Információk, érdekességek

Még januárban dönt az Alkotmánybíróság

2008. január 05.

Az Alkotmánybíróság (AB) elnöke még a héten kijelöli azt az alkotmánybírót, aki a testület elé terjeszti majd a végérvényes határozatokat a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében. Értesülésünk szerint az AB várhatóan januárban dönt a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseirõl. A köztársasági elnök ezután kitûzheti a referendum idõpontját, és megkezdõdhet a voksolást elõkészítõ kampány.

Évzáró beszélgetés Hankó Zoltánnal a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnökével

2008. január 04.

Hankó ZoltánA 2007-es év végén itt az idõ a számvetésre, a jövõ megtervezésére. Az egy éve életbe léptetett gyógyszer-gazdaságossági törvény gyógyszerészeket érintõ hatásairól és a gyógyszerészek képviseletének jelenlegi helyzetérõl kérdezzük Hankó Zoltánt az MGYK alelnökét.


 - Hogyan látja a 2007-es esztendõt? Milyen hatásai voltak az új kamarai és a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek?


- Az elmúlt évet ennek a két törvénynek a közvetlen és közvetett következményei uralták. Ezek alapjaiból forgatták ki a gyógyszerellátást, radikálisan változtatták meg a gyógyszerészetet és a gyógyszerészek helyzetét. Az egy évvel ezelõtt bekövetkezett változások a mi szempontunkból mindhárom lényeges területen felszámolták az addig érvényes status quot.


Egészségügyipiac-nyitás a közösségben

2007. december 24.

Brüsszeli források szerint az Európai Bizottság javasolni fogja, hogy a közösség állampolgárai az unió bármely tagországában igénybe vehessék a saját hazájukban engedélyezett egészségügyi szolgáltatásokat. Az ötlet jónak tûnik, de néhány tagország máris tiltakozik az elképzelés ellen.

 

Az Európai Bizottság javaslata csak tükrözni fogja a bírósági állásfoglalást, amely kötelezte az egyik tagország egészségbiztosítóját arra, hogy az unió más országában keletkezett számlákat is kifizesse. Tavaly az Európai Bíróság ugyanis precedens értékû döntést hozott a 75 éves Yvonne Watts ügyében. A brit hölgynek egy évet kellett volna várni hazájában egy csípõmûtétre, de orvosai tehetetlenségét megunva felszállt az expresszvonatra, és a csatorna túloldalán, Franciaországban 5500 euróért el is végezték a beavatkozást.


Ma eldõl az egészségbiztosítás sorsa

2007. december 18.

Ma szavaz az Országgyûlés az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezetrõl. Kökény Mihály, az Országgyûlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke reggel kilenc órára összehívta a testület rendkívüli ülését.


Úgy tudjuk, újabb módosító indítványokról tárgyalnak majd, amelyek nagy része szövegpontosító jellegû. Információink szerint lesz olyan szocialista képviselõ, aki a végszavazásnál nem nyomja meg az igen gombot, bár a bizonytalankodók szinte mindannyian azt állították, hogy csak az utolsó pillanatban döntenek. Azt azonban a szakértõk sem valószínûsítik, hogy elegendõ átszavazó lenne az egészségbiztosítási átalakítás megbuktatásához. Több MSZP-s mondta azt is, hogy nem "jó szívvel", de a frakciófegyelemre való tekintettel mégis megszavazza a törvényt.


Jutalmazzák a spóroló patikákat

2007. december 17.

Gyógyszertári ösztönzõ rendszert vezetne be januártól a kormány, hogy a patikusok a tb által fix összeggel támogatott referenciakészítményeknél olcsóbbat kínáljanak a betegeknek - mondta lapunknak Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.


Ennek jogi feltételeit a "költségvetési salátatörvényben" szabályozzák. E célra 2,5-3 milliárd forint lesz, ezt dobozdíj formájában, a biztosító közvetítésével kapják meg a gyógyszerészek. Forrása a tb-járulék.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...181182183...223