Információk, érdekességek

Készíts céklalevélből finom salátát

2019. szeptember 08.

Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ami hazánkban megterem. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a vörös gyökér levele csodaszer és remek ételek készíthetők belőle.

A céklának nemcsak az ízletes gyökere fogyasztható, hanem zöld, vörös erezettel díszített levele is. Ráadásul ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a lila céklagyökér. Íze kellemesen édeskés, és nem érezni rajta a cékla földes ízét.

A cékla levele, akárcsak a gyökérrésze, kiváló vérképző, és közrejátszik a máj anyagcserefolyamataiban. Megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és kordában tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Mire jó a céklalevél?

Gyümölcscentrifugába téve a gyökér mellé, a lébe facsarhatod belőle az értékes vitaminokat és tápanyagokat.

Párolva is ízletes és egészséges köret, akár húsok vagy rizs mellé. Apróra kell vágni egy-két csomag céklalevelet, kevés olajon megfonnyasztani, hozzáadni 2-3 gerezd fokhagymát és fél citrom levét, pici sót, borsot és kész is az ínycsiklandozó párolt céklalevél.


Ronda és finom fogások: polipsaláta hidegen

2019. szeptember 07.

Különleges étel, és az alapanyag, amiből készül, minden, csak nem gusztusos. A végeredmény azonban feledtet mindent!  

Hozzávalók:

2 bébipolipkonzerv,
2 paradicsom,
4-5 újhagyma,
fél fej fokhagyma,
csokor petrezselyem,
friss citromlé,
olívaolaj,
só,
bors.

Elkészítés:

A paradicsomot és a hagymát apróra daraboljuk, hozzáadjuk a fél-egy centis polipdarabokat, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, meglocsoljuk kevés citromlével, olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. (Aki szereti, finomra vágott friss mentát is adhatunk hozzá.) Tálalás előtt egy órára behűtjük.

Tipp:

Vállalkozó kedvűek próbálkozhatnak jégen tárolt friss polippal is, amit forrás után kb. másfél óráig kell főzni, majd lehűteni, leitatni róla a vizet, és lehet darabolni.


Vegyes saláta

2019. augusztus 30.

Egyszerű és nagyszerű! Kevés alapanyagból is könnyű és diétás vacsora készülhet.  

Hozzávalók 2 személyre:

3 db paradicsom
1 közepes kígyóuborka
1 fej lilahagyma
1 golyó mozzarella
fűszerek: só, oregano, bazsalikom, rozmaring – lehet friss zöldfűszer is
pici olaj

Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, összevágom. Egy nagy tálba teszem, és hozzáadom a kockára vágott mozzarellát. Ráöntöm az olajat, és tetszés szerint fűszerezem. Kicsit lehűtöm.

Még laktatóbb, ha főtt tojást vagy teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóst adunk hozzá.


Három titok a nyírfacukorról

2019. augusztus 27.

Habár a nyírfacukor, vagy más néven xilit, egyre több konyhában megtalálható, a jótékony hatásairól azonban vajmi keveset tudunk. Íme három meglepő tény, amit csak kevesen ismernek!

Fotó: 123rf.comDiabéteszesek, diétázók is fogyaszthatják

A nyírfacukor kinézetre és állagra csaknem teljesen megegyezik a kristálycukorral, ámde hatása ezzel szemben pont az ellenkezője, ugyanis sokkal lassabb a felszívódási ideje. Ezáltal alacsony és egyenletes szinten tudja tartani a vércukorszintünket, és nem növeli a test inzulinszükségletét, így cukorbetegek is bátran tarthatnak belőle a konyhában. Ráadásul 40%-kal alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a kristálycukornak, ezért még a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthető. 

Véd a fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás a szánkban található „rossz” baktériumoknak köszönhetően alakul ki, ugyanis azok felveszik és lebontják az általunk elfogyasztott cukrokat. Ekkor ezek a baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek gyengítik a fogzománcunkat, ami végül fogszuvasodáshoz vezethet. Ezzel szemben a nyírfacukrot nem képesek lebontani a baktériumok, és így nem indul el a savképzés sem.


Küzdelem a kilókkal - Ha a mérleg túl keveset mutat

2019. augusztus 25.

Egészségünk szempontjából nagyon fontos szerepe van tápláltsági állapotunknak. Ennek romlása maga után vonhatja különböző betegségek megjelenését, vezethet szövődmények kialakulásához és akár még korai halálozáshoz is. Lássunk néhány fontos információt, hogy még idejében meg lehessen előzni, illetve fordítani a hanyatlás folyamatát!  

Nézzük meg, hogy mit jelent az alultápláltság, ki számít veszélyeztetettnek, melyek a legjellemzőbb tünetek, és milyen segítő megoldások léteznek a tápláltsági állapot javítására.

Az alultápláltság „melegágya”
Minden olyan kóros állapotot alultápláltságnak nevezünk, melyet nem megfelelő energia vagy tápanyagbevitel jellemez. Az alultápláltság gyakorisága kórházakban a legnagyobb, de nagy arányban fordul elő a szociális otthonok intézményeiben, valamint a házi betegápolásban is.

Kialakulásában sok tényező szerepet játszhat.

  • Fokozottabb energiaigénnyel járó állapotok (pl. tartós láz)
  • Nagyobb mértékű tápanyagveszteség  (pl. vérzés, sebek, krónikus hányás, hasmenés) 
  • Az elégtelen folyadék- és táplálékfelvétel, az emésztés-, illetve a felszívódás zavara (pl. gyulladásos bélbetegségekben, hasnyálmirigy gyulladásnál)
  • Túl szigorú, egyoldalú diéták. 
  • Bizonyos megbetegedések, mint pl. a daganatos, különösen a gyomor- és bélrendszert érintő és egyéb idült betegségek (idegrendszeri-, szív-, tüdőbetegségek, stb.).
  • Műtétek, orvosi beavatkozások előtti, és az azokat követő időszakok. 
  • Gyógyszeres kezelések, melyek gyakran a terápiák részét képezik.
  • A fekvőbeteg- és a gondozást nyújtó bentlakásos intézetek idegen környezete, a megszokottól eltérő ízek és étkezési időpontok.
  • A mentális (agyi) funkciók romlása. Az idősebbek nehezebben alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Kondíciójukat befolyásolhatja a tompuló szaglás és ízérzés, a rágási-, nyelési nehezítettség, a rosszabb kézügyesség és koordináció.  
  • Depresszió, önellátási akadályozottság vagy képtelenség

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...110111112...304