Információk, érdekességek

Halottak napja: ne féljünk gyászolni

2012. november 02.

A halottak napja és a mindenszentek ünnepe az emlékezésé, ilyenkor az emberek kimennek a temetőbe és gyertyát gyújtanak.

A szomorúság, a félelem, az elkeseredés és a pislákoló gyertyák jellemzik a halottak napját Európában és hazánkban egyaránt. Más kontinenseken a halállal való szembenézés és a megemlékezés eltérő módon zajlik: a családok ünnepként tekintenek erre az időszakra, másképpen megfogalmazva karneváli hangulat uralkodik egyes kultúrákban. Az előző mondatom, most sok olvasóban megrökönyödést válthat ki. Érdemes végiggondolnunk, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk a halálhoz, hogyan reagáltunk egy szerettünk elvesztésekor, továbbá a halottak napja mennyire szakítja fel a be nem forrt sebeket.

Bármely kultúra szokásairól legyen szó, a közös pont a félelem és a tisztelet


Mindenszentek és Halottak Napja

2012. november 01.

Mindenszentek és a halottak napja miatt mától vasárnapig hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők, és a hosszú hétvégére megváltozik a tömegközlekedési járatok menetrendje.


Ma van az ízületi gyulladásos betegségek világnapja

2012. október 12.

1996 óta minden évben október 12-én tartják meg világszerte az ízületi gyulladásos betegségek nemzetközi világnapját, hivatalos nevén a World Arthritis Day-t. Ebből az alkalomból a reumatikus-, csont- és izomrendszeri betegségekben szenvedők összefogással hívják fel a közvélemény figyelmét a betegségre. A nemzetközi kampányhoz idén első alkalommal csatlakozott a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő kis betegek gyógyítását segítő Rosszcsont Alapítvány is.

A nemzetközi figyelemfelkeltő kampány részeként ezen a napon összegyűlnek az ízületi gyulladásosban szenvedő betegek és integetve vetetik észre magukat és betegségüket. Az integetős akcióról világszerte képek készülnek, amelyeket grandiózus óriásképként állítanak aztán össze a World Arthritis Day hivatalos honlapján (http://www.worldarthritisday.org/).


A szupernagyi

2012. május 07.

Május első vasárnapja az anyák ünnepe.

Anyáké, nagyanyáké, dédanyáké...Csak róluk kevesebb szó esik ilyenkor. Pedig ők is anyukák!

Ráadásul nagymamának (netalán dédnagymamának) lenni egyáltalán nem könnyű feladat!

Napjainkban bölcsebbnél-bölcsebb útmutatásokat olvashatunk arról, hogyan váljék valakiből jó anya, míg az ideális nagymama-kép megrajzolása valahogy háttérbe szorul. Ezen próbálunk most segíteni: néhány jó tanáccsal, hogy minden nagymamából az unkák kedvenc szupernagyija" le hessen!


Húsvéti sonka, tojás

2012. április 08.

A húsvét a kereszténység nagy ünnepe és egyben a tavasz gasztronómiai eseménye. Mint tudjuk, mozgó ünnep, így idén április közepére esik.

A húsvét elképzelhetetlen tojás és sonka nélkül, amelyet gyakran a torma egészít ki. A hagyomány mellett azonban érdemes a megújulásra is figyelnünk, hiszen ezek az egészséges és korszerű táplálkozás élelmiszerei is egyben. Ez utóbbi azért, mert számos változatuk közül válogathatunk ízlésünknek, igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...444546...59