Információk, érdekességek

A csábító csokoládé

2007. augusztus 29.

A csábító csokoládéAz édes íz szeretete velünk született tulajdonság. A cukor ételeinket ízletessé, étrendünket változatossá teheti.

 

Az édességeknek évszázados kulturális hagyományai vannak, a desszertek és a csokoládé ajándékozása a szeretet, a hála és a jutalmazás kifejezésének elfogadott formája.

 

Az édesipari termékek közül az egyik legnagyobb múltra visszatekintõ és legkedveltebb édesség a csokoládé.


A dohányzás és a fogamzásgátló tabletta

2007. július 31.

A dohányzás és a fogamzásgátló tablettaMagyarországon a 15-18 év közötti fiatal lányok 1/4-e, a 18 év feletti nõk 1/3-a dohányzik. Ezen felül a dohányzó nõk majdnem fele egyúttal hormontartalmú fogamzásgátló tablettát is szed. A fogamzásgátló tabletta szedése sok nõnél ugyanúgy a mindennapokhoz tartozik, mint a reggeli kávé, nem is foglalkoznak vele többet, úgy kezelik, mint egy egyszerû gyógyszert. A fiatal lányok még annyira sem törõdnek a fogamzásgátló tabletta szedésével, mint idõsebb nembeli egyedeik. Kortól függetlenül a nõk nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a fogamzásgátló és az egyidejû nikotinbevitel megnöveli a szívinfarktus, az agyvérzés vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem is beszélve a kóros májfunkciókról.

A dohányzás és a mentális betegségek

2007. július 22.

A dohányzás és a mentális megbetegedések közötti összefüggést vizsgálta évekig tartó nagyszabású felmérés során a Harvard Medical School egy kutatócsoportja. Az Egyesült Államokban hosszú ideje tartó felvilágosító kampány, és a korlátozó rendelkezések következtében egyre kevesebben dohányoznak. A dohányzók közel fele azonban mentális betegségben szenved, állapította meg a vizsgálat.

Cigi nélkül: nehéz, de érdemes

2007. május 14.

„A cigirõl a legtöbben vagy akkor akarnak leszokni, amikor az egészségüket féltik, vagy akkor, ha nincs rá pénzük. Csak az a baj, hogy mindkét esetben olyan idegesek, hogy muszáj elszívni pár szálat a nyugalom érdekében.”

 

Ezen a véleményen van Anita barátnõm, aki szép, okos és fiatal, és aki maga is dohányos. Csak félig viccel, amikor ezt mondja, és nagy igazsága is van: a dohányzás rendkívül erõs fizikai és pszichés függõséget okoz, az abbahagyásával járó nehézségek felkészült, erõs embert kívánnak.

 

Kell a nagy elhatározás, majd egy jó adag kitartás, önuralom, némi humorral fûszerezve: hamar kiderülhet, hogy a cigarettáról egyáltalán nem lehetetlen leszokni, sõt, érdemes.


Füstmentesen egészségesebb!

2007. május 02.

A füstmentes környezet elérésében, a haté-kony füstmentes törvények megalkotásában a legerõsebb szövetséges a nyilvánosság, a tömegek akarata lehet.


A Magyar Dohányzáselleni Koalíció képviselõjeként dr. Mucsi János, gödöllõi tüdõgyógyász vett részt a 2007. április 16-17-én Pozsonyban az „Egészség a kibõvült Európai Unióban” címmel megrendezett konferencián. A konferencia programjában az új tagállamok egészségügyi helyzete, a HIV/AiDS, a hepatitis, a kábítószerek, a roma egészségügy mellett a dohányfüstmentes környezet megteremtése is helyet kapott.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...424344...45