Információk, érdekességek

Kiigazítások a gyógyszerkasszában

2007. szeptember 11.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az idén július végéig 33 milliárd forinttal kevesebbet fordított a költségvetés a járó betegek gyógyszerártámogatására, mint a tavalyi esztendõ azonos idõszakában.


Ez a különbség még jelentõsebb, ha hozzáadjuk azon összegeket is, amelyeket a gyógyszergyártók fizetnek be a termékeik támogatása és az általuk foglalkoztatott gyógyszerismertetõk után. Nézzük meg, mi áll ezen "sikersztori" mögött, mire számíthatunk a jövõben, és mik lehetnek a következményei.


Az 1990-es évek eleje óta többszörösére emelkedett a Magyarországon elérhetõ törzskönyvezett gyógyszerek száma, míg forgalmuk az 1998-2005 közötti idõszakban csaknem megtriplázódott. A bõvülés, bár valóban jelentõs mértékû, egyáltalán nem szokatlan az EU újonnan csatlakozott tagállamaihoz viszonyítva, és még mindig elmarad a nyugat-európai átlagtól.


Megregulázzák az orvosok gyógyszerfelírását

2007. szeptember 10.

Mostanában - elsõsorban a szakmai sajtóban, fórumokon - egyre gyakrabban kerül terítékre a 17/2007. (II. 13.) kormányrendelet, amely az orvosok "minõségi és hatékony" gyógyszerrendelését hivatott "ösztönözni".


Az, hogy ez a téma szót érdemel, nem kétséges, hiszen az egészségügyi ellátórendszer minden szereplõjét igen komolyan érinti. A hatályos, bár a jelenlegi állapot szerint januártól alkalmazott szabály szerint egyes meghatározott gyógyszercsoportokban (35 különbözõ ún. ATC4 kódcsoportban, összesen körülbelül 1830 termék) arra "ösztönzik" az orvosokat, hogy a csoport legalacsonyabb tb-támogatású készítményét írják fel a betegnek.


Elkelt a tb-kassza többlete

2007. szeptember 06.

Ebben a hónapban kezdi kifizetni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egészségbiztosítási alap szufficitjébõl származó 25 milliárd forintot - áll a Világgazdaság birtokába került dokumentumban.


A pénzmaradványból 10 milliárd a kórházkarcsúsítások és a társadalombiztosítási gyógyszerkassza megtakarításának, 15 milliárd pedig a tervezettnél nagyobb járulékbevételnek az eredménye. Az elõzõ összeget - a törvény szerint - az OEP-nek kell kifizetnie az intézmények számára, ám a járuléktöbbletrõl a zárszámadási törvényben, várhatóan október 22-én dönt a parlament. Az elsõ fordulóban kifizethetõ 10 milliárd forintból 4,27 milliárdot a 150 kórház mindegyike - teljesítményarányosan - megkapja. A már ma 1,5 milliárdos adóssággal küszködõ mentõszolgálat azonban csak a parlamenti döntést követõen jut a beígért 2 milliárdhoz.


Újabb összecsapás a gyógyszerfronton

2007. szeptember 01.

A készítményeiket Magyarországon forgalmazó gyógyszergyártók egyesületei szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogsértõ módon tervezi megváltoztatni az idén bevezetett ártárgyalások menetét: az OEP az eddigi negyedéves helyett áttér a havi ármegállapításra, s október után novemberben is változnak a díjtételek.

Etikai vizsgálat várható Matejka ügyében

2007. szeptember 01.

A Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnökei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Matejka Zsuzsa, aki az Egészségügyi Minisztériumban a gyógyszerpiaci liberalizáció egyik kidolgozója volt, üzleti és politikai barátaival közösen a liberalizáció nyújtotta lehetõséget kihasználva gyógyszertárat létesített az egyik forgalmas bevásárlóközpontban.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...191192193...223