Információk, érdekességek

Kellemetlen tünetek strandolás után? Mi okozhatja?

2019. augusztus 27.

Fotó: 123rf.comAkár a napfény vagy a naptej egyes összetevői, de a medence vize miatt is jelentkezhetnek testszerte viszkető kiütések. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica főorvosát arról kérdeztük, hogyan enyhíthetjük a tüneteket
 

Kiütések, foltok, csalánkiütés a naptól

Ilyen kellemetlen tüneteink jelentkezhetnek, ha bőrünk érzékeny a napfényre. Nem is feltétlenül kell hozzá egy egész napos strandolás, a kiütéseket akár már az enyhe tavaszi nap is előcsalogathatja. Nyáron azonban, mivel többet tartózkodunk a napon, a tünetek is gyakrabban jelentkezhetnek. A megelőzésben persze a legfontosabb a napfény kerülése, ám ha nem szeretnénk a nyarat a lakásban tölteni, segíthetnek a célzott bőrproblémára kifejlesztett napvédő krémek. Ezeket még árnyékban is nagyon fontos használni, hiszen ott is elegendő  UV sugárzás éri a bőrünket ahhoz, hogy a tünetek megjelenjenek. 

Gyógyszerek, kémiai- és illatanyagok

Fotoallergia esetén bizonyos gyógyszerek szedése, vagy  naptej és egyéb kozmetikumok váltanak ki kellemetlen tüneteket, a napfény hatására. A gyógyszerek közül nagyon gyakran az antibiotikumok, vagy a vérnyomáscsökkentők szedése mellett jelentkeznek panaszok. A napfény hatására a bőrön napégéshez hasonló bőrelváltozás, bőrpír, csalánkiütés, viszketés és duzzanat jelenik meg. Ilyen esetben antihisztamin és gyulladáscsökkentő krémek segíthetnek csökkenteni a tüneteket.


A kozmetikumok helyes tárolása

2019. augusztus 24.

Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra és az azzal összefüggő teendőinkre.

Fotó: 123rf.comGyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket pl. a fürdőszobai szekrénykében – ami nem megfelelő hely számukra. De vajon tudjuk-e, milyen okok vezetnek szépészeti, bőrápoló termékeink megromlásához? Néhány tudnivaló és hasznos tanács a válaszadáshoz.

Tartsuk a kozmetikumokat száraz helyen!

Típusuktól függően kozmetikai szereink fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását. Ez utóbbi milyen kockázattal jár?

A hatóanyagok gyengülnek a krémekben, az illatok, színek elváltoznak a sminkszerekben – röviden szólva megromlanak. A legjobb a lakás olyan részében, szekrénykéjében tárolni őket, amely nem esik túl közel a fürdőszobához, mégis hamar hozzáférünk a sietős hétköznapokban. Mindamellett tanácsos megjegyeznünk: a 100%-ban növényi olajtartalmú szerek biztonságban vannak a bakteriális támadásoktól, míg a púderek különösen hajlamosak rá, hogy beszívják a környezetükben lévő nedvességet, és így gyorsan romoljanak.


Bőrápolás: az éjszakai krém használata

2019. augusztus 24.

Reggelente, ébredés után fakó arcot látunk a tükörbe nézve? Húzódik, feszül a bőrünk, esetleg zsírosodik, vagy egyre jobban észrevehető, apró bőrelváltozásokat tapasztalunk rajta? Eljött az idő, hogy az esti bőrápolásból semmiképp se hagyjuk ki az éjszakai krém használatát!

Fotó: 123rf.comÉjjel a bőr anyagcseréje a legaktívabb. A nyugodt környezetben, állandó, nem túl magas hőmérsékletű helyen történő, pihentető alvás ideális körülményeket biztosít a bőr mélyreható regenerálódásához. Hajnali 3 és reggel 6 óra között a vérkeringés gyorsul, elősegíti a toxikus anyagok eltávozását a szervezetből, miközben a bőrsejtek megújulása is észlelhető. Bőrünk „helyreállító” módban van, és számít minden, a bőr öregedését gátló, vagy a sejtek reprodukcióját és növekedését, a kollagénszintézist elősegítő megoldás.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő éjszakai krémet?

Ha „húzódik” a bőr: erősen hidratáló éjszakai készítményre van szükségünk. Annál is inkább, mert a bőr víztartalmának párolgása jelentősebb éjszaka, mely folyamat a csúcspontját reggel 8 óra körül éri el.

Amikor viszket a bőr: a selymes állagú bőrnyugtató krémeket részesítsük előnyben. Az éjszakai bőrápoló lehetőleg ne tartalmazzon túl sokféle hatóanyagot. A leghasznosabb, ha ez a krém kiegészíti a bőrtípusunk szerint választott nappali krém hatását. Helyesen tesszük, ha ugyanabból a termékcsaládból választunk nappalra és éjszakára.

