


Információk, érdekességek
Az ünnepek alatt is fontos, mi kerül a kicsik tányérjára
2018. január 02.
Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye merőben eltér a felnőttekétől, ezért az év végi ünnepek alatt sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja.
Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám. A következmények magukért beszélnek: a két év alatti magyar kisgyermekek ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott, az élet első 1000 napjában kialakult állapot pedig felnőttként is komoly egészségügyi problémákat, például szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy cukorbetegséget okozhat.
Ezért nem mindegy, hogy eszik a kismama
Az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséért már a fogantatás pillanatától sokat tehetnek a szülők, ugyanis a kismama táplálkozása nagymértékben befolyásolja a születendő gyermek felnőttkori egészségét. A tudatos táplálkozás alól az ünnepi időszak sem lehet kivétel: várandósság alatt maximum 500 kCal-val nő meg a kismamák tápanyagigénye, ezért az ünnepek alatt is érdemes ügyelni arra, hogy ne haladják meg ezt a mennyiséget. A családi ebédek és vacsorák során ajánlott kerülni azokat az ételeket is, melyek ételmérgezést okozhatnak nyers tojás- vagy hústartalmuk miatt.
A megengedettnél másfélszer több cukrot kapnak a 3 év alattiak
Hat hónapos korig nem jelent különösebb gondot az ünnepi készülődés, hiszen a baba számára az anyatej a legtökéletesebb táplálék – a hozzátáplálás megkezdése után azonban fontos ügyelni arra, hogy a kicsi a korának megfelelő ételeket kapja az ünnepi étkezés során is. Sajnos sokan nem fordítanak kellő figyelmet az új ételekhez való fokozatos hozzászoktatásra és a bevitt cukor, illetve só mennyiségére sem. Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a szüleik, sőt, már a 4-12 hónapos babák 40%-a is rendszeresen kap cukrozott ételt, italt vagy édességet. Az ünnepi időszakban ez a szám még tovább emelkedik.
Karácsonyi fűszerek
2017. december 29.
Ilyenkor karácsonykor sokszor eszünkbe jutnak a régi idők illatai. Amikor nagymami sütött nekünk finom mézest, zserbót, mákos kalácsot. Az illatok nagyon hatnak ránk. Ennek egyik oka, hogy az egyes agyideg - a nervus olfactorius - van legközelebb a külvilághoz, a szaglóhámunknál.
Az illatokkal szemben, mondhatnánk, védtelenek vagyunk. Nem tudjuk, hogy miért, de a számunkra idegen, kellemetlen illatok azonnal kiváltanak bennünk egy rossz érzést, míg a számunkra barátságos, kellemes illatok pedig egy jó érzést. A karácsonyi fűszereknek nagyon kellemes az illatuk.
Hatnak egyrészt az illatuk által, de mivel megesszük a fűszereket, a tényleges hatóanyagaik alapján is hatással vannak ránk.
Csoki és bor – Mértékkel nem ellenségek!
2017. december 28.
Antioxidánsok – ez az ami közös a csokoládéban és a vörösborban. A karácsonyi előtti céges, baráti ünneplések velejárója mindkettő, ennek apropóján beszél most a Magyar Kardiológusok Társasága ezek élettani hatásairól. Arra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan a magas kakaótartalmú fekete csokiról és kimondottan a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásuk mértékkel, de ajánlott. Ettől függetlenül azért mindenkit önmérsékletre intenek.
A karácsonyt megelőző napok mindenütt az ünneplés időszakát jelentik, amit leginkább a finom falatokkal és persze alkohollal színesítünk. Céges és baráti összejövetelek sora, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, ez pedig igaz az evésre, ivásra is. Közben persze ott a lelkifurdalás, ha nem is feltétlenül a plusz kilók miatt fáj a fejünk, amiatt biztosan: az egészségünk látja majd kárát a dőzsölésnek. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot, de azért mértékletességre int.
Csokit a szívnek!
,,A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a fekete csokoládé, a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmúak jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén- monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. A sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét”—mondja dr. Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetője.
A túlsúlyos nők és a mellrák
2017. december 04.
A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.
Az eredményeket, amelyeket az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be, a BBC hírportálja ismertette.
A svéd Karolinska Intézet 2012 nő adatait vizsgálta meg, akiknél 2001 és 2008 között állapítottak meg mellrákot. A nők másfél-kétévente vesznek részt mammográfiás szűrésen Svédországban. A tanulmány készítői azt vizsgálták, milyen méretű volt a tumor a diagnózis felállításakor, valamint megnézték a páciensek testtömegindexét (BMI, a testtömeget és a testmagasságot összevető mérőszám).
Azt találták, hogy a túlsúlyos nőknek nagyobb valószínűséggel volt kiterjedtebb a melldaganata, amikor mammográfiával vagy a két szűrés között diagnosztizálták.
"Lehet, hogy azért, mert a túlsúlyos nőknek nagyobb a melle, így nehezebb megtalálni a tumort, de az is lehet, hogy azért, mert a daganatuk gyorsabban nőtt" - mondta Fredrik Strand, a tanulmány vezető szerzője a BBC-nek. Nagyobb daganat diagnózisakor általában rosszabbak a kilátások.
Almás uzsonnakocka - tojás nélkül
2017. december 03.
Gyorsan szeretnél valami finomat és egészségeset uzsonnára? Íme egy javaslat! Tojás nélkül, kevés barnacukorral készül, igazi gyerekcsemege lehet belőle!
Almás uzsonnakocka
Hozzávalók: 3 nagy alma, 4 ek. olaj, 10 dkg barnacukor, 1 kis doboz joghurt,15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, ízlés szerint ízesítők és adalékok: citromhéj, fahéj, darabos dió, mandulapehely, mazsola, stb.
Az almát megmosom és héjastól lereszelem. Ezután megszórom a cukorral és a fahéjjal majd félreteszem néhány percre. Addig egy kis méretű tepsit sütőpapírral kibélelek és bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
Az almához keverem a joghurtot, az olajat majd az ízesítőt vagy plusz adalékot. Alapos keverés után jön hozzá a liszt és a sütőpor, majd a tepsibe simítom a tésztát. A tetejére is lehet szórni mandulát vagy diót.
180 fokon tűpróbáig sütöm!
Tálalás: Ez egy nem túl édes de finom, zamatos uzsonnáravaló amit tálalhatsz lekvárral, gyümölcsös öntettel vagy akár apróra vágott gyümölccsel is!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...136137138...293