Információk, érdekességek

Fáj a dereka? Otthon végezhető mély hátizom erősítés

2021. január 22.

Fotó: gettyimages.com

Nagyon sokan küzdenek köznyelven „derék- és hátfájással” ez adódhat az ülő életmódból, rossz testtartásból, mozgásszegény életmódból vagy a túlsúlyból, akár ezek összetettjéből. A gerincmerevítő izmok feladata a hasizmokkal egyetemben a gerinc stabilizálása. Abban az esetben, ha ezek az izmok gyengék, a testtartás rossz, a gerinc statikája és a körülvevő izmok egyensúlya megbomlik.

Preventív (megelőző) tényezők, melyekkel elkerülhető a hátfájás kialakulása:

  • Minden esetben helyes testtartás. (helyváltoztatások, mozgások)
  • Ülő- és fizikai munkavégzés során is a megfelelő testtartás (monitor, egér, szék beállítása, emelések, terhelések helyes adagolása, végrehajtása)
  • A 18-64 éves felnőtt korosztálynak hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc intenzív terhelést jelentő, állóképességet igénybe vevő fizikai aktivitásra vagy a mérsékelt és intenzív fizikai aktivitás megfelelő arányú kombinációjára van szüksége.
  • Elhízás vagy túlsúly elkerülése.
  • Nyújtó és erősítő gyakorlatok a mély hátizom és a hasizom vonatkozásában.

A hátizomzat erősítésekor nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat tehermentesített helyzetben végezze.

Mozgás megkezdése előtt elengedhetetlen az alapos bemelegítés!

1. Medenceemelés
Kiinduló helyzet: feküdjön a hátára, és hajlítsa be térdeit, talpával támaszkodjon a földön. Karját nyújtva tegye maga mellé.
Lassan, lendület nélkül emelje fenekét a comb és a törzs egyenes vonaláig, végig megfeszítve. Tartsa meg ezt a helyzetet egy kis ideig, majd vissza fekve lazítson. Kezdésnek 3 sorozatban 10 ismétlés ajánlott.

2. Láb-karemelés
Feküdjön hasra, lazítsa el magát, fejét homlokán támassza meg, hasa alá tegyen kispárnát, hogy dereka egyenesen álljon, karjait nyújtsa előre, a feje mellé.
Emelje fel nyújtva egyszerre a jobb karját és a bal lábát, tartsa meg rövid ideig ezt a helyzetet, majd engedje vissza, és lazítson. Figyeljen arra, hogy a gyakorlat közben feje a földön legyen és emelés közben farizmait és hasizmait is feszítse meg. Ezután bal karját és jobb lábát emelje egyszerre, rövid ideig tartsa meg a magasban, majd ismét engedje le. Kezdésnek 3 sorozatban kifáradásig ajánlott.


Próbáltad már? A speciális mellmasszázs titkai

2021. január 17.

A mellmasszázs kebelnövelő hatású lehet, csökkenti a mell megereszkedését és számtalan jótékony hatással bír szervezetedre és közérzetedre is. Ismerd meg szakértőnk segítségével.  

https://pixabay.com/images/id-1008881/Kebel életszakaszok

A női kebel az a testrész, amely egyaránt izgatja a hölgyek, és az urak fantáziáját. A fejlődésben lévő lányok először azt szégyellik, hogy növekszik a mellük, később azt hogy esetleg kicsi.  Ebben az életszakaszban az is nagy probléma, ha igen kifejlett a kebel.

Az európai ember ideális fizikai életkora 25 év, ez a szakasz, amikor a test legjobb állapotban van minden növekedési folyamat befejeződött. Elmondhatjuk, hogy a hölgyek melle a húszas éveikben a legkerekebb.

Kebel hiedelmek

Ehhez a testrészhez rengeteg félreértés és hiedelem társul. Régen a mell egyetlen funkciójának a gyermek táplálást vélték, és úgy gondolták, hogy a dús kebel a gazdag gyermekvacsora alapja. Azokról a nőkről, akiknek kis mellük volt azt hitték, hogy nem lesznek képesek megfelelően szoptatni a csecsemőt. A tudományos tények azonban mást mutatnak. Ezek a hölgyek gyakran jobban tudnak „élelmet adni”, mint hatalmas mellű társaik. Ez azért van így, mert a mell nagyobb részét adó zsíros kötőszövetnek semmi köze nincs a tejtermeléshez, és a mell félgömb formája nem az utódgondozás miatt alakult ki. Nézzük most azonban meg, mi is a női kebel másik, mondhatnánk „igazi szerepe”.

