Információk, érdekességek

STOP: a dohányzás betegség?

2006. október 12.

A dohányzást egy krónikus, visszaesésekkel járó orvosi problémának, valamint az egészséget hosszú távon leginkább veszélyeztetõ tevékenységnek tartja az orvosok többsége. Jelentõs a véleménykülönbség a dohányos és a nem-dohányos orvosok között.


Az orvosok többsége szerint a dohányzás a legveszélyesebb, a pácienseik egészségét hosszú távon befolyásoló tevékenység. Veszélyesebbnek tartották, mint a mozgásszegény életmódot, a helytelen táplálkozást, az alkoholfogyasztást vagy az elhízást – számoltak be a kutatók a 16 ország közel 3000 családorvosának véleményét tükrözõ felmérésrõl a kardiológusok összevont európai és világkongresszusán, 2006. szeptember 4-én.


Innováció a gyógyszerkutatásban – Mérföldkövek a gyógyításban

2006. szeptember 21.

Ma már magától értetõdõ és természetes, hogy a betegségek gyógyszeres kezelése mindennapivá vált, pedig a modern gyógyszeres terápia alig több mint 100 éves múltra tekint vissza.


A napjainkban használt gyógyszereink többsége csak a XX. század második felében került elõállításra és forgalmazásra. A gyógyszerkutatás – az innováció – és az eredményeként született új készítmények hatására sokunk élete megváltozott. Megnövekedett a várható élettartam; Európában például az 1850-ben feljegyzett átlagos 47-rõl a napjainkra jellemzõ 78 évre. Különösen örvendetes, hogy ezzel a pozitív változással a minõségi életévek és az aktívan leélt évek számának emelkedése is együtt jár.


Hazánk lakossága életének az utolsó 10 évét betegen tölti. 60 éves kor felett szinte mindenki számíthat arra, hogy legalább egyféle krónikus betegség utoléri. A gyógyszeripari innováció segítségével ezt az utolsó 10 évet is szebbé és jobbá lehet tenni. Az innováció értéke éppen az ilyen eredményekben rejlik - és abban, hogy életek megmentéséhez vezet.


Nem igaz, hogy autizmust okoz a védõoltás

2006. szeptember 16.

Az elmúlt években merült fel, hogy bizonyos védõoltások idegrendszeri károsodásokat okozhatnak a gyermekekben, ezért sok szülõ hazánkban is igyekezett elkerülni gyermeke beoltását. A kanadai McGill Egyetem Egészségcentrumának kutatói igazolták, hogy nincs összefüggés a védõoltás és az idegrendszeri zavarok között.

Mikor mérgezõ egy gomba?

2006. szeptember 13.

Megkezdõdött az õszi gombaszedési szezon. Mint ilyenkor mindig, a szakemberek arra figyelmeztetnek: ne higgyen senki a különféle legendáknak és házi módszereknek, ha azt kell eldönteni, mérgezõ-e a leszedett gomba. A tévedés ugyanis könnyen halált okozhat.


Sokan azt mondják, hogy azok a gombák mérgezõk, amelyek élénk színûek, például pirosak, vagy kékek. Van, aki úgy hiszi, hogy azok a gombák mérgezõk, amelyek megfeketednek. Ennek a legendának egy másik változata az, amikor a mérgezõ gomba megfeketíti a hozzá érintett ezüstkanalat.


Mások azt gondolják: úgy lehet legjobban tesztelni az erdõben szedett gombából készült ételt, hogy megkóstoltatják a kutyával vagy a macskával, és ha az nem pusztul el rögtön, akkor eheti a család is.


Üvegbe zárt nyár

2006. szeptember 12.

Az alább közölt cikkben az egészséges táplálkozásra vonatkozó tanácsok mellett roppant érdekes információkat olvashat a titokzatos E-számokról is! 


Az egészséges táplálkozás egyik fontos irányelve a változatosság. Ez biztosíthatja a megfelelõ tápanyagellátást bármelyik évszakban. A boltokban, patikákban kapható számtalan vitamin- és ásványianyag- tabletta ellenére a legjobb és legízletesebb, ha ételekkel fogyasztjuk el pl. az ásványi anyagokat. Nyáron és kora õsszel a zöldségek és gyümölcsök széles tárháza áll rendelkezésünkre, de ez az az idõszak, amikor az éléskamrát is feltöltjük. Persze meg is vásárolhatjuk a sárgabaracklekvárt vagy a cseresznyebefõttet, de az otthoni befõzés ismét reneszánszát éli. Ki a pénz miatt, ki az "így biztosan tudom, hogy mit eszek" elgondolással áldozza idejét nyár végén a gyümölcsök, zöldségek otthoni tartósítására. Ehhez azonban már nyáron a gondos gazda szemével kell a piacon szétnéznünk, és nem árt, ha tudjuk, mit miért teszünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...136137138...163