Információk, érdekességek

Honnan ered a Valentin (Bálint) nap?

2006. február 15.

A katolikus egyház ma legalább három Valentin vagy Valentinusz nevű szentet is számon tart, mindannyian mártírhalált haltak. A legenda szerint az igazi Valentin pap volt, aki Rómában szolgált valamikor a harmadik században. Amikor II. Claudius császár úgy döntött, hogy az egyedülálló férfiak sokkal lojálisabb katonák, mint családdal megáldott társaik, megtiltotta fiatal katonái számára a házasságot.

Féktelen mulatságok

2006. február 13.

Vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart a farsang időszaka, a bálok, mulatságok ideje. A középkorban ilyenkor tartották a legtöbb lakodalmat. Először bajor írásos emlékek örökítették meg 1283-ban, s Magyarországon német hatásra már a középkorban elterjedt: dívott a királyi udvarokban, a városokban és a falvakban is. Legjellemzőbb eseménye az álarcos, maskarás alakoskodás, a farsangtemetés, a farsangi bál, amelyet a farsang három utolsó napján rendeznek meg.

A betegek világnapja – február 11.

2006. február 11.

1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére február 11-e a betegek világnapja annak emlékére, hogy Lourdes-ban 1858. február 11-én jelent meg Szűz Mária Soubirous Bernadette 14 éves francia leánynak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. 

Valentin-nap pró és kontra

2006. február 10.

Magyarországon alig tíz éve jelent meg az ünnepek, jeles napok sorában Valentin. A kilencvenes évek elején a magyar virágkötők bált rendeztek Valentinnak szentelve. Nagy sikere volt, s azóta egyre inkább teret hódít.

 

Az ünnep eredetét nem ismerjük pontosan, de amit tudunk, az elsősorban az ókori római tradíciókhoz és a keresztény legendákhoz kötődik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...58...59