Információk, érdekességek

A reggeli - a diétázók titkos fegyvere

2007. április 21.

Akik elbliccelik a reggelit, kevésbé tudják korlátok közt tartani a súlyukat, mint azok, akik rendszeresen esznek reggelente. Mi lehet ennek az oka? 


Kiadós reggelit!


Kezdjük egy olyan hírrel, amelyik bizonyára meglep sok embert: azok, akik elbliccelik a reggelit, kevésbé tudják korlátok közt tartani a súlyukat, mint azok, akik rendszeresen esznek reggelente. Mi lehet ennek az oka? Például az, hogy a reggelizés segíthet abban, hogy elkerüljük a veszélyes nassolást és "túlegyük" magunkat az egyes fõétkezések során. Élelmezéstudománnyal foglalkozó szakemberek felismerése szerint a rendszeres reggelizõk általában kisebb súlyúak, mint a reggelit elmulasztók.


Hurrá! Ehetünk reggelire mindenféle finomságot, gondolhatnánk. De hogyan is áll a dolog valójában?


A fogyás is lehet veszélyes

2007. április 20.

A fokozott stressz, idegesség és rohanás okozhat súlycsökkenést, amellyel tanácsos vigyázni! 
A tavasz beköszöntével sokan kellemetlen élményként szembesülünk a tél folyamán ránk rakódott plusz kilók kiábrándító látványával. Szerencsés esetben egy kis mozgás és diéta hatására könnyen visszanyerhetjük régi formánkat. Ám az is elõfordulhat, hogy hirtelen fogyni kezdünk, s ez nagymértékben veszélyezteti egészségünket.


Egy-egy rosszabb idõszakunkban, fokozott stressz, idegesség és rohanás mellett, némi vigaszt nyújthat a mérleg, s a ruhatárunk, melyek mind fogyásunkról árulkodnak. Ám rosszabb esetben a hangulatjavító vagy egyéb szerek szedése is okozhatja a súlycsökkenést.


Egye jóvá a közérzetét!

2007. április 15.

Már azt is nehéz elképzelni, hogy bélrendszerünk, azaz a vékonybél, a vastagbél és a végbél összesen 7-10 méter hosszú lehet. Ám ennél is megdöbbentõbb adat, hogy az emésztés ezen a szakaszon mintegy négyszáz négyzetméteres felületen zajlik. Ebben a csõrendszerben többek közt savakkal, emésztõenzimekkel, és nem utolsó sorban 400-500 fajta, összesen több milliárdnyi hasznos bélbaktériummal találkozik az elfogyasztott étel. Ezen baktériumok összességét nevezzük testünk bélflórájának, amelynek fontos szerep jut a megfelelõ emésztés folyamatában, továbbá hozzájárul az egyes fertõzésekkel szembeni védelemhez.

Tökmagolaj

2007. április 15.

Gyermekkorunk kedvelt csemegéje volt a tökmag, amely igazi zamatát akkor nyerte el, ha sütõben pirítottuk rózsaszínûre, illatosra. A hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak finom, hanem élelmezési és gyógyászati szempontból is nagyon hatékony. Segít a prosztataproblémák megelõzésében, a szexuális élet karbantartásában is.


Egy kis töktörténelem

 

A tök Amerikából származik, ahol igen elterjedt volt. Termesztették a mexikói indiánok, de Texasban is kedvelték az õslakók. Hozzánk persze csak Amerika fölfedezése után juthatott el, s rövid idõn belül kiharcolta az õt megilletõ elismerést. Mert a tök nemcsak sütve vagy fõzve tápláló eledel, hanem a húsában megbújó olajos magvak gyógyhatásaira is hamar fény derült, a népi gyógyászat így évszázadok óta használja.


Pofonegyszerû fogyni?

2007. április 13.

A hosszú távú fogyás kalóriabevitelünk csökkentésével eredményesebb lehet, mint ételeink összetételének megváltoztatásával – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition áprilisi számában. Ennyi lenne tehát a nagy titok?

 

Az amerikai Táplálkozástudományi Központ munkatársai Sai Krupa Das és Susan B. Roberts vezetésével összesen 34 egészséges, ám túlsúlyos férfit és nõt vizsgáltak egy éven keresztül. A résztvevõk kalória bevitelét a vizsgálat során 30 százalékkal csökkentették. Az elsõ hat hónapban az egyik csoportot alacsony szénhidráttartalmú étrenden tartották, tehát kerülték a cukros és keményítõben gazdag ételeket. Energiabevitelük 40 százalékát szénhidrátból, 30-30 százalékát zsírbõl illetve fehérjébõl fedezték. A másik csoport ízletesebb ételeket kapott, melyek 60 százaléka volt szénhidrát, míg 20-20 százalék zsír és fehérje.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...167168169...187