Információk, érdekességek

Igyak vagy ne igyak málnalevél teát szülés előtt?

2017. július 26.

Kismamák dilemmája a málnalevél tea körül…

  • Egyik kismama ismerősöm azt mondta, hogy ő málnalevél teát iszik, hogy könnyebben menjen neki a szülés. Javasolta kipróbálásra nekem is. Vettem is málnalevelet, és otthon láttam a tea csomagolására írva a következőt: „a málnalevél tea a hasmenés kezelésének egyik hatékony módja, illetve a málnalevélből főzött teával való öblögetés segít a torok- és garatgyulladás okozta kellemetlen tünetek mérséklésében”. Nem történt tévedés? Nekem nem hasmenésem van vagy garatgyulladásom!

Nem történt tévedés: a gyógynövényes könyvekben és a málnalevél teák csomagolásán is az olvasható, hogy hasmenésre és torok- illetve garattáji gyulladások kezelésére alkalmazható a málnalevélből készült tea. Emellett azonban egyéb alkalmazási területei is vannak, például a kismamáknál. Népgyógyászati megfigyelések szerint a málnalevél tea ajánlható a várandós kismamáknak a terhesség utolsó heteiben, mivel az segíti a kismedence izomzatának ellazulását, így az szüléskor tágulékonyabb lesz. Úgy tartják, hogy a málnalevél tea fogyasztása a 34. terhességi hetet követően az anyaméhet ellazítja, a méhnyakat felpuhítja, és ennek köszönhetően a vajúdás idejét lerövidíti és a vele járó fájdalmakat csökkenti. Egyes ajánlásokban a gyermekágyas időszak alatt is javasolják a fogyasztását.

  • Valóban ennyire jó lenne a málnalevél teája?

Míg népgyógyászati adatok szerint a málnalevél tea megkönnyíti és meggyorsítja a szülést, addig klinikai vizsgálatok eredményei nem igazolják egyértelműen azt, hogy a tea fogyasztásával a vajúdási munka vagy idő csökkenthető. Abban azonban egyetértés mutatkozik, hogy a málnalevél alkalmazása nagy múltra tekint vissza, használata a terhességben biztonságos, és annak a magzatra nézve káros hatása nincs.


Egyszerű gyógytea az emésztési problémák ellen

2017. június 15.

Az egyik legegyszerűbb gyógynövényünk, amely minden háztartásban, minden konyhában megtalálható. Jellegzetes íze sokak kedvencévé teheti. A legjobb emésztésjavító. Hogyan használd?  

 

Ez a csinos, 1,5-2 méter magas évelő növény könnyen felismerhető nyélen ülő szálas leveleiről, melyet sárga virágokból álló fürtös ernyővirágzat vesz körül. Ovális apró gyümölcsei bordázottak, zöldesszürkék és igen jó illatúak. A természetben a mérgező bürökkel is összetéveszthető az édeskömény. Ezért ne szedjük a természetben, hanem inkább vásároljunk, vagy magunk termesszük. 

A babatea alapja

Az édesköményt minden anyuka jól ismeri, hiszen a babateákba a jó széklet ürítés és a szorulás elkerülése érdekében ez a gyógynövény az egyik legfontosabb alapanyaga a babateáknak. Ezt a hatását a fáraóktól a mai napig használják, ismerik. Az ókori görögök Marathonnak hívták ezt a növényt. Hippokratész írta fel először csecsemőkori bélgörcsökre, majd 400 év múlva újból ajánlják, de mint étvágycsökkentőt. A szoptatós anyáknak is javallották a tejhozam fokozására. 
 

Fűszer és gyógyír

Nem csak gyógyírként, hanem fűszerként is használják, főleg a halételek fűszerezésére javasolják, de bármilyen húsra érdemes köményt tenni, mivel annak emészthetőségét javítja. Sós sütemények különleges ízét is a kömény adja meg. A magvakat tejben forralva egy olyan gyógyitalt készítettek, melyet a szoptatós anyáknak adtak, ezzel növelve tejük mennyiségét. 

Minden nép ismeri

Amerikában, Latin Amerikában és Jamajikában is elterjedt és ismert a kömény hatása. Hasmenésre emésztési problémáéra és a szelekre ajánlják gyógyírként minden népnél. A mai herbalisták szemlemosó folyadékot is készítenek kömény főzetből, tovább elemezve Plinius megfigyelését, mely szerint a kígyó a vedlés után kömény növényéhez dörzsölődik, így a szeme kitisztul, újra éles lesz. 


Különleges gyógy- és fűszernövények - az édesgyökér

2016. október 27.

Ez az édeskés ízű növény (népiesen cukorkóró, vagy édesfa) egyrészt gyógyhatásáról, másrészt az ételek, italok ízesítésekor különleges, eredeti, intenzív zamatáról ismert. Kiemelendő az a tulajdonsága, hogy kedvezően hat az emésztésre és étvágycsökkentő is.

Melyek az egészségre gyakorolt jótékony hatásai?

