Információk, érdekességek

Új szuperfegyver az öregedés elleni harcban - ismerjük meg a kendert!

2018. július 12.

Üldözött drogalapanyag, az ipari felhasználás révén az egyik legtöbbet használt növényi rost, 2000 éves papíralap, mostanság pedig XXI. századi szuperfood. Mindez a kender, amelynek számtalan alfaja létezik, érdemes megismerni különleges sztoriját és utolérhetetlen összetevőit. Nézzük, mire is jó a kendermag és olaja.  

Jól kifizetődő haszonnövény

Az ipari, táplálkozási és kozmetikai felhasználású nemesített kendernek nem sok köze van a marihuánaként ismert indiai vadkenderhez. Bár növénytanilag közvetlen rokonai egymásnak ezek a növények, sőt még a leveleik is igen hasonló formájúak, a drog alapját képező THC-tartalom a nemesített kendertípusokból teljesen hiányzik. Világszerte mintegy 30 ezer tonna kendert állítanak elő, ezek a növények a nemesített fajtákhoz tartoznak. Az ipari kender indiai vad rokonánál jóval több rostot tartalmaz, ez a tulajdonsága pedig már 2000 évvel ezelőtt is az egyik leggyakrabban használt haszonnövénnyé tette az ókori Kínában. Itt ugyanis papíralapanyagként szolgált. Mi magyarok is igen korán, ázsiai vándorlásaink során találkoztunk ezzel a jól hasznosítható növénnyel, i.e. 950-ből is találtak olyan textilmaradványokat, amelyek kenderből készültek. A ruhagyártás a mai napig az egyik legfontosabb összetevőként tekint a nemesített kenderre. Európában egyébként pont Franciaországban termesztik a legtöbb kendert, a világ termelésének ¾-e ugyanis innen származik. Bár a gallok földje élen jár a divatvilágban is, elsősorban nem a ruhaiparnak, hanem egyéb iparágaknak adják el a rengeteg kendert. Manapság papírt, különböző fához hasonló lemezeket, falborítást és autókarosszériát is szívesen készítenek kenderből, mivel rostjai ellenállóak és rugalmasak egyszerre. Egy időben kísérleteztek a kendermagból készült biodízel előállításával is, de időközben rájöttek, hogy a kendermag és annak olaja olyannyira értékes összetevőket tartalmaz, ami miatt érdemesebb inkább táplálkozási és kozmetikai célokra használni ahelyett, hogy elégetnénk az autóinkban.


Az esszenciális olajok gyógyhatásai

2018. június 16.

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az itt bemutatott természetes gyógyító alternatíváról bátran állíthatjuk, hogy a "legillatosabb" gyógyító szerek egyike.  

Mik is azok az illóolajok/esszenciális olajok?

Az esszenciális olajokat már az ókorban is ismerték és sokoldalúan alkalmazták pl.: illatszernek, fűszernek, a halottak balzsamozására, ahol a baktériumölő és konzerváló hatását használták ki, valamint belsőleg emésztési problémákra, külsőleg sebgyógyításra, Hippokrátész az oregano olajat használta a gyógyításban. Az illóolajokat régóta alkalmazzák a tradicionális orvoslásban is, például eukaliptusz olajat tartalmaznak egyes krémek.
Az illóolajok olyan természetes vegyületek, amik a növények különböző részeiben (virágokban, levelekben, gyökerekben, termésekben, magvakban) fordulnak elő. Mivel a növények is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak (vírusoknak, baktériumoknak, gombáknak) és megbetegszenek, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek.


Gyógynövényekkel a bőrünk szépségéért

2018. május 15.

A bőrünk az egyik fontos kiválasztó szervünk, ezért tökéletesen jelzi, ha valami gond van a szervezetben. A kezelését a gyorsabb gyógyulás érdekében is érdemes kívül-belül kezelnünk.  

Ha túlzott izzadás áll fenn, végezzünk orvosi zsálya teás kúrát 3 hétig: 1 teáskanálnyi zsályát főzzünk forrás után 3 percig 2 dl vízben, majd 10 perc múlva le lehet szűrni. Naponta 2 alkalommal fogyasszuk. Az izzadásnak kitett területeket kakukkfüves szappannal mossuk át.

A bőr túlzott szárazsága esetén orbáncfű olajjal kenjük be naponta 2 alkalommal vékonyan a bőrt (ha napozunk, akkor halasszuk el mindezt az őszi-téli időszakra).
 
Belső használatra a vadárvácska tea ivása ajánlott: egy teáskanálnyit kell leforrázni 2 dl vízzel, majd 10 perc áztatás után le lehet szűrni. A vadárvácska teát külsőleg is, lemosásokra alkalmazzuk.
Pattanásos bőrnél szintén kívül-belül lehet használni a kasvirág teát, abból egy evőkanálnyit kell leforrázni 3 dl vízzel, majd 10 perc múlva leszűrni.
Ha nagyon ráncos a bőrünk, fekete nadálytő teával kezeljük, felváltva orbáncfű olajjal.

Az általános pozitív közérzet végett jó hatást érhetünk el a naponta vett gyógynövényes lábfürdővel, kerti kakukkfű, illetve borókabogyó főzetével. A lábfürdő után kenjük be lábunkat vékonyan olívaolajjal vagy orbáncfű olajjal.

Töltve minden jóval

2018. május 03.

Az ókor óta csak alázatos szókkal közelíthettek a városiakhoz, akárcsak a vadnyugaton, ahol még a marhákkal foglalkozó cowboyok is többre tartották magukat a „birkatermelõknél”. Miért csodálkoznánk hát azon, hogy az ily kevéssé népszerû foglalkozás után elnevezett növény sem vívott ki magának több tiszteletet.


Feszült, nem tud aludni? – A gyógynövények segíthetnek!

2018. április 14.

„Felgyorsult világban élünk!” – A stressz, a rohanó életmód, a kevés pihenés megterheli szervezetünket, nyugtalanságot, belső feszültséget kelthet bennünk. Nem csoda, ha sokunk alvászavarokkal küszködik. Hogyan segíthetnek ebben a gyógynövények?

Az alvászavaroknak több formájuk is ismert, melyek közül az álmatlanság (insomnia) a leggyakoribb. Ez a felnőtt lakosság kb. egyharmadát érinti, és bár többnyire az ötven év felettiek körében jellemző, egyre gyakrabban fordul elő fiatal felnőtteknél is. Kialakulásában szerepet játszhat a leterheltség, a felborult napi ritmus, a sok kávé és tea fogyasztása, de hozzájárulhatnak hormonális változások és betegségek is. Az érintett személyek jellemzően nehezen alszanak el, alvásuk nem kellően pihentető, napközbeni fáradtságról és kimerültségről számolnak be.

Milyen megoldások lehetségesek az alvászavarok leküzdésére?

  • Enyhébb fokú álmatlanság esetén az életmódváltás, a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és az alváshigiéniára való odafigyelés is elegendő lehet.
  • Ha a panaszok hátterében valamilyen más betegség húzódik meg – pl. prosztataproblémák okozta gyakori éjszakai vizelés –, a megoldást a kiváltó betegség kezelése jelenti.
  • Súlyos, a beteg életminőségét jelentősen rontó alvászavar esetén szükséges lehet a gyógyszeres terápia, amelyet orvos rendelhet el.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...23