A kebel mint szexuális jelzés

Az emberi faj esetében, a far mellett a kebel az, ami sugározza az ősi szexuális jelzést. Ebben a szerepében a kebel először vizuális ingerként működik, és kedvező esetben viszonylag nagy távolságból is lehetővé teszi a női szexuális jelleg felismerését.

Ezt a tényt a hölgyek igyekeznek is kihasználni, hogy felhívják magukra a figyelmet. Ennek két formája létezik. A szándékosan bujtatott, teljesen eltakart mell, mely kíváncsiságot ébreszt, és ilyen a szépen „kirakott” amely azonnal másfajta kíváncsiságot kelt. Válassza valaki az egyik, vagy a másik formáját annak, hogy felhívja magára kebleivel figyelmet, hazánkban a hölgyek kevés figyelmet fordítanak eme becses testrészük fizikai karbantartására.


5 tipp a testedzés ösztönzésére

2020. december 11.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Jelenlegi életünk szinte minden területe tele van bizonytalansággal. Közéjük tartozik, hogy a rendszeres testmozgással kapcsolatban is határozatlanok vagyunk – sokszor nem érzünk kedvet vagy erőt hozzá, máskor különféle ürügyeket keresünk annak elhalasztására. A leggyakrabban ösztönző erő hiányában esik nehezünkre a döntés, noha minden lehetséges fórumon halljuk, amellett be is látjuk a fizikai aktivitás kiemelt jelentőségét ezekben a fokozott bentléttel terhelt napokban.  Íme néhány ötlet a rendszeres testedzés ösztönzésére szokatlan, mai világunkban.

A COVID-19 járvány miatt bevezetett, egyre szigorúbb korlátozások, óvintézkedések, ráadásul a hosszú, sötét tél kilátásai is a testmozgás rendszeressé tételéhez szükséges, pozitív döntésekkel szemben hatnak…. De tennünk kell annak  elősegítése érdekében, hogy mégis legyen kedvünk, ösztönző erőnk hozzá, és szakítsunk időt rá.

Noha a járvány miatt sokszor kevesebb kötelezettséggel járó, „kényelmes napok” általában jót tesznek a léleknek, a rendszeres testedzés még inkább elősegíti testi-lelki jóllétünket. Hiszen a testmozgás során endorfin (boldogság) hormon termelődik a szervezetben, ami miatt többek közt pozitívabban látjuk a világot, és energikusabbnak érezzük magunkat

1. Tervezzük meg előre a heti testmozgásra szánt időbeosztásunkat

Ha megtervezzük, mikor szakítunk időt a testmozgásra, és a szervezést is elvégezzük, az már felkészülést jelent, elhatározásunk következménye. Ilyenkor nagyobb valószínűséggel fogunk ragaszkodni ahhoz a törekvésünkhöz, hogy az adott héten (majd folytatólagosan) betartjuk a napi testmozgásra szánt időt. A vasárnap pl. kiváló alkalom a heti fizikai aktivitás megtervezésére. Akár csak egy óra, vagy két elfoglaltság közti szabadidő látszik alkalmasnak rá, ütemezzük be, mint egy szakmai vagy baráti találkozót….


Zsírégető edzés? – Fontos folyadékbevitelre is!

2020. november 28.

Sokan szeretnének lefogyni, így örök vita téma a fitnesz edzők között, hogy melyik a leghatékonyabb zsírégető edzés. Kevés figyelem jut azonban arra, hogy mit érdemes fogyasztani a különböző edzéstípusok közben? Honti Pétert, az Absolute Live dietetikusát kérdeztük.

– Hogyan függ össze a mozgás, a táplálkozás és a zsírégetés?

A rendszeres és folyamatos mozgás, illetve az edzettségi szint javulásával nem csak a sportoló állóképessége, hanem a zsírégetés hatékonysága is javul. A beállított étrenddel a kitűzött cél: a kívánt alkat és testsúly elérése is könnyebbé válik, a zsírégetéshez használható italokkal és kiegészítőkkel mindenki a következő szintre tud lépni.

