Információk, érdekességek

Hatóanyagok bőröregedés ellen

2019. november 30.

Hialuronsav, A- és C-vitamin, rezveratrol – olyan hatóanyagok, melyek már bizonyítottak a  bőröregedés elleni küzdelemben. Így nem árt többet megtudni róluk, hogy a lehető legtovább megőrizzük (arc)bőrünk fiatalos jellegét, rugalmasságát.

Fotó: 123rf.comA többfunkciós hialuronsav

A hialuronsav (HA) fokozza a bőr vízmegtartó képességét, és saját súlya sokszorosát képes megkötni. Molekulasúlyától függően eltérő hatású összetevő: minél inkább frakcionált, annál mélyebbre hatol a bőr különböző rétegeibe. Egyúttal a bőr egyik természetes összetevője, bőrünk víztartalékának megtartója.

A hialuronsav vizes közegben géllé alakul, melyben ún. fibroblaszt sejtek, továbbá kollagén- és elasztin rostok úsznak. Ezek a bőrszövet szerkezetéért, a bőr rugalmasságáért felelősek. Mennyiségük az évek múlásával csökken.

Hogyan működik?

A nagy molekulasúlyú hialuronsav a bőr felszínén marad, és rendkívül magas vízmegtartó képessége révén hosszan tartó hidratálást biztosít. Egyúttal kisimítja a bőr egyenetlenségeit, feszesebbé teszi a bőrt.  A közepes méretű molekula serkenti a keratinociták (a felhám bőrsejtei) képződését, lassítja az atrófiát (bőrsorvadást), erősíti a bőr védőrétegét. A kis molekulájú hialuron a bőr mélyebb rétegeibe hatol, mivel kiváló felszívódású. Élénkíti a hialuronsav és a kollagén természetes szintézisét, aktiválja a bőr víztartalékát. Elősegíti a bőr teltségét, rugalmasságát és tömörségét, így ránctalanító hatás fejt ki.

A legtöbb, jó minőségű bőrápoló készítmény legalább 2-3, különböző méretű hialuronsav molekulát tartalmaz a többféle hatás kifejtése érdekében.

Kinek ajánlott?
– Száraz és nagyon száraz bőrűeknek, már 20-25 éves kortól.
– Nőknek, akik olyan komplett bőröregedést gátló hatású (anti-aging) készítményt használnának, amely egyszerre erősen hidratáló és bőrregeneráló hatású.
– Mindazoknak, akik olyan tartós hatású anti-aging készítményt kívánnak használni, melynél nem áll fenn a bőrirritáció kockázata, és az alkalmazás időtartama sem korlátozott.


Hajritkulás – mikor forduljunk immunológushoz?

2019. november 12.

Fotó: 123rf.com

Ősszel természetes, hogy több hajszálat vesztünk fésülködés vagy hajmosás közben. Mivel a haj folyamatosan megújul, ezekben a hónapokban és tavasszal is intenzívebb hajhullást tapasztalhatunk. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyére nem nő új, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. Arról, hogy milyen esetben forduljunk ezzel a problémával immunológushoz, dr. Kádár Jánost, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Hormonális oka is lehet
Ha a hajszálak elvesztésének ütemével egyenes arányban nem nőnek újabb hajszálak, a haj megritkul. A férfiakat és nőket is érintő folyamat jellemzően a fejtetőn jelentkezik először. A panaszok kivizsgálása ez esetben is indokolt: a háttérben például hormonális problémák mellett vitamin-, ásványianyag hiány, gombás fertőzés is állhat. Stressz hatására hirtelen hajvesztés is bekövetkezhet, mely az egész fejbőr területét érintheti, de bizonyos gyógyszerek, vagy kezelések, például kemoterápia miatt a haj- és szőrszálak elvesztése akár az egész test területére kiterjedhet.

Amikor immunológiai kivizsgálásra van szükség
Immunológiai szempontból jelentősége a foltokban kialakuló hajhullásnak van, ez esetben komplex kivizsgálás szükséges a panaszokat okozó eltérések felderítésére. A foltos hajhullás korra és nemre való tekintet nélkül bárkinél jelentkezhet. A tünetek rendszerint hirtelen, egyik napról a másikra alakulnak ki. Az alopecia szó eredete az ókori görög nyelv szerint „róka betegséget” jelent, utalva ezzel a ragadozóknál évente kétszer lezajló vedlés folyamatára. Az areata jelentése: foltokban vagy kör alakban megjelenő. A foltos hajhullás érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. A hajszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti. Az alopecia areata autoimmun betegség, melynek lényege, hogy a hajtüszők sejtjeit az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja és sejtes védekezés folytán pusztítja őket. 


A szépségápolás csodafegyvere: az olívabogyó

2019. november 11.

Fotó: 123rf.comA mediterrán vidékeken az októbertől februárig tartó időszak az olívabogyók betakarításának ideje. Az ott élők számára az élet minden területén nagy fontossággal bír ez az ízletes növény.

