Információk, érdekességek

A narancsbőr valódi okai

2023. február 03.

Felmerült már benned, hogy miért mindig csak a nők panaszkodnak a narancsbőrük miatt? Persze, vegyük figyelembe azt is, hogy a férfiak általában nem beszélnek a kozmetikai problémáikról. Itt azonban más áll a háttérben.

Fotó: 123rf.comKiket érint a narancsbőr?

A nőknél valóban sokkal hamarabb és súlyosabban alakul ki narancsbőr. És az is igaz, hogy a probléma sokkal több nőt érint, mint férfit. A narancsbőr már-már másodlagos női nemi jellegnek is tekinthető, hiszen a felnőtt nők legalább 90%-át érinti, férfiaknál viszont szinte soha nem fordul elő. Ennek okai egyrészt az eltérő hormonális folyamatok, másrészt a nők bőrének különleges szerkezete.

Narancsbőr és a kialakulásához vezető út

De ne szaladjunk annyira előre. Ahhoz, hogy a narancsbőr ellen hatékonyan tudd felvenni a harcot, fontos megértened, hogy mi is pontosan a narancsbőr, valamint azt, hogy a kialakulásához milyen alapvető tényezők járulnak hozzá. A narancsbőrt nagyméretű zsírsejtek alkotják, amelyek rengeteg zsírt és salakanyagot raktároznak. A hatalmas zsírgolyók a bőr megnyúlt kollagénrostjai közt áttüremkednek, így kívülről is jól láthatóvá válnak, egyenetlenné téve a bőrfelszínt. Ezt felnagyítva úgy képzelhetjük el, mint a kötözött sonka felszínét, ahol a merev fonalak között kitüremkedik a sonka anyaga.

Ha ezt olvasod elkönyvelheted magadban, hogy a zsírsejtek megkisebbítése megoldhatja a problémát, pedig az csak másodlagos, ha ugyanis a sonkát sokkal sűrűbb hálóval fognánk össze, nem türemkedhetne ki semmi. A kötőszövet szerepe tehát sokkal fontosabb, mint gondolnád. De térjünk is vissza a nők és férfiak eltérő bőrszerkezetéhez.

A férfiakétól eltérően a női kötőszövet (bőr) lazább szerkezetű, tehát a nőknél a kötőszöveti rostok távolabb helyezkednek el egymástól, ráadásul a rostok lefutása is eltérő. Így a megnövekedett zsírsejtek könnyebben ki tudnak türemkedni, ami által a bőr felszíne könnyen hepehupássá válik.

Nők esetén biológiai szempontból azért lényeges, hogy eltérő kötőszövettel rendelkezzenek, mert ez teszi lehetővé, hogy terhesség alatt a bőr könnyen tudjon nyúlni a pocak növekedése során. Sajnos ennek folyománya, hogy a narancsbőrre való hajlamosság egyértelműen a női nem életét keseríti meg.

Gondolj csak bele! A férfiak is épp úgy táplálkoznak vagy éppen sportolnak, de még sincs narancsbőrük. Ennek oka, hogy a kötőszövetük erősebb, ami nem engedi, hogy a zsírsejtek kitüremkedjenek.

Nőknél a lazább kötőszövet hasznos a baba kihordása idején, mert a bőr szépen tud tágulni, azonban a további életszakaszokban már hátrányként jelenik meg. Emiatt a laza kötőszövet miatt figyelhetjük meg azt a jelenséget is, hogy a vékony testalkatú modelleken és az élsportoló nőkön is épp úgy lehet látni narancsbőrt, de az elhízott férfiakon nem igazán. A női nemi hormonok hatására ráadásul a medencetájékon, a combokon és a hason könnyebben halmozódik fel a felesleges zsír, épp ezért a narancsbőr is ezeken a területeken jelenik meg legelsőként.


Gyakran ébredsz fáradtan? 4 dolog, ami megzavarhatja az álmunkat

2023. február 01.

