Információk, érdekességek

Gyógyszer és közlekedés

2006. július 27.

Közismert mondás, hogy az a gyógyszer rendelkezik igazi hatással, amelynek mellékhatása is van. Ez persze szerencsére költői túlzás. Ha így lenne, a fél emberiség a szövődmények hatását nyögné.

 

A biztonságot fokozandó, a modern gyógyszerkutatások jelentős része a mellékhatások kiszűréséről szól.  Az sem véletlen, hogy egy új hatóanyag előállításától a forgalomba állításáig több év is eltelik: sokáig tart a sokoldalú biztonságos tesztelési időszak.


A szűrővizsgálat fontos!

2006. július 18.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) idült anyagcsere-betegség. Nem csak a cukor, de a zsírok és fehérjék lebontása, átalakulása is szerepet játszik benne. A betegségre leginkább mégis a vércukorszint megemelkedése jellemző. 


A szőlőcukor (glükóz) sejtjeink legfontosabb energiaforrása. Cukorbetegség esetén nem az a legfőbb probléma, hogy túl sok a vérben a cukor, hanem ellenkezőleg - túl kevés! Pontosabban a glükóz nem tud belépni a sejtekbe, s így a magas vércukorszint ellenére a sejtek éheznek. A cukornak a sejtbe jutásához egy hormonra, inzulinra van szükség, amelyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek úgynevezett béta-sejtjei termelnek.


Egy ritka betegség: a Pompe-kór

2006. július 17.

Azt gondoljuk, velünk ez nem fordulhat elő. Hisszük, hogy saját gyermekünk véletlenül sem szenved majd komoly betegségtől, mert a komoly betegségek mindig csak másokkal történnek. Velünk soha.

 

De mostanában mintha apró tüneteket észlelnénk kisbabánkon, kamasz gyerekünkön. Valahogy másképp fejlődnek, mint kortársaik. Nem esznek rendesen, néha furcsán veszik a levegőt, fáradékonyak. Vajon mi állhat a héttérben? Talán egy olyan ritka betegség, amelyre a szakemberek is ritkán gondolnak? Talán a Pompe-kór?


A forróság hatásai

2006. július 13.

Tartósan magas külső hőmérséklet esetén szervezetünk belső állandóságát, hőmérsékletét fokozott hőleadással, verítékezéssel igyekszik megőrizni. A testmozgás és a fizikai munka tovább fokozhatja a verítékezést, ilyenkor még több folyadékot és ásványi anyagot veszítünk.

 

Tartósan magas külső hőmérséklet esetén szervezetünk belső állandóságát, hőmérsékletét fokozott hőleadással, verítékezéssel igyekszik megőrizni. A testmozgás és a fizikai munka tovább fokozhatja a verítékezést, ilyenkor még több folyadékot és ásványi anyagot veszítünk. A túlzott izzadás következtében kiszáradás léphet fel. A vízvesztés miatt csökken a keringő vértérfogat, ez szédüléshez, felálláskor jelentkező vérnyomáseséshez vezethet.


Fertőtlenítik az árterületet Szegeden

2006. június 25.

Elkezdődött a vegyszeres fertőtlenítés a szegedi Tisza-gát mentett oldalán.

Szegeden az elkövetkező napokban csaknem 300 hektárnyi területet permeteznek hipóoldattal a szakemberek. A hosszú időtartamú magas vízállás miatt a töltések átáztak, sok helyen keletkeztek átszivárgások. Az érintett területeken az esetlegesen előforduló káros anyagok, betegséget előidéző kórokozók elleni védekezés miatt szükséges a vegyszeres fertőtlenítés.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...138139140...163