Az olíva nem csak ételként szolgálhatja az egészséges életet, a szépségápolásban is csodafegyver volt már az ókorban is. Görögországban, Mezopotámiában és Egyiptomban is ódákat zengtek a csodás növény és a belőle sajtolt olaj emberi testre gyakorolt hatásairól. Az olíva valóban sokrétűen használható az egészség fenntartásában: szabályozza a koleszterinszintet, támogatja a csontok egészségét és az emésztőrendszer működését. Emellett javítja a látást, gyulladásgátló és antioxidáns hatású.

De kiválóan használható a szépségiparban is, hiszen jótékony hatást gyakorol a bőrre és a hajra is. Nem véletlen, hogy a sztárvilágban is sokan esküsznek az olívaolajra vagy az abból készült natúrkozmetikumokra. Az olíva jótékony hatásai már kész termékek formájában is elérhetők. Ezek a termékek extraszűz olívaolajat tartalmaznak, melynek hatóanyag-tartalma lényegesen magasabb, mint az egyéb olívaolajoké, a biotermesztésnek köszönhető tisztaság pedig tovább növeli hatékonyságát. Ez az előállítás sajátosságai miatt van így, hiszen az extraszűz olajat egyszerű sajtolással nyerik a friss bogyókból, vagyis semmilyen más eljáráson nem megy keresztül.


6 dolog, amin nem érdemes spórolni

2019. november 07.

Átlagemberként nem engedhetjük meg magunknak, hogy milliókat költsünk a megjelenésünkre, azonban vannak dolgok, melyeken a kisebb pénzből élőknek sem szabad spórolni. Olyan dolgokra gondolok, amelyek minden egyes alkalommal bearanyozzák a napunkat, amikor viseljük, és amelyek megvásárlása után egy percig sem érezzük azt, hogy feleslegesen adtuk ki rá a pénzt. Melyek ezek a holmik, amelyekre érdemes egy kicsit többet is áldozni?  

1. Farmer
A megfelelő farmer százszor jobb, mint sok olyan, melyben se csinos nem vagy, se a minősége nem jó, illetve amely bárkin "szembejöhet" az utcán.
Gondold végig, melyik a jobb: 15-30.000 forintért akár évekig többször csinosan öltözni vagy 3.000-ért egyszer sem?

2. Fehérnemű
Aki úgy indul otthonról, hogy már reggel szexinek láthatta magát a tükörben, annak egész nap más a kisugárzása, mert egyszerűen jó nőnek érzi magát. Ehhez nem kell mást tenni, mint megvenni pár szép és igényes együttest, melyben csinos, vonzó és formás vagy, de ne feledd, a jó fehérnemű nem helyettesíti a megfelelő testmozgást, mely megalapozza a csinos fehérnemű még csinosabb helyét.

3. Cipő
Ki ne álmodna arról, hogy millió szép cipője van egy külön erre a célra fenntartott helyiségben? Amíg ezzel nem rendelkezel, addig is szerezz be egy jó minőségű, klasszikus stílusú, sötét bőrcipőt. Ezt szinte bármilyen alkalomhoz fel tudod venni és mindig stílusos is leszel. 


Óvatosan a szoláriumozással!

2019. október 27.

Az egyre publikusabbá váló egészségi kockázatok ellenére is töretlen a barna bőr iránti trend Európa számos országában. Télen, tavasszal ez egyet jelent a rendszeres szoláriumhasználattal… A szakértők szigorúbb feltételeket követelnek a napstúdiók üzemeltetésére.

Fotó: 123rf.comTörvényi tilalmat terveznek 2009-től a szoláriumok használatához, főként a 18 éven aluli fiatalok részére. „Azonban még ez sem elég önmagában! A mesterséges UV-sugárzás minden korosztály számára végtelen egészségi kockázatokkal jár együtt. Aki 30. életéve előtt rendszeresen jár szoláriumba, 75%-kal emeli annak a kockázatát, hogy élete folyamán rosszindulatú melanomában betegedjen meg.” – mondta az European Sociaty of Skin Cancer Prevention elnöke a társaság V. nemzetközi konferenciáján. A kongresszus elnöke „riasztó helyzet”-ről beszélt.

Éppen ezért nemcsak gyermekek és 18 éven aluli fiatalok számára kell megtagadni a napstúdiókba való belépést, hanem az érzékeny, világos bőrűek (vörös vagy szőke hajúak) részére is! S ugyanígy a 40 éven felüli, sok, különösen atípusos pigmentfoltos vagy gyakori gyermekkori napégéses személyekre is nagy veszélyt jelenthet a szolárium.

Elengedhetetlen lenne, hogy egy szolárium képzett személyzete az első látogatásnál ne csak a  napfürdőzni vágyó korát és bőrtípusát vizsgálja meg, hanem kérdezze meg az esetleges bőrt szenzibilizáló (érzékennyé tevő) gyógyszerfogyasztást is (antidiabetikumok, pszichofarmakonok és antibiotikumok).

A napstúdiókban azonban hiányoznak a szakmunkaerők. Ellentétben más európai országokkal, mint Franciaország, Svédország és Svájc, Németországban és Magyarországon sincs törvény, amely a szoláriumok üzemeltetését szabályozná.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...77