– Valóban segíti az L-karnitin a zsírégetést?

Az L-karnitin egy, korábban BT-vitaminként is ismert aminosav-származék, amely metionin és lizin esszenciális aminosavakból épül fel. Legfőbb feladata a zsírsavak szállítása a mitokondrium belső membránján keresztül, így segítségével közvetlen energiához tudunk jutni a test zsírtartalmának csökkentésével. Több nemzetközi kutatás is alátámasztotta, hogy a súlyzós edzést követő regenerálódást elősegíti, az izomsérüléseket csökkenti, illetve az állóképességi edzések teljesítményét például koffeinnel vagy zöld kávéval kiegészítve képes fokozni.

– Mit érdemes inni zsírégető edzés közben?

A megfelelő folyadékpótlás nélkülözhetetlen ilyen edzéstípus esetén is! Az Absolute Live sportitalokban található karnitint nem lehet túladagolni, de már középkorúaknál megnő a szervezet aminosav igénye, így optimális lehet a Mega kiszerelés 4000mg-os adagja. A folyamatokat leginkább a zöld kávé támogatja, amely a Fat Burner italban található meg, egy egészséges szervezet számára tolerálható mennyiségben. Az italokat leginkább edzés előtt és alatt ajánlott fogyasztani, s mivel cukormentesek, így a napi szénhidrát bevitelhez sem szükséges hozzá számítani őket.


A kamaszkori változásokon is átsegít a sport

2020. november 25.

A kiskamaszok sportágválasztása nem könnyű feladat, főleg akkor, ha a család nem jár előttük követendő példával. Valahol el kell kezdeni – még a sovány, túlsúlyos vagy önbizalom-hiányos gyermeknek is! Dr. Muzsik Réka, a szentesi Pingvin Patika vezetője, sporttáplálkozási tanácsadó, fitneszinstruktor tanácsai az elindulás előtt álló gyerekeknek és szüleiknek szólnak.

A fotó illusztráció: unsplash.comA mindennapos testnevelés fontossága

2012. szeptember 1-től minden köznevelési intézményben kötelezően bevezették a mindennapos testnevelést heti öt óra keretében, melyből legfeljebb heti két óra váltható ki például iskolai sportkörben való sportolással vagy versenyszerű sporttevékenységet folytató sportszervezet edzéseivel.

Ez az intézkedés egy komplex iskolai testmozgásprogram része, mely biztosítja az egészséges kondícióhoz szükséges mértékű testmozgást. A sportolással kapcsolatban pozitív érzelmeket alakít ki, élményszerű, változatos mozgástanulást tesz lehetővé. Rendkívül fontos a preventív hatása is, hisz ezáltal a diákok kevesebbet ülnek rossz testtartásban a televízió vagy a számítógép előtt.

Kell a jó példa!

A serdülőkorú gyerekek, vagyis a 11-12 – 18-20 év közötti fiatalok nagy hormonális változáson mennek keresztül, ami sokkszerű hatást gyakorol a testükre és lelkükre egyaránt. Ám ezekre a változásokra minden szervezet máshogyan reagál! Emiatt láthatunk fejletlen izomzatú, vékony testalkatú és túlsúlyos kamaszokat egyszerre, ugyanazon korcsoportban.

A család szerepe azonban minden esetben meghatározó. Ha rendszeresen együtt mozognak, sportolnak, a gyermek ezt látja, követi, és így szereti meg a sportot. Ez segít könnyebben feldolgozni a kamaszkori változással együtt járó stresszt. A gyermekkor mozgásos aktivitásának hiánya később már nehezen pótolható.

Körülbelül 14 éves korig leginkább az állóképesség fejleszthető – magyarázza dr. Muzsik Réka. Főleg a futás, úszás, biciklizés, játékos sportmozgások ajánlottak. A csontozat a saját testsúlyos edzésre, ugrásra szilárdul, tömör és vastag lesz. Ez késleltetheti az időskori csontritkulás kialakulását. Súlyzós gyakorlatok is végezhetők már ebben a korban, de ilyenkor elengedhetetlen a test biológiai fejlettségének pontos ismerete. Minden esetben egyéni edzésterv kialakítása szükséges!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...85