretek, égretörõ nagy tervek idõszaka. Pedig ami a táplálkozást illeti, kisebbnek tûnõ változtatások árán sokkal hamarabb teljesülhet, sõt, tartósabb eredményhez vezethet mindaz, amit korábban viszonylag nagyobb horderejû döntésekkel (pld. radikális diétával) próbáltunk elérni. Ezért azt tanácsoljuk, napi étrendünkben legalább egy szerénynek tûnõ, de annál fontosabb fogadalmunkat tartsuk be: tegyünk az eddiginél sokkal több gyümölcsöt-zöldséget az asztalunkra!


Kétségtelen, hogy jó közérzetünk nagyban függ egészséges táplálkozásunktól. Ennek pedig egyik alapvetõ tényezõje, lényeges feltétele, hogy naponta együnk elegendõ mennyiségû gyümölcsöt és zöldséget. Ha eddig nem is ment könnyen, vagy nem figyeltünk rá, ezentúl iktassuk be minden étkezéshez!


A gyermekek csoportosan többet esznek

2007. február 20.

Érdekes megfigyelésekrõl számolt be egy amerikai tanulmány. A szakemberek szerint a gyermekek akár 30 százalékkal is többet esznek egy nagyobb csoportban, mint egy kisebb társaságban.


A szokatlan témájú kutatást Dr. Julie C. Lumeng és csapata végezte a Michigani Egyetem Emberi Növekedés és Fejlõdés Tanszékérõl. Megfigyeléseik szerint a 2-6 éves gyerekek 30 százalékkal többet esznek különféle rágcsálnivalókból egy 9 fõs csoportban, mint egy 3 fõsben, mivel ilyenkor több idõt fordítanak a rágcsálásra.


Az a tény, hogy a gyermeke látják és hallják társaikat enni, a kutatók szerint több evésre ösztönzi a kicsiket.. Ezt a jelenséget - az ún. társasági megerõsítést - már korábban felfedezték a felnõttek körében és az állatvilágban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...258259260...275