Információk, érdekességek

A fehérbor is olyan egészséges, mint a vörös?

2006. augusztus 23.

A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér. Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású.

 

A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél a feldolgozáds során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben.


Étkezés a nyaralás alatt

2006. augusztus 17.

A nyaralás természetesen az étkezésre is hatással van. Jellemző a későbbi időpontban történő ébredés, a későbbi lefekvés, emiatt az evés ideje is tolódik. Arra azonban ügyeljünk, hogy naponta legalább 3 alkalommal étkezzünk. 

Szállodában általában a reggeli és a vacsora biztosított, akár menüs, akár svédasztalos megoldásban. Ebben az esetben csak az ebédről kell gondoskodnunk. Önellátós nyaralások alkalmával apartmanokban, kempingekben az esetek többségében az összes étkezést magunknak kell biztosítani. Ennek előnye az, hogy olyan ételeket eszünk, amilyet szeretnénk, és ami az egész család ízlésének megfelel, illetve, hogy nem kell pontos időpont szerint étkezni.


X. Vegetáriánus fesztivál

2006. augusztus 15.

 – Életmód nap nem csak növényevőknek –

 

Ezúton szeretnénk bemutatni Önöknek tizedik éve megrendezésre kerülő, kétnapos rendezvényünket: a X. Vegetáriánus Fesztivált.

 

A rendezvény időpontja: 2006. augusztus 26-27.

A rendezvény helyszíne: Almássy Téri Szabadidőközpont (Bp. VII. ker., Almássy tér 6.)


Étkezési tanácsok - vakációzóknak

2006. július 27.

A nyaralás alatt megváltozik a mindennapi megszokott életritmus, így valószínűleg étkezési szokásaink a nyaralás ritmusához igazodnak - azonban arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a változások ne legyenek túlzóak, mivel ez esetleg megterhelheti szervezetünket. Ha hosszabb útra indulunk autóval vagy busszal, érdemes ennivalót is magunkkal vinni, de fontos, hogy a romlandó ételeket, pl. szendvics, tej, tejtermék, hűtőtáskába tegyük, így az utazás alatt ezeket az lelmiszereket, ételeket is biztonságosan fogyaszthatjuk. 

Egészséges táplálkozás - időskorban

2006. július 24.

Az idősek táplálkozására is ugyanakkora figyelmet kell fordítani, mint az aktív felnőttek vagy a gyerekek esetében. Ha az idős emberek táplálkozását, étrendjét helyesen akarjuk összeállítani, akkor az életkori sajátosságokból adódóan számos jellegzetességet figyelembe kell vennünk. 
 

Az idős embereknél csökken az alapanyagcsere, azaz a szervezet működéséhez szükséges minimális energiamennyiség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot, illetve ebből nyert energiát igényel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...180