Az édesgyökér karósgyökérzetéből nyert készítmények használatosak a gyógyászatban. De már egy rudacska elrágcsálása is hat a stressz ellen, és szabályozza az éhségérzetet. Az édesgyökér segít a dohányzásról való leszokásban, vagy jó alakunk megtartásában. Főzete étkezés után könnyít az emésztésen, hat a felfúvódás ellen, továbbá köhögéscsillapító, görcsoldó is. Készítése: forrázzunk le csészénként 1-1,5 teáskanálnyi édesgyökeret , majd hagyjuk állni 15 percig, és ezt követően szűrjük le. Fogyaszthatunk belőle – kúraszerűen - naponta háromszor egy csészével, étkezés után. Az emésztésre gyakorolt hatását fokozhatjuk, ha az édesgyökeret társítjuk ánizzsal, vagy köménymaggal, borsmentával. Az így nyert gyógyteakeverék gyógyírt jelenthet még légúti hurutokra, amellett köptető, nyálkaoldó hatása is van. Csillapíthatja a torokfájást, köhögést.. Az édesgyökér egyik fő hatóanyaga, a glicirrizin (20%-os tartalommal) adja az édes ízt, mely többek közt ízjavítóként használatos az élelmiszer- és gyógyszeriparban. Ez az értékes növény még segíthet megelőzni, illetve enyhíteni a gyomorfekélyt, a refluxot. Hat a gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés ellen.

 


Különleges gyógy- és fűszernövények - a kurkuma

2016. október 27.

Egzotikus szimbólum, a kurkuma - a curry fő alkotóeleme - trópusi és szubtrópusi vidékekről származik. De napjainkban ez a növény már az ázsiai konyhát kedvelők menüjének részévé vált Európában is. Az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. A kurkuma főként antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságáról ismert, de a szervezetünket érintő más jótéteményei is egyre inkább előtérbe kerülnek. Lássunk közülük néhányat.

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma sajátos illatú, ragyogó sárga színű, sajátos aromájú fűszer. Gyakran a jóval drágább sáfrány helyettesítésére is használják, bár a kurkuma fűszer azért annál pikánsabb, különlegesebb ízt kölcsönöz az ételeknek. Főként Indiában, Kínában és Indonéziában termesztik, és tudni érdemes róla, hogy a fűszer a növény sárga belsővel rendelkező gyökeréből származik.  Használata (a népi gyógyászatot, terápiás alkalmazást is beleértve) az említett távoli vidékeken hosszú időre nyúlik vissza, évezredekben mérhető. Ugyanakkor az utóbbi években az ételek ízesítésén kívül a flavonoidokhoz (hasznos növényi hatóanyagokhoz) hasonló, erős antioxidáns hatása miatt újra a tudományos kutatások előterébe került. A kutatók a kurkuma védő és preventív hatásával fokozottabban foglalkoznak, napjaink olyan gyakori betegségei, mint a szív- és érrendszeri, gyulladásos megbetegedések, vagy az emésztési problémák tekintetében. Egyes tanulmányok daganatmegelőző, antibakteriális, vírusölő, illetve immunserkentő hatására is rámutattak.

Kissé keserű íz, erős színhatás

Fő termesztési helyéből eredően a kurkumát indiai sáfránynak is nevezik, bár az említett Kína és Indonézia mellett, Japán, Burma, Malajzia, sőt még Afrika is a fő lelőhelyei közé tartozik. Kesernyés íze, jellegzetes illata azért mindenekelőtt az indiai konyhára jellemző, mely elterjedt a világ számos országában. Egy példa a hazai (nem csak ) indiai éttermekben történő alkalmazására: a nálunk is ismert biryani, sült zöldséges rizs is ezzel a fűszerrel készül.
A növény élénksárga színét a kurkumin nevű hatóanyag adja, mely az élelmiszeripar egyik gyakran használt színezőanyaga. Pld. jellemzően mustárokban, szirupokban édességekben, zselékben, fagylaltokban található. Pikáns ízt ad leveseknek, húsoknak, számos zöldséges ételnek, salátának, szószoknak is.


Gyógyteák szerepe a modern gyógyászatban

2016. szeptember 29.

A gyógynövényeket nagyon gyakran tea formájában alkalmazzuk. A teakeverékek jelentős hányada kiegészítő kezelésként fontos részei a terápiának (légúti tünetek kezelése, emésztésre ható szerek), míg más készítmények (pl. tejelválasztást fokozók) jelentőségét az adja, hogy nincs alternatívájuk a szintetikus szerek között.

Az emberiség a gyógyászatban hosszú évszázadokon keresztül csupán a természetes anyagok használatára támaszkodhatott. Később a szintetikus gyógyszergyártás előtérbe kerülésével a gyógyításban addig alkalmazott növényi szerek jelentős része háttérbe szorult. Az 1970-es években elinduló „zöld hullámmal” azonban ismét egyre népszerűbbé váltak a természetes anyagokat tartalmazó készítmények.

Mire használhatjuk a gyógyteákat?

  • Az emésztőszervi panaszok kezelése során felhasznált gyógynövények legtöbbjének hatását nemcsak a tradicionális alkalmazás során nyert tapasztalatok igazolják, hanem már humán klinikai vizsgálatok eredményei is megerősítették az alkalmazás helyességét. A gyógyteák alkalmasak étvágytalanság (benedekfű, ezerjófű, rozmaring), emésztési zavar (az előzőek mellett koriander, citromfű) kezelésére, emellett görcsoldó (édesköménytermés, kamillavirág), epehajtó (fehér üröm, orvosi pemetefű), hashajtó (szenna, aloé, rebarbara, kutyabenge) hatással is rendelkeznek. A terápia során jellemező, hogy általában több gyógynövényt kombinációban tartalmazó teakeverékeket alkalmaznak, mivel az emésztőszervi panaszok döntően több okra vezethetőek vissza. A teák fogyasztása azért is előnyös, mert a szintetikus készítmények között nem találhatóak hasonló, komplex módon ható szerek.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...192021...39