Információk, érdekességek

Felhívás ösztöndíjrapályázatra

2017. szeptember 19.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), az MKB Bank Zrt. (MKB), a Waberer’s International Nyrt. és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ösztöndíjpályázatot hirdet a 2017/2018-as tanévre az általános iskola 2-3. osztályos tanulói részére Budapesten.

A pályázat célja rossz anyagi körülmények között élő, szociálisan hátrányos helyzetű, ugyanakkor kiemelkedő képességű, tehetséges és kitűnő tanulmányi eredményű tanulók támogatása.

Az országos ösztöndíjpályázat keretében egy évben 160 gyermek részesül összesen 37 200 000 forint támogatásban. Jelenleg a megüresedett helyekre lehet pályázni. A támogatók a folyamatos kitűnő tanulmányi eredmény esetén a támogatást egészen a diploma megszerzéséig biztosítják az ösztöndíjra jogosultaknak.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a pályázati űrlap és a kért dokumentumok postára adásának határideje:

2017. szeptember 28., éjfél 
A pályázatokat az alábbi címre várjuk:
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
1066 Budapest, Teréz krt. 24.
Jelige: „Ösztöndíj”, a pályázó neve és a budapesti lakcímének kerülete

Felhívjuk figyelmüket, hogy a nagyszámú jelentkezések miatt CSAK a nyerteseket értesítjük ki!

Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan tanuló, aki az alábbi pályázati feltételek mindegyikének megfelel:

  • a pályázó a 2017/2018-as tanévben az általános iskola 2. vagy 3. osztályában tanul,
  • a pályázó 2016/2017-es év végi tanulmányi szöveges értékelése jeles vagy kitűnő (a magatartás- és a szorgalom-értékelést is figyelembe véve),
  • a pályázó családjában az egy főre jutó átlagjövedelem nettó 46.000 Ft/hó összeg alatt van, a családi pótlékot is beleértve

Te mit vállalsz, hogy kisebb legyen az ökolábnyomod és később legyen a Nemzeti Túllövés Napunk?

2017. szeptember 03.

Autómentes nap, rövidebb utak megtétele biciklivel vagy egy kis séta, tömegközlekedés is csak ha mindenképpen szükséges. Lehet ez tényleges megoldás, hogy kisebb legyen az ökolábnyomunk?  

 

Idén augusztus 2-án volt a globális Ökológiai Túllövés Napja, az a nap, ameddig feléltük idén a természet fenntarthatóan előállítható erőforrásait. Azaz öt hónappal az év vége előtt már felfaltuk az éves betevőt! Nem meglepő módon a 70-es évek óta, amióta az emberiség folyamatosan túlfogyaszt, ez a dátum a legkorábbi az összes eddig számított közül.

Érdekes azt is megnézni, hogy mikor lenne a Túllövés Napja, ha a világon mindenki egy átlagos magyar ökolábnyomán élne: előbb vagy később, mint a globális nap? Sajnos, előbb, nekünk a világátlagnál valamennyivel nagyobb a lábnyomunk, így ez a nap július 10-re esett idén.
Végül, kiderítettük azt is, hogy mikor van az ökológiai deficit napja Magyarországon, azaz a Nemzeti Túllövés Napunk itt, a Kárpát-medencében. Az a nap, amikor az ország biokapacitását kimerítjük, vagyis a Magyarországon élők kimerítik az ország területén található ökoszisztémák által erre az évre fenntarthatóan előállított erőforrásmennyiséget (pl. fa, mindenféle élelem, víz) és kimerítik az ökoszisztéma szolgáltatásokat (pl. hulladékok "elnyelése”, víz- és levegőtisztítás, erről bővebben ld. itt). Úgy hozunk létre ökológiai deficitet, hogy például túlhasználjuk erőforrásainkat: túlhalásszuk a folyókat, kimerítjük a termőföldet, újraültetés nélkül kivágjuk az erdőket, több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit az ökoszisztémák Magyarország területén el tudnak nyelni, és több terméket importálunk mint exportálunk. A Nemzeti Túllövés Nap időpontját a Global Footprint Netowork számítja minden évben az ENSZ legutolsó rendelkezésre álló (2013-as) statisztikái alapján. Ez alapján a magyar Nemzeti Túllövés Napja 2017-ben szeptember 22-én lesz: azaz szűk 9 hónap alatt feléljük és elhasználjuk azt, amit erre az évre az ökoszisztémák fenntarthatóan tudnának nyújtani itt, a határainkon belül.

