Információk, érdekességek

A műköröm viselése veszélyes?

2018. november 15.

Az utóbbi években megemelkedett az ún. szubunguálismelanoma előfordulásának gyakorisága. A köröm alatt megjelenő melanoma kialakulásának veszélyét a nap és az ultraibolya sugárzás növeli,ezért a körmüket rendszeresen UV-lámpa alatt manikűröztető hölgyeknek fokozottan kell figyelni a kezdeti tünetekre.

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrőközpont főorvosa elmondta, hogy a köröm területén több helyen is kialakulhat daganatos elváltozás. A köröm- és körömágy különböző részein lévő  melanocytákból (pigment termelő sejtek) alakulhat ki rosszindulatú daganat. A körömmátrixból – ahol a keratin termelődik –, a körömágy melanoma a körömlemez alatt, és körömlemez melletti bőrterületen is megjelenhet daganat. A Journal of Foot and Ankle Research folyóirat szerint a köröm területén megjelenő melanomák, az összes melanomás eset 1,4%-át teszik ki.

Zúzódásnak hiszik, pedig daganat

A körömlemezen hosszanti irányban végigfutó keskeny, nem változó barna csík a körömágyban lévő pigmentált anyajegy megjelenése lehet, mely nem változik.A szubunguálismelanoma is jelentkezhet barna vagy fekete csík formájában a körömágy vagy a köröm alatt. Az érintettek ezért könnyen azt hiszik, hogy valamilyen sérülés érte, beütötték az ujjukat korábban, de nem emlékeznek rá, hogyan is történt. A sérülések azonban idővel elhalványodnak vagy a körömmel együtt lenőnek, ám a sérüléshez hasonlító melanoma mérete ezzel szemben nő és később sem halványodik. Aggodalomra ad okot, ha a köröm elválik a körömágytól, ha a körmön kinövés, csomó jelenik meg vagy vérzik. A körömlemez elvékonyodása, repedése, „csíkozódása” is intő jel lehet, melyet jobb mielőbb szakemberrel ellenőriztetni!


Girlpower, sminkre fel!

2018. november 09.

Az ominózus "Női erő" egyre nagyobb létjogosultságot kap. Számos területen alkotnak nagyot nők, tudományos kutatásokban, politikában, sportban, a munkaerőpiacon, divat világban. Hétköznapi "csatáinkat" naponta vívjuk nőként, melyhez számos eszközzel rendelkezünk, most egyet ami, számomra igen kedves, közülük kiemelnék, ezáltal a sminket és sminkelést egy kicsit más perspektívába helyezném.  

Legtöbbször kétfajta emberrel találkozom, az egyik meg van róla győződve, hogy ő smink nélkül rettenetesen néz ki, ezért ha teheti, ki sem megy nélküle az utcára. A másik fajta nőt abszolút hidegen hagyja, szerinte fölösleges, ennél fontosabb dolgokra kell koncentrálni. Mindkettőnek igaza van, sminkesként mégis úgy vélem, a sminkelésben sokkal több rejlik. Azonban mielőtt kifejteném, ismét egy kis inspiráló időutazásra invitállak Titeket!

Visszarepülve az ókori Egyiptomba, eszünkbe jut az igen kedvelt „Kleopátra-smink”. Ebben a kultúrában a szemnek és ábrázolásának nagy jelentőséget tulajdonítottak. A szem szimbóluma a megérkezést és a bölcsességet jelentette.

Ugorjunk egyet, a 20. század elejére, amikor Japán megnyitotta kaput, és ezzel egyidejűleg Európában a modern nőideál, a femme fatale (végzet asszonya) megszületett. A mai sminkekhez viszonyítva, az akkori túl fehér bőr, körsatíros szem, a penge vékony szemöldök és az aprócska száj betegesnek tűnhet, ám abban az időben önállóság és a dekadencia erős kifejezése volt, leghíresebb alakja, Mary Astor és Coco Chanel.

A világháborúk után a nőideál valamelyest változott, a „felvilágosult nő” képe lecsengeni látszott, ám a merengő tekintet és a csontos arc itt is jelen voltak, elég elidőzni Marlene Dietrich arcán.

Az ötvenes évek nőideálja, az álmos tekintetű, vanília bőrű, dús ajkú, Marilyn volt. Élettel teli idomait és orcáját, a ma is divatos tusvonallal és cseresznyepiros szájjal tette még vonzóbbá.


Tuti tetkó? – A tetoválófesték és az eltávolítás is árthat

2018. november 05.

„Fiatalság, bolondság” – tartja a mondás. Ha nem is teljesen bolondság, de tény, hogy múló hóbortokkal teli időszak. Erre az időszakra jellemző a tetoválás is. Kellene azonban arra is gondolni, hogy ami ma tetszik és menő, az néhány év, évtized elteltével cikivé is válhat. Hogy néz ki egy kismama bőrén egy kifakult és kinyúlt tetoválás? Mit szólnak egy állásinterjún a tetovált mintás kézfejhez? Nem véletlen, hogy sokan szabadulni akarnak a korábban hőn vágyott tetkóktól.

A tetováló festék és az eltávolítás is árthat

A tetoválás során tűszúrásokkal juttatnak festéket a bőrbe. A folyamattal járó veszélyek a laikusok körében is ismertek,- legalábbis részben. Egyrészt, a tűhasználat fertőzésveszélyt hordoz magában, másrészt, az alkalmazott festékek szervezetbeni sorsa ismeretlen. Ma már a legtöbb tetováló ügyel arra, hogy steril tűket alkalmazzon, és ne adjon esélyt a HIV, a hepatitis és egyéb vírusok terjedésének. De mi a helyzet a festékekkel?

