Információk, érdekességek

A HIV és az AIDS

2006. december 02.

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) tulajdonképpen nem betegség, hanem orvosi fogalom. A HIV fertõzés következtében kialakuló csökkent immunrendszeri mûködés következtében megjelenõ úgynevezett opportunista betegségek, fertõzések és daganatos betegségek - ún. indikátor betegségek - és a laboratóriumi értékek alapján diagnosztizálják az AIDS stádiumát. 

 

A HIV megtámadja a T4 limfocitákat, és a makrofágokat, melyek központi szerepet játszanak a szervezet védekezõ- rendszerében. Mivel a HIV fertõzés következtében a szervezet ellenálló képessége gyengül, olyan fertõzések és daganatok alakulhatnak ki, melyek az egyébként épp védekezõ-rendszerû embereknél nem, vagy ritkán fordulnak elõ.


A miniszter betiltja a gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását

2006. november 25.

Tévedés ne essék, ez nem ma, 2006-ban, hanem 1936-ban történt, amikor az akkori Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szakmai indokokra hivatkozva megtiltotta a drogériákban a gyógyszerek forgalmazását.
 

A gyógyszer egy különleges áru, melynek megfelelõ használatához hozzátartozik az információ. A betegtõl nem szabad elvenni azt a lehetõséget, hogy õ a vásárlás esetén szakszerû tanácsért tudjon fordulni az õt kiszolgáló személyhez. Márpedig a gyógyszerek szakértõje csakis a gyógyszerész. A modern európai kórházakban - és sok helyütt nálunk is - az orvosi viziteken a kórházi fõgyógyszerész is részt vesz, mert az orvosi diagnózis felállítása után az õ gyógyszerhatástani ismereteit és javaslatát is meghallgatva dönti el a kezelõorvos a megfelelõ terápiát: hisz a gyógyszerész is az orvosegyetemet végzi el, a 3 kar közül annak gyógyszerésztudományi karát (a másik kettõ az általános orvosi és a fogorvosi kar).


Világviszonylatban is megdöbbentõ a magyar rákstatisztika

2006. november 24.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a daganatos megbetegedések miatti halálozás aránya a XX. század második felében. Errõl a Magyar Tudományos Akadémia fõtitkára beszélt a témában rendezett konferencia megnyitóján.

 

Meskó Attila hangsúlyozta: a XXI. században a halálozási arány csökkentése lesz a fõ feladat.


Találkozzunk Gyulán!

2006. november 10.

A MACOSZ megbízásából az idén ismét a Cukorbetegek Gyulai Egyesülete rendezi a Diabétesz Világnap országos ünnepségét, amelyre november 11-én (szombaton) 9–16 óra között kerül sor az Erkel Ferenc Mûvelõdési Központban (Gyula, Béke sugárút 35).

Az otthonápolás

2006. november 05.

Az otthoni szakápolási szolgálatok kialakulását egyrészt az egészségügyi struktúra és a mûködés változása, másrészt a társadalom szükséglete és igénye hívta életre. A szolgáltatás iránti igény egyre növekvõ tendenciát mutat. 
A szükségletek egyrészt a lakosság elöregedésébõl, másrészt a népesség egészségi állapotának mutatóiból fakadnak.


A kórházak a hatékonyság és gazdaságosság tükrében a gazdaságos ágykihasználás miatt kerülik a túlápolást, ezért amint a beteg állapota engedi, hazaküldik otthonukba. Mivel ekkor a páciens még nem mondható gyógyultnak, szüksége van az otthon szakápolásra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...134135136...163