Az ágyunk a béke és a nyugalom szigete, ahová lefekszünk egy nehéz nap után kipihenni a fáradalmakat. Olykor olvasunk vagy filmet nézünk benne, de mindenképp azt a célt szolgálja, hogy lazítsunk. Kellemetlenül érhet hát, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk aludni, ha reggel arra ébredünk, hogy ismeretlen eredetű csípések borítják a testünket, vagy éppen arra, hogy fáj a vállunk. A kialvatlanságnak tehát több oka lehet, lássuk, melyek a leggyakoribbak!  

A szervezetünknek mindenképp szüksége van regenerálódásra úgy fizikailag, mint szellemileg. Az alvás ugyanolyan létszükséglet, mint az evés vagy az ivás, így nélküle nem tudnánk sokáig életben maradni. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés által tudunk teljesíteni a mindennapokban. Ha kialvatlanok vagyunk, nem lesz igényünk arra, hogy a kötelező teendőkön túl bármit tegyünk, így kimarad a sport, a barátokkal való találkozás és a szórakozás is. Ezen felül mentálisan is legyengít bennünket a kialvatlanság, de immunrendszerünk is gyengébb lesz általa.

4 dolog, ami megzavarja álmunkat

Az alváshoz szükségünk van nyugalomra és kényelemre, de ha ezek megvannak, akkor sem feltétlenül alszunk jól. Ha álomba is szenderülünk, sok esetben felébredünk és nem tudunk visszaaludni, vagy éppen el sem alszunk. Ennek számos oka lehet, melyeken akár változtathatunk is!


24 apró merénylet a szépség ellen

2023. január 29.

Íme, a 24 leggyakoribb bűn, amit elkövetünk a szépségünk ellen. Elsőre apróságoknak tűnnek, de gyakran hetekig-hónapokig vagy élethosszig tartó problémát lehet velük okozni.  

 1. Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ne dörzsöld a szemed! A kezeddel kórokozókat vihetsz a szemedhez, valamint a szemed kivörösödik, ami csúnya! A dörzsökés helyett hunyd be a szemed és helyezd elé két tenyeredet. Ez megpihenteti a fáradt szemeket.
   
 2. Ne ülj görbén, sőt ne is járj görbén! Tönkreteszi a hátadat, fájni fog.
   
 3. Ne szedd ki a szemöldöködet, pláne a szempilládat ne piszkáld. A szempilla nem nő vissza, a szemöldök is iszonyúan sokára. A szemöldök nélküli ember pedig ronda. A csak megrajzolt szemöldök pedig nem hogy nem divat, egyenesen ciki!
   
 4. Ne ropogasd ujjaidat! A stressz, az idegesség jele.
   
 5. Ne vidd túlzásba a testápolást, ne kend-fend magad percenként újabb és újabb kozmetikumokkal. Próbáld kialakítani bőrödnek megfelelő testápolásodat.
   
 6. Ne nyalogasd folyton az ajkaidat... Az ajkad kicserepesedik, kireped. Használj szájfényt vagy ajakírt.
   
 7. Ne radírozd túl gyakran a bőröd! 10 naponta elegendő, ennél gyakoribb arcradírozás elvékonyítja, kiszárítja a bőrt.
   
 8. Ne matass a kezeddel folyton az arcodon. A bőröd elzsírosodik, elfertőződik, pattanásos lesz.
   
 9. Ne vigyük túlzásba a hajmosást, vagy a hajápolást - vannak akik a fésülködést, mások a hajápoló szerek használatát túlozzák el. A hajnak nem tesz jót ez a túlzott figyelem.
   
 10. Ne fogd össze mindig szoros lófarokba a hajad! Kerüld a befőttes-gumit és a fejre szorított hajviseletet. Engedd szellőzni a hajad.
   
 11. Ne fogdosd, vagy gyűrögesd folyton a hajad!
   
 12. Ne hanyagold el a hajkefédet, fésüdet, körömápoló eszközeidet, smink és testápoló eszközeidet!

   
 13. Ne vágjuk le a körmünkről a bőrt! Védjük a körömágyat.
   
 14. Ne rágd a körmöd!
   
 15. Ne nézd le a napsugárzás hatásait! Használj napvédő faktoros termékeket még télen is!
   
 16. Ne hunyorogj, vagy tikkelj. Ha ez a problémád, keresd fel a kineziológust, pszichológust.
   
 17. Ne használj lejárt szavatosságú kozmetikumot, pláne ne csak azért, mert valamikor drága volt. Ha valami lejárt, akkor fogd és dobd ki!
   
