Információk, érdekességek

Miért nem tudok lefogyni?

2018. július 02.

Szinte minden nő ismeri a helyzetet: gondolatként megfogalmazódik bennünk, bizony itt volna az ideje annak, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól. A gondolat hatására aztán teszünk bizonyos lépéseket, a várt fogyás azonban mégsem következik be. A megélt kudarc, vagy a kudarctól való félelem később észrevétlenül fordítja át a változás iránti vágyunkat a csendes belenyugvás állapotába, így mire észbe kapunk, gyakorlatilag már fel is adtuk a folyamatot. Mindez persze elkerülhető volna. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a megoldást, először meg kell értenünk a probléma természetét.  

1. A fogyás önmagában nem lehet cél!
A fogyás szándéka mögött általában megbújik egy mélyebb ok. Valójában ez ösztönöz bennünket arra, hogy leadjuk azokat a bizonyos kilókat aktuális testsúlyunkból, nem magának a fogyásnak a vágya.
Ilyen ok lehet az önbecsülésünk, a női önértékelésünk, vagy az egészségi állapotunk szintjén való javítás szándéka. Ok lehet továbbá az én-ideál hajszolása, a megfelelési vagy bizonyítási vágy megélése. A fogyás okai között akár az önmegvalósítás iránti szükséglet is meghúzódhat. Mindez egyénileg változó.
Mielőtt tehát fogyókúrába kezdünk, meg kell értenünk, tulajdonképpen miért fontos ez számunkra. Mit szeretnénk elérni általa? Mit adna nekünk a vágyott testsúly elérése?
Csak a pontos ok/okok ismeretében érdemes nekivágni a változás folyamatának.


Zabos kókuszgolyó

2018. június 30.

Könnyű, gyors és egészséges nasi. Ezt a verziót nyugodtan adhatod Te is a gyermekednek, sőt még az elkészítésében is boldogan segítenek a kicsik! Én túróval is készítettem néha, mákba forgatva.  

Hozzávalók:
80g zab / ledarálva, vagy korpa/
1 ek. olaj (repce)
0,5 dl mandulatej
Kakaópor ízlés szerint
1 ek. lekvár (cukormentes )
Édesítő
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés módja:
Ezt összegyúrom, és golyókat formázok belőle. A golyókat először egy kevés mandulatejben megforgatom, majd kókuszban.

Ez kb. 10 golyó lesz.


Ezért baj, ha divatból fogyasztunk „mentes" élelmiszert!

2018. június 22.

Egyre többen keresik azokat a megváltoztatott összetételű élelmiszereket, amelyek bizonyos összetevőkből kevesebbet vagy semmit sem tartalmaznak, például cukor- vagy gluténmentesek. A szakemberek azonban óvatosságra intenek: nem biztos, hogy a mentes élelmiszereknek csak jó tulajdonságai vannak.

Dinamikusan nő a speciális táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek forgalma világszerte, egyes országokban évente akár 25-30 százalékkal többet adnak el belőlük. Nincs ez másképp nálunk sem, a TÉT Platform közelmúltban végzett reprezentatív kutatása szerint a magyarok is kedvelik, ha bizonyos összetevőket nem, vagy csökkentett mennyiségben tartalmazó termékeket tehetnek a kosarukba.

  • A legtöbben, tízből négyen a zsírszegény élelmiszereket keresik,
  • de alig valamivel kevesebb azok száma, akik inkább a szénhidrátcsökkentett termékeket kedvelik.
  • A kalóriaszegénység az 1019 megkérdezett 37 százalékának fontos szempont,
  • laktóz- vagy gluténmentes élelmiszert a vásárlók több mint egytizede, pontosan 12 százaléka keres többé-kevésbé rendszeresen.

„Mentes" élelmiszert krónikus problémákra

„Mentes” élelmiszernek hagyományosan a tej-, a laktóz- vagy a gluténmentes termékeket nevezzük. Ezeknek egyes krónikus problémák, például cukorbetegség, laktóz-intolerancia vagy bizonyos allergiák esetén fontos szerepe van a diétában, azonban egyre többen vannak azok, akik nem betegségük, hanem a „mentes” élelmiszereknek tulajdonított pozitív egészségi hatások miatt építik be azokat étrendjükbe.

Utóbbi esetben gyakran keresik a cukor-, szója vagy éppen tartósítószer-mentes élelmiszereket is az emberek. Mindezt jól mutatják a kutatás adatai is: míg a laktózmentes termékeket választók aránya körülbelül megfelel a betegség által érintettek számának, addig a gluténmentes élelmiszereket keresők száma nagyságrenddel magasabb, mint a gluténérzékenység egy százalékos gyakorisága.


Gyömbéres brokkoli saláta

2018. június 20.

Ma este egy könnyed, friss, egészséges, ropogós és nagyon gyorsan elkészíthető vacsorát kellene alkotni? Ne tartson vissza semmi, max. vegyél hazafele egy kis fej brokkolit, 1-2 kápia paprikát és egy avokádót. A többi valószínűleg lesz otthon!  

Lénárt Gitta, a nyers-étkezés magyarországi „nagyasszonya” tanácsait nagyon jól be lehet építeni az egészséges reform étkezésbe napi szinten. Fontos, hogy az étkezésed minden nap tartalmazzon egy jó adag természetes, élő ételt – sütés, főzés nélkül!

Ennek a szellemében készülhet ez a finom GYÖMBÉRES BROKKOLI SALÁTA

Hozzávalók (2 személyre)
1/2 fej brokkoli
1/2 kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
1/2 fej fehér hagyma

1 kanál citromlé
1 teáskanál oliva olaj
1/4 avokádó (ez elhagyható, ha elkészíted a szószt, akkor nem szükséges)
pici só (szójaszósz)


Savas és lúgosító ételek listája - Nyomtasd ki, így bármikor követheted!

2018. június 17.

Az elsavasodás pszichés hatásoktól is lehet, mégis a leggyakrabban étkezésünk a hibás, ha túlságosan elsavasodik a szervezetünk. Mi az, amitől elsavasodunk és mi az, ami kellemesen és kíméletesen lúgosít? Lista Neked!  

Olyan ételeket kell fogyasztani rendszeresen, amely kálium, kalcium, magnézium és nátrium ásványi anyagokat tartalmaz lehetőleg szerves formában. Ezek az anyagok vizes oldatban lúgos kémhatást mutatnak, és emiatt képesek semlegesíteni a savas kémhatású emésztés-végtermékeket. 

A szervezet egyensúlya úgy tartható fenn, ha mértékkel fogyasztjuk a savasító, és bőven a lúgosító ételeket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...128129130...293