Ki az év orvosa és nővére a Kárpát-medencében?

2017. március 17.

Tavaly decemberben sajtótájékoztató keretében hetedszer indították el a szervezők „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázatot, amelyben keresik a tavalyi év legjobb, a betegeivel legtöbbet törődő háziorvosát, nővérét egyszóval praxisát. A jelölések folyamatosan érkeznek a pályázat oldalára. 

A személyes történetek helytállásról, gyógyításról és gyógyulásról, lelkiismeretről, a hivatásuknak élő háziorvosokról és nővérekről. Az elmúlt években hat esztendő alatt több mint 1200 hazai és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, vehetett részt a nemes versengésben. Közülük százhúszan kapták meg „Az év praxisa a Kárpát-medencében” kitüntető elismerést Budapesten, az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkárságának épületében.

Önök kit ajánlanak?

Ahogyan a kiírásban is olvasható: „Az év praxisa a Kárpát-medencében” díjat 10-10 háziorvos nyerheti el - munkatársaival, a nővérekkel együtt - határon innen, és határon túl. Idén is csakúgy, mint tavaly a hazai családorvosok mellett a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülhetnek a díjazottak közé! Elsősorban a páciensek, de az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok, plébániák, iskolák, idős otthonok javaslatait is várjuk, a határon innen és a határon túl!


Melyik a legfinomabb menzaétel?

2016. december 12.

A diákok szavazatai alapján keresi Magyarország TOP 50 legfinomabb menzaételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A gyerekek voksai egyúttal eldöntik azt is, ki lesz 2016-ban az év közétkeztetője.

„Élj könnyebben!” címmel, a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat célzó, az egészséges táplálkozás elveit hangsúlyozó és a közétkeztetésre fókuszáló felvilágosító kampányt indít az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a kampány elemeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a 2015-ben hatályba lépett úgynevezett menzarendelettel a kormány „bátor” lépésre szánta el magát. Nem véletlen, hogy pont a fiatalok étkezési szokásait próbálja az állam megreformálni, hisz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Magyarországon minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, és nem fogyaszt elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem. Márpedig az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek fejlődéséhez – hangsúlyozza az OGYÉI főigazgatója.

Számtalan kutatás bizonyítja: azok a gyermekek, akik életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jutnak, jobban teljesítenek az iskolában és kevesebbet hiányoznak különböző betegségek miatt. Az étkezési szokások korán kialakulnak, a helyes szokások mielőbbi rögzülése a fent említett rövidtávú előnyökön túl hosszabb távon csökkentheti a felnőttkori infarktus, agyvérzés, daganatok és cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Az Európai Bizottság Közös Kutatási Központja 2013-ban felmérést készített 28 Európai Uniós (EU) tagállam, valamint Norvégia és Svájc közétkeztetési gyakorlatáról, eszerint jelenleg 15 európai országban van kötelező érvényű szabályozás az iskolai étkeztetésre, a többi 15 országban ajánlások vannak. Vagyis az európai országok felismerték a gyermekétkeztetés fontosságát, mindegyik rendelkezik iskolai élelmezés- és táplálkozáspolitikai programmal, ehhez csatlakozott 2015-ben Magyarország is.


Patikai szelfipályázat a Gyógyszerészek Világnapjára

2016. július 28.

Kattintson egy menő szelfit, ha már betért a patikába, adja le gyógyszerészének és máris eséllyel indul a számos nyeremény egyikéért!

Kedves Betegek, kedves patikai vásárlóközönség!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógyszerellátási (Megyei) Szervezetei és Ifjúsági Bizottsága közös Szelfipályázatot Hirdetnek, amely nyitva áll minden, a kezdeményezésünkhöz csatlakozó magyarországi gyógyszertárba betérő, 14. életévét betöltött személy előtt. A szelfipályázat célja a gyógyszertárba betérők patikával, gyógyszerészettel kapcsolatos pozitív élményeinek, illetve a gyógyszerészükkel ápolt jó kapcsolatuknak a megismerése és megismertetése. A pályázat kizárólagos médiapartnere a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft., a Patika Magazin kiadója.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...8