Információk, érdekességek

Fogyasszunk több zöldséget-gyümölcsöt

2007. február 24.

Az év eleje rendszerint a fogadkozások, könnyelmû ígéretek, égretörõ nagy tervek idõszaka. Pedig ami a táplálkozást illeti, kisebbnek tûnõ változtatások árán sokkal hamarabb teljesülhet, sõt, tartósabb eredményhez vezethet mindaz, amit korábban viszonylag nagyobb horderejû döntésekkel (pld. radikális diétával) próbáltunk elérni. Ezért azt tanácsoljuk, napi étrendünkben legalább egy szerénynek tûnõ, de annál fontosabb fogadalmunkat tartsuk be: tegyünk az eddiginél sokkal több gyümölcsöt-zöldséget az asztalunkra!


Kétségtelen, hogy jó közérzetünk nagyban függ egészséges táplálkozásunktól. Ennek pedig egyik alapvetõ tényezõje, lényeges feltétele, hogy naponta együnk elegendõ mennyiségû gyümölcsöt és zöldséget. Ha eddig nem is ment könnyen, vagy nem figyeltünk rá, ezentúl iktassuk be minden étkezéshez!


A gyermekek csoportosan többet esznek

2007. február 20.

Érdekes megfigyelésekrõl számolt be egy amerikai tanulmány. A szakemberek szerint a gyermekek akár 30 százalékkal is többet esznek egy nagyobb csoportban, mint egy kisebb társaságban.


A szokatlan témájú kutatást Dr. Julie C. Lumeng és csapata végezte a Michigani Egyetem Emberi Növekedés és Fejlõdés Tanszékérõl. Megfigyeléseik szerint a 2-6 éves gyerekek 30 százalékkal többet esznek különféle rágcsálnivalókból egy 9 fõs csoportban, mint egy 3 fõsben, mivel ilyenkor több idõt fordítanak a rágcsálásra.


Az a tény, hogy a gyermeke látják és hallják társaikat enni, a kutatók szerint több evésre ösztönzi a kicsiket.. Ezt a jelenséget - az ún. társasági megerõsítést - már korábban felfedezték a felnõttek körében és az állatvilágban.


Óvatosan a fokhagymával!

2007. február 18.

A szülõknek és az orvosoknak többet kéne tudniuk a fokhagyma hatásáról, mielõtt gyermekek számára javasolják a fogyasztását - derült ki az Albertai Egyetemen végzett kutatásból.


Bár a fokhagyma használata különféle nyavalyákra biztonságosnak tûnik, több vizsgálatra van szükség különleges hatásának feltárása érdekében. A kanadai szakemberek - miután kielemezték a növényrõl szóló szakirodalmat - a fokhagyma használatát legalább egy betegség esetén biztosan nem ajánlják.


A felfedezések a Pediatrics in Review c. lap nemrégiben kiadott számában jelentek meg.


Hat jó tanács

2007. február 16.

Kiadós ebédek, nem kevésbé tartalmas, késõi vacsorák, a téli idõszak zsírosabb, nehezebb ételei, netán a disznótoros mindmind megerõltetõ lehet a gyomor számára, s ez emésztési problémához vezet. Íme néhány könnyen betartható, egyszerû jó tanács. 

Táplálkozási megoldások 2007-re

2007. február 05.

Rendszerint kipihenten, jó formában kezdjük az új évet, és úgy érezzük, készen állunk az újabb kihívásokra. Ezek között az elsõk közt szerepelhet, hogy elhatározzuk: leadunk néhány kilót a testsúlyunkból, mellyel természetesen soha nem vagyunk megelégedve... 


De ezentúl másképp lesz - vélekedünk. Ahhoz, hogy végre valóra váljon a karcsú alak célja körül lebegõ álmunk, nem szabad ingadozunk, hanem szilárd elhatározással a lelkünkben kell változtatnunk táplálkozási szokásainkon. Hogy melyik utat válasszuk a sok-sok létezõ megoldás közül, milyen alapelveket kövessünk? Ehhez adunk tanácsokat az alábbiakban...


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...187