Információk, érdekességek

Tévhit, hogy télen zsírosat kell enni - melegítő téli étrend

2014. november 07.

Ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Tévhit azonban, hogy télen nehezebb ételekre van szükségünk. Ha szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, akkor a hőtermelésre tud koncentrálni az emésztés helyett.

Mit együnk a nagy hidegben? - melegítő ételek

Ha nagy tápértékű, melegítő hatású ételeket eszünk, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy megfázás és plusz kilók nélkül vészeljük át a fagyos napokat.

  • Több C-vitamint!

    Télen nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk: karban tartja a keringést és erősíti az ellenálló-képességet. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben elkezdünk fázni. Ha keveset fogyasztunk belőle, akkor csökken egyes immunsejtek aktivitása, így könnyebben megbetegszünk. C-vitaminban gazdagok például a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), a kiwi, a zöldpaprika, a fejes saláta, a káposztafélék. Fogyasszuk őket frissen és nyersen, mert fagyasztás, főzés, sütés közben veszítenek vitamintartalmukból.


Semmi vacsoraötlete nincs? Íme számtalan ötlet, amivel kedveskedhet az ifjabb családtagoknak!

2014. november 06.

Mit egyen a gyerek?Mit egyen a gyerek?

Az egészséges élet kulcsa a gyermekkorban elkezdett megfelelő táplálkozás. A kiegyensúlyozott tápanyag- és energiabevitelen múlik az optimális növekedés és fejlődés. Emellett a táplálkozási szokások is ekkor alakulnak ki. Ebben az időszakban tanulják meg ugyanis a kicsik a helyes ételválasztást, étkezési módot, azt hogy az étkezés kulturált, higiénikus és biztonságos körülmények között történjen, valamint ekkor formálódik az ízlés és alakul ki az ételek preferenciája is. A tápanyagszükségletet számos tényező befolyásolja, ide sorolható például a kicsi kora, neme, tápláltsági állapota, életmódja, fizikai aktivitásának mértéke, sőt még az időjárás is.

Egy példát kiemelve, egy egész napos kirándulás 10%-kal emeli meg a gyermekek energiaigényét.

Habár az életkorral folyamatosan változik az energia- és tápanyagigény, mégis van néhány olyan tény, ami a gyermekek életkorától függetlenül valamennyi korosztály tápanyagbevitelére érvényes:


Élet a rizsen túl

2014. november 06.

A magyar ember körete általában kimerül a fehér rizsben és a krumpliban. Ezek azonban nem a legegészségesebb táplálékaink, ráadásul inzulinrezisztenciásoknak és cukorbetegeknek nem is ajánlják. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa megosztotta, milyen más köreteket készíthet helyettük. 

Bulgur

A bulgur neve sokak számára nem cseng ismerősen, pedig az egyik legegészségesebb alternatívája a hagyományos köreteknek. A tört búzából készült étel a török és az arab konyha meghatározó alapanyaga, búzatöretnek vagy török rizsnek is nevezik hazánkban. Boltok polcain megtalálható rizsszemnyi méretű és egészen apró szemű változata is, melyből néhány perc alatt ízletes köret varázsolható. Alacsony a zsír-és kalóriatartalma, viszont vitaminokban (B, E), ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav) és rostban bővelkedik, ami miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek, inzulinrezisztenseken kívül a kismamáknak is ajánlott.


Ezzel számoljon, ha túl sok energiaitalt fogyaszt

2014. november 05.

A kávé mellett egyre nagyobb keletje van a különböző energiaitaloknak, melyek nagy segítséget nyújtanak a fiataloknál vizsgaidőszakban, vagy az éjszakába nyúló munkában. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája szerint azonban rendszeres fogyasztásuk komoly mellékhatásokkal bír, többek között magas vérnyomást is okozhatnak, illetve ronthatják a már fennálló hipertóniát. 

Magas koffein és taurin tartalom

Amerikai tanulmányok szerint a mértéktelen energiaital fogyasztás magas koffein és taurin tartalma miatt jelentősen megnöveli a szívösszehúzódásokért felelős anyagok mennyiségét, így negatív hatással van a szív működésére és a vérnyomásra. Éppen ezért veszélyesek a szívbetegségekben és a hipertóniában szenvedőkre, hiszen erősen megterhelik a szívet, ami hosszútávon komoly problémákhoz vezethet.

A vizsgálatban szereplő résztvevőkkel energiaitalokat itattak, majd EKG segítségével figyelték szívműködésüket, mely során kiderült, hogy olyannyira megzavarta a szívműködésüket, hogy az akár szívritmuszavarokhoz is vezethet. Emellett a vérnyomásukat is jelentős mértékben megnövelte, ami a későbbiekben akár szívinfarktust, illetve stroke-ot is okozhat.


Sütivel is készülhet a télre!

2014. november 02.

Az őszi-téli időszakban igyekszünk felkészülni a betegségek megelőzésére. Az immunrendszer erősítésében az étkezéseknek is fontos szerepe van. Ha úgy érzi, hogy a saláták és gyümölcstálak távol állnak az ízlésétől, kóstolja meg a Vitamin golyó nevű édességet! 

Sokan gondolják, hogy az egészségesként emlegetett étkezési szokásokat egyszerűen nem nekik találták ki. Nem szeretik a zöldségeket, a gyümölcsöket is alig, az édességekről pedig nehezen mondanak le - meséli Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Elsősorban nekik szeretnénk most kedvezni az alábbi recepttel, de a Vitamin golyóttej- és tojásallergiások, laktózérzékenyek is elkészíthetik.

Mit tartalmaz a recept?

  • A sütemény összetevői között megtalálható a sárgarépa, ami magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak a szem és a bőr egészségét védi, de egyben kiváló antioxidáns is, így segíti az immunrendszer működését, véd a fertőzések ellen és lassítja a sejtek elöregedését.
  • A hozzáadott dióval értékes telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) juttathatunk a szervezetünkbe.
  • mézet már a római gladiátorok is szívesen fogyasztották, hogy növeljék erejüket, a citrom pedig közismert C-vitamin forrás.
  • A recept különlegessége a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagbúzacsíra. Elsőként a magas E-vitamin-, kálium-, és foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin az E-vitamin. Képes késleltetni az öregedést, hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagoktól is.  A B-vitamin csoport tagjai az anyagcsere, az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működésében játszanak fontos szerepet. Felhasználása széleskörű, fogyaszthatjuk nyersen salátákba, kefirbe, joghurtba, édességekbe szórva. Dió kiváltására fele-fele arányban keverve, bármelyik diós étel készítéséhez felhasználhatjuk.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...277