Száraz bőr esetén: az éjszakai krém legyen tápanyagokban gazdag, de könnyű állagú, hogy semmiképp se tömítse el a pórusokat. Tartalmazhat algakivonatot, növényi olajokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, B5– és E-vitamint, esszenciális zsírsavakat. További fontos hatóanyagok ajánlottak a krémben: az urea természetes hidratáló anyag, a hialuronsav, mely többek közt hat a száraz bőr okozta ráncosodás ellen, a ceramid-3 hatóanyag, mely regenerálja a bőrt az éjszaka folyamán.


Nyaralás közben megnő a balesetek száma

2019. augusztus 16.

Vállficam, csonttörés, térd- és bokaszalag sérülés a leggyakoribb

 

Labdázás közben kicsavarodó térd, vízisíelés közben elszakadó vállszalagok, túrázás közben kiforduló boka – csak néhány olyan sérülés, amely a nyári, szabadtéri sportaktivitások közben gyakran előfordulnak.

Fotó: pixabay.comA traumatológus szakorvos szerint ezeket a sérüléseket és a hosszadalmas gyógyulási időszakot mind el lehetne kerülni körültekintéssel, ráadásul az sem mindegy, hogy milyen edzettségi szinttel rendelkezünk a sérülés pillanatában.

A nyári vakációk idején többen sportolnak, nemcsak azért, mert akkor van idejük, hanem azért is, mert a szabadság, a jó levegő, a vízpart, a hegyek látványa, a családi programok mozgásra sarkallnak bennünket. Futunk, vízisíelünk, kerékpározunk, túrázunk, vagy csak labdázunk a vízben és akár a legváratlanabb pillanatban történhet meg a baj, kellemetlen napokat, de akár hosszú hónapokig tartó rehabilitációval járó időszakot előidézve.

Az ortopéd-traumatológus szerint kisebb a jelentősége a sérülés mértékében, vagy a rehabilitációban, hány évesek vagyunk, sokkal fontosabb a csontozat állapota és az edzettségi szint. Mindezek nemcsak a sérülés súlyosságát, hanem a gyógyulási időszak hosszúságát és nehézségét is meghatározhatják. Valaki minél edzettebb, jobb erőnlétben van, annál könnyebb és rövidebb lesz a rehabilitáció, és minél inkább mozgásszegény, edzettlen állapotban szenved sérülést, annál hosszabb és nehezebb rehabilitációra számíthat.

Dr. Gáspár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus főorvosa elmondta, a legtöbb sérülés a dinamikus, irányt változtató sportaktivitások közben történik, elsősorban térd- és bokasérüléseket okozva. Attól függően, hogy csontsérülés, vagy lágyrész, vagyis izom és szalag sérülés történt-e, ennek ismeretében döntenek a kezelési módról, illetve az azt követő rehabilitációról.


A leggyakoribb nyári sérülések külföldön

2019. augusztus 15.

Fotó: 123rf.com

A nyári nyaralási időszakban megugrik a segélyhívások száma az asszisztencia szolgáltatóknál, a külföldön nyaralók leggyakrabban tengeri sün okozta sérülés, medúzacsípés miatt szorulnak orvosi ellátásra, Görögországban pedig kiemelkedően sok a bérelt robogóval történt baleset – derül ki a Europ Assistance Magyarország 2018-as adataiból.

A közlemény szerint tavaly nyáron az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többen, közel 28 ezren kértek segítséget egészségügyi problémák miatt a Europ Assistance Magyarországtól. A nyár bő három hónapja alatt leggyakrabban a mediterrán országokba utazók szorulnak orvosi segítségre, legtöbbször Görögországból, Törökországból, Horvátországból érkezik hívás, de sokan szorulnak ellátásra az Ausztriában, illetve Bulgáriában nyaralók közül is. 

Az egészségügyi problémák közül a leggyakoribbak a rovarcsípések, a medúzacsípések, illetve a tengeri sün vagy kagyló okozta sérülések. Ezt követik azok az esetek, amikor gyomorproblémák, hányás-hasmenés miatt szorulnak orvosi segítségre a nyaralók. Az utóbbiak a mediterrán országokba, illetve az Egyiptomba, Tunéziába és Marokkóba utazók körében fordul elő a leggyakrabban – közölték.

A Görögországban nyaralók körében nem ritka a robogóbaleset. Aki alkohol fogyasztása után vezet járművet, annak orvosi kezelését, ellátását nem térítik meg a biztosítók.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...75