 18. Ne hagyd éjszakára a sminket az arcodon! Tisztítsd meg minden este a bőrödet megfelelő lemosószerekkel! Soha ne aludj el sminkben!
   
 19. Ne használj magában fedőlakkot a körmödre! Mindig alapozz un. "bázislakkal" és erre húzd rá a fedőlakkot - az eredmény szebb, tartósabb és sokkal jobbat tesz körmödnek.
   
 20. Ne nassolj este, vagy a TV előtt. Az édességek, chipesk a lehető legrosszabbak az egészségnek és a bőrnek!
   
 21. Ne tépd a hajad, ha nedves! Használj inkább hajápoló szereket.
   
 22. Ne nyomkodd ki a pattanásokat - pláne ne koszos kézzel, körömmel!- Kend be erre a célra való kenőcsel, vagy menj kozmetikushoz!
   
 23. Ne sminkelj szélsebesen, például autóban. Ez soha nem szokott jól sikerülni, a restaurált smink többnyire feltúrosodik, ronda lesz.
   
 24. Ne hordj hidegben olyan ruhát, amiből kivan a derekad. Ez nem csak felfázást, de akár meddőséget is okozhat. Gondold meg, amikor felöltözöl!

5 kevésbé ismert dolog, ami enyhítheti a rosacea tüneteit

2023. január 25.

A rosacea sokak mindennapjait keserítheti meg, ugyanis nem gyógyítható, és rendszeres, gondos ápolást igényel. Kialakulásának okai elsősorban a genetikában keresendők, de egyes esetekben hormonális változások és környezeti hatások is előidézhetik. Bár férfiaknál is előfordul, elsősorban a nőket érinti ez a bőrbetegség, amelynek első tünetei 25 és 30 éves kor között jelennek meg. Ezek eleinte enyhék, később fokozatosan, de egyre gyakrabban lesznek láthatóak, majd 50 éves kor körül csúcsosodnak ki.  

A rosacea először bőrpír formájában jelenik meg, ami először csak bizonyos időközönként látható, de később akár állandósulhat is. De a rosaceával küzdők fokozott faggyútermelést és pattanásokat is gyakrabban tapasztalhatnak. Gyulladásos és előrehaladott fázisában kisebb területeken – elsősorban az orr és az orca környékén – piros, pattanásszerű kiütéseket lehet látni, valamint az arc is megduzzadhat. A végső szakaszában már csomók is kialakulhatnak az arcon, legfőképpen az orr körül, ami a faggyúmirigyek túlburjánzásának „köszönhető”. 
 
5 dolog, ami segíthet enyhíteni a rosacea bőrbetegség tüneteit
A rosacea kezelését nem szabad félvállról venni és nagyon szigorú szabályok mentén kell elkezdeni, ha a tünetek enyhítése a cél. Ebben az esetben az érfalak erősítésére kell helyezni a hangsúlyt, illetve az értágulatot előidéző hatások elkerülésére. A következő tanácsokat betartva valóban van esély az állapot hosszú távú normalizálására.
 
Tudatos étkezés
Mint a legtöbb betegség esetében, nagyon fontos az annak megfelelő táplálkozás – vagyis bizonyos ételek be- és kiiktatása. A rosacea diagnosztizálását követően tiltólistára kell tenni az alkoholt, a túl forró ételeket és italokat, ezek mellett a csípős vagy túl fűszeres fogásokat, valamint a koffeint, tehát a kávét és a kólát is. De búcsút kell intenünk az olyan fűszereknek, mint a bors, a paprika, a fahéj és a curry, a mesterséges aromát tartalmazó élelmiszereknek, a gyümölcsök közül pedig a citrusféléknek.
 
