Információk, érdekességek

Házilag termeszthető édesítő a sztívia

2012. szeptember 02.

sztiviaA sztívia az emberi szervezetre pozitív hatással rendelkező növények egyike, édesítő hatása miatt hívhatjuk akár a növények szupersztárjának is. A leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Mindez úgy lehetséges, hogy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot.

Mi is a sztívia?

A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. A sztívia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják. A sztívia a jövő édesítője. Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet vagy az ebből nyert édesítőket, ezért a testünk nem nyer belőle kalóriát és nincs hatással a vércukorszintre.


A hűsítő mentából sosem elég

2012. augusztus 17.

A hűsítő mentából sosem elégA leggyakrabban értékesített íz, a mentol közkedveltségét nem csak friss zamatanyagának, hanem a bőrre és a nyálkahártyákra gyakorolt hűsítő hatásának is köszönheti. A fogkrémeken, rágógumikon vagy édességeken kívül ezért is használják fel szívesen gyógyszerészeti és kozmetikai termékekben, parfümökben, dezodorokban és tusfürdőkben, hűtő hatású kenőcsökben, inhalálókban, vagy akár grillezéshez használt szószokban is.

„A mentol a szájápoló termékeket gyártó ipar legfontosabb aromaanyaga. Megtalálható csaknem az összes fogkrémben, szájvízben és más szájápolási termékben, gondoskodik a friss leheletről és a komfortos szájhigiénéről” – magyarázza Clare Collett-Williams, a Givaudan szájápolási részlegének vezetője.


Az alma: koncentrátumok a bőr öregedése ellen

2012. július 02.

Minden jó a bőrnek, ami az almában van, és kivonható belőle. Gyümölcsmag-olaj, pektin (vízoldékony rost), antioxidánsok… Az alma összetevői más és más téren, de mindenképp hasznosak a bőr számára.

Az alma az a gyümölcs, amelyből a legtöbbet fogyasztanak a világon! A kínaiak már háromezer évvel ezelőtt lakmároztak belőle. A nemes vagy házi alma, tudományos nevén Malus domestica a rózsafélék családjába tartozó növény, mely Délnyugat-Ázsiából származik. Aztán a selyemúton keresztül jutott el az arabokhoz, görögökhöz, rómaiakhoz. Később meghonosodott egész Európában, és végül több mint húszezer fajtáját ismerték meg - de ebből csak mintegy hétezret termesztenek napjainkban.


Immunerősítő finomság: a fekete bodza

2012. június 13.

Még lehet gyűjteni a bodza teljesen kifejlett, kinyílt virágzatait, amiből különleges aromájú bodzaszörp készülhet vagy a számos gyógyhatással rendelkező bodzatea. 

A bodza (Sambucus nigra, fekete bodza) ősidők óta ismert és használt gyógynövényünk, sokoldalú gyógyhatásokkal.


Kurkuma: a rákellenes ájurvédikus csodafűszer

2012. június 09.

Hari Sharma, Rama K. Mishra, James G. Meade: The Answer to Cancer - Is Never Giving It A Chance To Start című, könnyed és mulatságos hangvételű, mégis rendkívül komoly témákat tárgyaló könyvéből már korábban megjelent egy izgalmas részlet a zöldségek rákmegelőző hatásáról. Az alábbiakban szintén ebből a könyvből fordítunk egy fejezetet, mely a kurkumát, az antioxidáns, gyulladásgátló és fantasztikus rákmegelőző hatású szert mutatja be. A kurkuma használata hazánkban sajnos még nem elterjedt. A szörnyű hazai rákstatisztikákat látva azonban minden magyar háziasszonynak meg kellene ismerkednie vele. Az alábbi cikkben foglalt ájurvédikus tudás, ha átültetjük a gyakorlatba, szó szerint életeket menthet és komoly szenvedést előzhet meg.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...262728...39