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA, kapott olyan tájékoztatásokat, amik a tetoválással összefüggő nem kívánatos hatásokról számoltak be,- egyes esetekben a tetoválást követően rövid időn belül, más esetekben évek elteltével jelentkeztek a panaszok. Egy tipikus beszámolóban viszketés, gyulladt bőr szerepel, ami akkor jelentkezett, amikor napsütés érte a tetovált bőrterületet. Bár az FDA korábban nem foglalkozott a tetováláshoz használt festékek vizsgálatával, azok minőségének ellenőrzésével, mostanában intenzív kutatásokat folytat arról, hogy mi történik a szervezetbe juttatott festékmolekulákkal, pigmentekkel. A hatóság elsősorban arra keresi a választ, hogy a tetováláskor alkalmazott színes anyagok rövid- illetve hosszútávon egészségkárosító hatásúak-e. Lényeges azt is vizsgálni, hogy hogyan viselkednek a festékanyagok fény hatására. Ez utóbbi információ a tetovált személyek napozása, szoláriumozása esetleges negatív hatásainak kiderítése szempontjából lényeges. Megfigyelték ugyanis, hogy a tetoválás mellékhatásai, így pl. a viszketés, gyulladás, sok esetben napfény hatására alakulnak ki/erősödnek fel. Továbbá, a tetoválások eltávolítása során alkalmazott lézerfény és a festékmolekulák között kialakuló kölcsönhatás megismerése is lényeges. Olyan alapvető kérdésekre kell megtalálni a választ, hogy mi történik a festékekkel lézeres eltávolítás során. Megválaszolásra vár az is, hogy eltávolítás során bomlanak-e a festékek, vagy egyáltalán hová tűnnek a pigmentek.


Mutasd a körmöd és megmondom ki vagy!

2018. november 04.

Ez a kis tájékoztatás nem csak magunkról ad hasznos információkat, hanem a férfiaknak is, hogy eligazodjanak a nők világában. Csak ránézel a kezére a hölgynek és tudni fogod kivel is állsz szemben.  

A köröm hangsúlyozása azt jelenti, hogy megmutatom Ki vagyok. Az hogy mennyire és hogyan adunk ennek jelentőséget, az finom vonalak mentén mozog és függ a köröm méretétől, formájától, a színektől és nem utolsó sorban a körömre festett mintától és attól, hogy műkörömről vagy saját valódi ékszerről van-e szó. Az ápolt intelligens és finom hölgyek kezén általában saját köröm van. Szép, lágy, lekerekített formára igazítva és harmonikus egységet alkot az ujjakkal és a kezekkel. Ha esetleg nincs szép formájú és erős saját köröm a birtokukban az ilyen hölgyeknek, akkor nagyritkán előfordulhat, hogy műkörmöshöz fordulnak. Azonban biztos, hogy ők csak olyan formát és mintát készíttetnek, ami hasonló a természetes megjelenéshez és csak nagyon beavatott számára tűnik fel, hogy nem igazi körömről van szó.

A műköröm 
A műköröm nagyon divatossá vált, azonban csak óvatosan vele! Amint egy kicsit megsérül, azonnal ki kell javíttatni, mert ha nem korrigáljuk az apró hibákat, repedéseket, akkor sajnos a gombák nagyon hamar elszaporodhatnak a köröm alatt. Ha leesik, és egyik körmünkön van miközben a másikon már nincs, az nagyon csúnya és az ápolatlanság, igénytelenség látszatát kelti. Na, de nézzük, miért viselünk műkörmöt és mi jellemző különböző körmök viselőire?


Őszi ápolás a bársonyos bőrért

2018. október 14.

A nyári örömök, a strandolás, napozás nyomot hagynak a bőrünkön is, így jól tesszük, ha nyár végén extra ápolással kényeztetjük.  

Hidratálás: belülről is

A sós tengervíz bár nagyon jó tisztító hatású a bőrünkre, de szárítja is a bőrt, a gyakori strandolás nemkülönben. A kiszáradást belülről és kívülről is célszerű orvosolni! Jól teszed, ha elegendő folyadékot iszol (2-3 l víz, gyógyteák, gyümölcslevek), kerülöd a túlzottan savasító ételek nagy mennyiségben történő fogyasztását (hús, kávé, fehér liszt és cukor, édességek, nassolnivalók) és előnyben részesíted a friss vagy párolt zöldségeket, a salátaféléket, a gyümölcsöket, a jó minőségű fehérjét (hal, szója, csirke) és a teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Házi testradír
Használj jó minőségű, gyengéd testradírt két-háromnaponta, ez segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, így a bőröd szinte újra fellélegzik. Testradírt otthon is készíthetsz hidegen sajtolt növényi olaj és tengeri só használatával – ez kíméli a legjobban az igénybe vett bőrt. Ehhez vegyél néhány kanál bármilyen tiszta növényi olajat és keverd össze finom szemcséjű tengeri sóval, hogy egy kenhető állagú pépet kapj. Ezt dörzsöld be a bőrbe (értelemszerűen a kádban, mert potyog), és finom körkörös mozdulatokkal radírozd le a bőröd. Utána zuhanyozd le, és általában plusz testápoló használata sem szükséges az olaj miatt. A testradírt elkészítheted kókuszvajjal és cukorral is, adhatsz hozzá egy evőkanál zabkorpát is – ez is szépíti a bőrt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...67