Információk, érdekességek

Miért nem tűnik már el a narancsbőr?

2018. szeptember 01.

Ezekben a hónapokban minden női magazinban több oldalnyi tuti tippet találsz arról, hogyan tüntesd el a narancsbőrt, és a nyomtatott újságok késésben is vannak, hiszen az interneten már májustól meredeken emelkedik azoknak a száma, akik rákeresnek a narancsbőrre. Kilátástalan küzdelem, vagy van esélyed nyerni? Elmondjuk, mit kell tenned, hogy végleg elfelejthesd a narancsbőrt.  

Majdnem mindenkinek van.

Ma, Magyarországon 10 nőből 9,5-nek (írhattuk volna azt is hogy a nők 95%-nak) van narancsbőre, függetlenül attól, hogy sovány, vagy ducibb, fiatal, vagy idős. Ami ekkora probléma, arra sokan próbálnak ilyen-olyan megoldást kínálni: ezért a világon több millió cég él abból, hogy a tökéletes narancsbőr elleni krémet, eszközt, terápiát árulja: természetesen azt ígérve, hogy a narancsbőr eltűnik, gyorsan, és örökre. Ha azonban ez így lenne, akkor nem lenne ilyen magas a narancsbőrrel küzdők aránya. Mi a probléma?

Cellulitisz: súlyos betegségnek hitték

Ha most 1800-1900-as években lennénk, akkor a legtöbb felcser, és orvos, azt mondaná, hogy betegek vagyunk, mert cellulitiszünk van: azaz bőrkötőszöveti gyulladásunk. Ezért ilyen a combunk, popsink. Régen úgy vélték, hogy a narancsbőr betegség. Erre utal a cellulitisz szó is, ami a latin cellule (sejtek) és az itisz (szintén latin, és gyulladást jelent) szavakból áll össze. Jegyezzük meg, és használjuk helyesen: a cellulitisz nem celluliltisz, hanem cellulit, és nem betegség, állapot. Azt is kevesen tudják, hogy cellulitjuk nem csak a nőknek van, előfordul férfiaknál is. Ma már tudjuk, hogy a cellulit (narancsbőr) oka a vér, és nyirokkeringés funkcionális zavara: pontosabban az a gond, hogy a hajszálerek falán több folyadék jut ki a sejtek közé mint kellene, és ödémákat okoz. Ez a cellulit.


3 tipp a felejthetetlen nyaralásért

2018. augusztus 28.

A legtöbben hónapok óta várjuk azt a néhány pihenéssel töltött napot, mely végre megajándékoz a szabadság és kikapcsolódás élményével. Fontos, hogy ilyenkor valóban ki tudjuk pihenni magunkat, így később feltöltődve, energiával telve tudjuk majd folytatni a dolgos hétköznapokat. Lássunk most néhány tippet ehhez!  

1. Légy spontán!

A nyaralás megtervezésekor többnyire figyelembe vesszük a helyszín sajátosságait, a különböző programlehetőségeket, mindezt összevetjük az elképzeléseinkkel, a vágyainkkal, és annak megfelelően döntünk. A tervezés ellenére azonban nem szabad megfeledkezni a spontaneitásban rejlő örömökről.

Egy nem tervezett program, egy hirtelen jött ötlet, egy spontán lehetőségre rávágott igen mind-mind jó alkalmat jelentenek arra, hogy megéljük a személyes szabadságunkat, valamint új élményekre tegyünk szert.


HŐ-HŐ-HŐSÉG - mikor, ha nem most?

2018. augusztus 23.

Szeretjük a meleget, még a nagyon meleget is - hiszen nyár van, itt az ideje -, de megfelelő óvintézkedések és a hűsítő tippek ilyenkor is jól jönnek, hiszen kisbabát, nagymamát, kiskutyát - szóval, akikről mi gondoskodunk - őket védeni kell a hőhatástól.  

1. Folyadékfogyasztás

A nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadék folyamatos fogyasztását, azonban szomjunkat ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italokkal csillapítsuk, mert ezekkel ellenkező hatást érhetünk el, ugyanis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből, a hideg folyadék pedig akár gyomorgörcsöt is okozhat.
Igyunk csapvizet, pici sóval dúsítva, vagy citromkarikával, esetleg jégkockával. Azonban, ha vendéglátóhelyen kérjük a jégkockát, nézzük meg, átlátszóm tiszta-e, nem szennyezett.