Kíméletes nyugtatás
A megfelelő diéta betartása mellett a bőr megfelelő ápolása is elengedhetetlen. Csak és kizárólag a rosacea tüneteinek kezelésére kapható termékeket szabad használni, amelyek százszázalékosan óvják az érzékennyé vált bőrt. A tisztításnál kerülni kell a szárító hatású arclemosókat, krémeket, tonikokat, ezért inkább nyugató összetevőket – mint az aloe vera – tartalmazó készítményeket célszerű vásárolni. A smink minden esetben legyen alaposan eltávolítva más szennyeződésekkel együtt, hogy semmi se erősítse fel a gyulladást! 
A termékek használata során pedig minden esetben fokozottan kell ügyelnünk a gyengédségre: kíméljük a bőrfelszínt, amennyire csak tudjuk! Azaz: ne dörzsöljük, ne radírozzuk durván, ne töröljük erőteljesen!
 
A stressz kerülése
A stressz minden betegség, így a rosacea esetében is rontja a már egyébként is látványos és kellemetlen tüneteket. Érdemes olyan módszereket alkalmazni, amelyek nyugtatnak és segítenek a lelkiállapot helyre billentésében – iyen a jóga, a ginsengből készült tea fogyasztása, a meditálás vagy a természetben való kikapcsolódás.

Házi praktikák téli bőrápolásra

2022. december 23.

A fotók illusztrációk: pixabay.com, unsplash.comAz őszi-téli időszakban a szél és a hideg könnyen kiszáríthatja a bőrünket. Aggodalomra azonban semmi ok, házi praktikákkal is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért. Íme, néhány hatásos bőrápolási módszer, amelynek segítségével kozmetikus nélkül, otthon is óvhatjuk bőrünket a kiszáradástól.

A hideg hónapok és a zord időjárás megviselik bőrünket, azonban egy kis odafigyeléssel és házi praktikák alkalmazásával télen is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért. „Fontos, hogy naponta minimum másfél liter folyadékot igyunk – lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség- és gyümölcslé formájában. A napi szépségápolási rutinok során pedig lehetőség szerint szappan-, színezék- és tartósítószer-mentes arclemosókat és hidratáló krémeket használjunk, amelyek hozzájárulnak bőrünk egészségének megőrzéséhez” – tanácsolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, aki a házi praktikák alkalmazásához gyakorlati tanácsokat is adott.

„Hetente egyszer szánjunk időt az otthoni arctisztításra! Első lépésként mossuk meg az arcunkat langyos vízzel, majd dörzsöljük át alaposan bőrradírral, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és kisimítani a hámló részeket. Ezután tisztítsuk meg arcbőrünket és alkalmazzunk kamillás gőzölést: szórjunk kamillavirágot a felforralt vízbe, majd a fejünket egy száraz törölközővel letakarva hajoljunk a gőz fölé. Maradjunk így 10 percig, hogy a pórusok teljesen kitáguljanak” – javasolja a szakorvos, aki a bőr hidratálásához otthon is gyorsan elkészíthető, tápláló arcpakolást ajánl, amelynek hatóanyagai a kitágult pórusokon keresztül a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak.

„A tejtermékeket mézzel és gyümölcsökkel kombinálva kiváló hidratáló pakolásokat készíthetünk. Verjünk fel egy tojássárgáját, tegyünk bele három evőkanál tejet és egy teáskanál mézet. A közepesen sűrűre kevert masszát vigyük fel ujjunk segítségével az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Hagyjuk 15 percig hatni, majd öblítsük le langyos vízzel. A tápláló pakolás megnyugtatja, hidratálja, emellett pedig puhává és rugalmassá is teszi bőrt. Kiváló hatást érhetünk el növényi őssejteket tartalmazó hidratáló készítményekkel is, amelyek a napindító és a lefekvés előtti otthoni szépségceremóniába is könnyen beilleszthetők” – tette hozzá a szakember, aki azt javasolja, hogy a téli időszakban párologtatóval is frissítsük a lakás levegőjét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...102