Információk, érdekességek

Az OÉTI kutatóorvosával beszélgettünk...

2007. április 08.

Húsvét tájékán a legtöbben valamilyen sonkát tesznek az ünnepi asztalra. A hagyományos étel - amellett, hogy finom – megfelelõ mennyiségben és arányban fogyasztva egészséges is, ha megbízható forrásból szerezzük be. A húsok-húskészítmények élettani hatásáról valamint azok biztonságosságáról Dr. Péter Szabolccsal, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet kutatóorvosával beszélgettünk.

Mit tegyünk a másnaposság ellen?

2007. január 02.

Fejfájás, kiszáradt száj, émelygés, hányinger - mindezek a szilveszteri túlzott alkoholfogyasztás következményei is lehetnek. Persze, csak ha nem vigyázunk magunkra, hiszen nem törvényszerû, hogy szenvedjünk tõlük! Ahhoz, hogy elkerüljük, nem árt, ha tudjuk, mitõl is jelentkezik a kellemetlen hatás, hogyan elõzzük meg, vagy milyen módszerekkel orvosoljuk. 

 

Szilveszterkor vagy más ünnepi alkalmakkor általában a szokásostól eltérõ mennyiségû szeszesitalt fogyasztunk, de nem is gondolunk az azt követõ másnaposság okaira. Pedig, ha tisztában vagyunk velük, könnyebben eligazodunk az "óvintézkedések" sûrûjében! Tudjuk-e például, mitõl van a rossz közérzet vagy az a furcsa lehelet, amely másnap (vagy a rendszeres ivóknál mindennap) jelentkezik? Ennek oka az acetaldehid nevû vegyi anyag, amely eredetileg harmincszor mérgezõbb, mint az alkohol. Szervezetünkben persze nem ilyen veszélyes formában keletkezik: emésztõrendszerünk - összetett folyamatok során - átalakítja az alkoholt, amelybõl utána acetát lesz. Ez ugyan szintén további átalakuláson megy át, de az "acetátos leheletet" emiatt érezzük.


Szilveszter? Fekete-Fehér!

2006. december 31.

Mit vegyek fel? Talán nem is olyan nagy kérdés! A klasszikus trendben nem csalódhatsz! Fekete - Fehér!

 

Mint már ezt annyiszor tapasztalhattuk, ahány tervezõ, annyi féle õrült szabásminta és anyag látja meg a napvilágot évrõl évre. Abban azért kétségtelenûl egyet ért mindenki, hogy a legszebb és legelegásabb kompozíciót a fekete - fehér megunhatatlan párosa adja. Az egyszinû fekete illetve fehér ruha mindíg elegánsan és különlegesen hat. Ráadásul a tervezõknek is elõnyösebb a használatuk, hiszen az új szabásvonalak sokkal jobban felismerhetõek, mint egy színes, mintás ruhán. Semmi nem tereli el a nézõk figyelmét a lényegrõl; az egyedi megoldásokról. Egyébként ebben az évben is elõszeretettel öltöztetik a divatdiktátorok a hölgyeket térdik érõ szoknyákba, bár a mini sem ritka a kifutókon. A nadrágok szabásvonala pedig a 80 - as éveket juttatja a szemlélõk eszébe. A továbbra is szivesen alkalmazott asszimetrikus és szûkítõ varrásokat pedig ebben az évben is arra használják a leg szívesebben, hogy kihangsúlyozzák vele a nõi alak vonalait. A hétköznapiságot és az eleganciát hatékonyan sikerûlt tehát ötvözni. A mellékelt ábrán meg is gyõzõdhettek róla feketén - fehéren.


Hóembert - hó nélkül is!

2006. december 26.

Késik a hó, mégis örömmel készítenénk hóembert? A karácsonyi ünnepek alatt sokan szeretnek egyedi, kreatív dolgokkal foglalatoskodni. Játsszunk a hóemberrel!
 

A téli idõszak legkedvesebb motívuma éppen a hóember, amit vallási hovatartozástól függetlenül ajándékozhatjuk, játszhatunk vele.


Mennybõl a dallam - a zeneterapeuta fülével

2006. december 25.

Az év talán legmeghittebb ünnepét sok módon igyekszünk széppé, emlékezetessé tenni. A karácsonyhoz éppúgy hozzátartozik a misztikum, az emelkedettség, a tiszteletteljes egymásra-figyelés, mint sajnos napjainkban a fogyasztókért vívott, sokszor túlzottan reklámszagú versengés. 
 

A karácsony szó hallatán az emberi agyban a jól megszokott képek villannak fel.

Tél, havas táj, ropogó léptek a csendes, várakozástól feszült jéghideg, tiszta éjszakában. Finom ételek és fenyõfák gyantájának illata. S persze a csengõk, harangok jól ismert karácsonyi énekek lágy, szívet melengetõ dallamai.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...555657...59