A szakemberek szerint a fővárosban és az ország nagy részében jó minőségű a csapvíz. A vizet hagyjuk egy kicsit folyni a csapból, ezáltal hűsebb lesz, és ekkor igyuk, vagy készítsünk belőle limonádét, lehetőleg cukor nélkül, de a melegben kellemes és hűsít a forró, meleg  vagy langyos tea is.

Az ideális naptej titka

2018. augusztus 17.

Már javában tombol a kánikula, sokan a tengerparton élvezik a jól megérdemelt pihenést, ám még mindig nincs késő ahhoz, hogy néhány fontos dolgot megtudjunk a megfelelő napvédelemről. Sokszor hallottuk már, hogy mennyire fontos a bőr védelme, ennek ellenére sok gyerek és felnőtt akár már a nyaralás első napjaiban is napégéstől szenved. Mi lehet az oka?

A hosszú, dolgos hónapok után alig várjuk, hogy végre a napon sütkérezhessünk. A lehető leggyorsabban szeretnénk megszerezni a gyönyörű, napbarnított bőrszínt, ezért gyakran inkább be sem kenjük magunkat. Pedig naptej használata mellett is szépen lebarnulhatunk, anélkül, hogy leégnénk. A titok a fokozatosságban és a bőrtípusunknak megfelelő napvédelemben rejlik – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Bőrtípus: Az egyik legfontosabb szempont a naptejválasztásnál a bőrtípus. Ugyanis nem mindegy, hogy világos-e a bőrünk és a hajunk, esetleg kreol bőrünk és barna hajunk van, vagy hogy sok-e rajtunk az anyajegy. Minél fehérebbek vagyunk, illetve minél több az anyajegyünk, annál magasabb faktorszámú fényvédőre van szükségünk.
  • Faktorszám:A csomagoláson az SPF (Sun Protection Factor) jelöli a faktorszámot, amely lehet akár 10, 15, 20, 25 vagy a legmagasabb, 50. Minél barnábbak vagyunk, annál kisebb faktorszámra van szükségünk. A legmagasabb, 50-es faktorszámú a nagyon világos bőrűek mellett a gyermekeknek ajánlott.A faktorszám mellett érdemes megnézni, hogy az adott termék hatóanyaga fotostabil-e, hiszen akkor lassabban bomlik le, így hatékonyabb védelmet nyújt a káros napsugárzás ellen.

Kamasz-panasz – Mit lehet kezdeni a pattanásokkal?

2018. augusztus 15.

A pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza: a kamaszok nagy része szenved, ha a tükörbe néz. Bár a problémás bőr ennek a korszaknak a velejárója, nem pedig az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányának a jele, sokat tehetünk az újabb aknék felbukkanása ellen.

A pattanások megjelenése a tinédzserkorral kezdődik. Több tényező – hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások – együttes hatására alakul ki. A probléma általában néhány év alatt magától elmúlik, és csak kevés esetben marad meg felnőttkorra is. Akné, más néven pattanás akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik és begyullad.
 
A pattanások általában a test faggyúmirigyben gazdag területein jelennek meg, tehát elsősorban a homlokon, az orron, az állon, de előfordulhatnak a mellen, mellkason és a háton is. Akkor keletkezik pattanás, mikor a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, azokban a propionibacterium acnes nevű baktérium elszaporodik, és a faggyúmirigy begyullad. A tinik ilyenkor túlságosan, zavaróan zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket, illetve súlyosabb esetben vörös színű fájdalmas gennyes csomót észlelnek magukon – tájékoztat Dr. Széchenyi Kornél, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

Ma már számos kozmetikum, kozmetikai és szépészeti kezelése létezik, hogy a pattanásokat eltüntessük vagy számukat csökkentsük. Az időben és megfelelő módon elkezdett „pattanástalanítás”, bőrtisztítás azért fontos, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket később nagyon nehéz eltüntetni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...65