Információk, érdekességek

A fogyókúra mindig ugyanakkor kezdődik: holnap!

2014. január 04.

Ez a holnap sokunk számára újév első napját fogja jelenteni miután, kimondjuk az egyik leggyakoribb újévi fogadalmat: "jövőre lefogok fogyni!" A statisztikák szerint azonban a legtöbb szilveszteri fogadalom nem túl hosszú életű.

Hogyan legyen sikeres az újévi fogadalom?
Mielőtt a kezdeti lelkesedés hatására belekezdenénk az első fogyókúrás módszerbe, ami a szemünk elé kerül érdemes elgondolkozni. A szakemberek által javasolt testsúlycsökkentő étrend mentes mindenféle szélsőségtől, kiegyensúlyozott, változatos étrendet kínál és a legegészségesebb módja a fogyásnak.

Számtalan buktatója lehet a fogyókúrának, néha csak pár alapinformációt kell tudni ahhoz, hogy sikerrel járjunk. 


Ne zabálja magasra a vérnyomását

2013. december 31.

Karácsonykor a legtöbb családnál számtalan finomság kerül az asztalra, és bizony sokan nem tudnak megálljt parancsolni maguknak a koleszterindús főételek és a hívogató édességek láttán. Dr. Kapocsi Judit magas vérnyomás specialista felhívja a figyelmet néhány fontos tudnivalóra, hogy kordában tarthassuk vérnyomásunkat.

Fő a mértékletesség
Az ünnepek során megannyi ételek csábítanak minket. Azonban próbáljuk megállni, hogy ne együnk többet, mint máskor, csak azért mert roskadozik az asztal a sok finomságtól. Különösen az édességek, valamint a sós-zsíros húsok veszélyesek, ugyanis az ezekben lévő plusz kalória túlsúlyhoz vezethet, a túlzott sófogyasztás pedig folyadék visszatartáshoz és vérnyomás emelkedéshez, így egy nap 6 grammba maximalizáljuk bevitelét!


A bejglitől a cukorbeteg lábszárfekélyig

2013. december 29.

Az év végi ünnepek velejárója a gazdagon terített asztal és a sok-sok finomság. Ilyenkor hajlamosak vagyunk sokkal többet, és sokkal kevésbé egészségtudatosan enni, mint egyébként. Ez azonban – a túlsúly mellett – egyéb problémákat is okozhat. Természetesen nem katasztrófa, ha a karácsonyi ebédek alkalmával kicsit több kalóriát viszünk be, és nem megyünk az ünnepek minden napján sportolni, de ne feledjük el, hogy az életvitelszerű egészségtelen életmód rengeteg betegséghez, köztük például diabéteszhez vezethet. 

Hazánkban mintegy 750 ezer diagnosztizált cukorbeteg él. Számukra az év minden egyes napja a diétáról, a tudatos étkezésről szól. Az ünnepek alkalmával azonban a legnagyobb önuralom mellett is könnyen elcsábulhat bárki, hiszen a terített asztal, a közös étkezések, a finom fogások és az itt-ott elcsíphető nassolnivalók mind-mind a diéta hanyagolására buzdítanak. Fontos azonban, hogy tudjuk, a cukorbetegségből nem lehet szabadságra menni. Nincsenek ünnepek, és nincs karácsony. A cukorbetegek számára a diéta egy állandósult életmód kell, hogy legyen. 


A halvásárlás íratlan szabályai

2013. december 27.

A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig a hal kiválasztása már okozhat némi fejtörést. Felmerül a kérdés: mennyire biztonságos akváriumban tartott halat vásárolni? Íme néhány tipp amire feltétlenül érdemes figyelembe venni!

Halat a zsúfolt akváriumból?

A boltokban a fagyasztott halak nagy része tengeri hal, ami nem feltétlenül alkalmas a magyar halászlé elkészítésére, ráadásul szíve szerint mindenki frissen fogott halat vásárolna az ünnepekre. A piacokon, illetve az áruházakban a zsúfolt akváriumokat látva azonban sokan elbizonytalanodnak: mennyire biztonságos így tartott állatot vásárolni?

„Tudni kell, hogy ilyentájt ezek a halak ugyanilyen sűrűségben vannak a telelő tavakban, valamint a téli vermelő helyeken is. Ez nekik tulajdonképpen természetes állapot, úgyhogy emiatt nem kell ódzkodni attól, hogy akváriumból vegyünk halat” - mondta el dr. Urbányi Béla, a Szent István Egyetem tanszékvezetője. Hozzátette: természetesen fontos, hogy biztosítsák a megfelelő vízátfolyást és a szükséges oxigént ezekben a tartályokban. Ha ez megvalósul, szinte bármeddig maradhatnak az akváriumban az állatok. Karácsony közeledtével ez persze nem jelent nagy gondot, hiszen a megnövekedett kereslet miatt gyorsan cserélődnek a halak.


Expressz gasztroajándék - illatos-cukros dió

2013. december 25.

Nem volt időd vagy elfelejtettél valakinek ajándékot készíteni? Ezzel a finomsággal garantáltan sikert aratsz!

Expressz gasztroajándék - illatos-cukros dió

Hozzávalók: 25 dkg dió (vagy mandula,mogyoró), 1 tk.fahéj, 20 dkg cukor, fél dl víz

A diót száraz serpenyőben megpirítom, ha kész rászórom a cukrot és a fahéjat.Alaposan összekeverem, hogy mindenhol érje a fűszeres cukor. 1-2 perc után beleöntöm a vizet, kevergetem és mikor a víz elpárolgott már kész is. Sütőpapírra borítom, hagyom kihűlni és már csomagolható is!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...185186187...276