Információk, érdekességek

Óvatosan a szoláriumozással!

2019. október 27.

Az egyre publikusabbá váló egészségi kockázatok ellenére is töretlen a barna bőr iránti trend Európa számos országában. Télen, tavasszal ez egyet jelent a rendszeres szoláriumhasználattal… A szakértők szigorúbb feltételeket követelnek a napstúdiók üzemeltetésére.

Fotó: 123rf.comTörvényi tilalmat terveznek 2009-től a szoláriumok használatához, főként a 18 éven aluli fiatalok részére. „Azonban még ez sem elég önmagában! A mesterséges UV-sugárzás minden korosztály számára végtelen egészségi kockázatokkal jár együtt. Aki 30. életéve előtt rendszeresen jár szoláriumba, 75%-kal emeli annak a kockázatát, hogy élete folyamán rosszindulatú melanomában betegedjen meg.” – mondta az European Sociaty of Skin Cancer Prevention elnöke a társaság V. nemzetközi konferenciáján. A kongresszus elnöke „riasztó helyzet”-ről beszélt.

Éppen ezért nemcsak gyermekek és 18 éven aluli fiatalok számára kell megtagadni a napstúdiókba való belépést, hanem az érzékeny, világos bőrűek (vörös vagy szőke hajúak) részére is! S ugyanígy a 40 éven felüli, sok, különösen atípusos pigmentfoltos vagy gyakori gyermekkori napégéses személyekre is nagy veszélyt jelenthet a szolárium.

Elengedhetetlen lenne, hogy egy szolárium képzett személyzete az első látogatásnál ne csak a  napfürdőzni vágyó korát és bőrtípusát vizsgálja meg, hanem kérdezze meg az esetleges bőrt szenzibilizáló (érzékennyé tevő) gyógyszerfogyasztást is (antidiabetikumok, pszichofarmakonok és antibiotikumok).

A napstúdiókban azonban hiányoznak a szakmunkaerők. Ellentétben más európai országokkal, mint Franciaország, Svédország és Svájc, Németországban és Magyarországon sincs törvény, amely a szoláriumok üzemeltetését szabályozná.


A fürdőszobai eszközök szavatossága

2019. október 08.

Fotó: pixabay.com

A sminkhez és a testápoláshoz használt kozmetikumokat is időnként át kell vizsgálni, s a nem megfelelőt, esetleg a lejárt szavatosságút kidobni.

Kozmetikumok szavatossága

Azokon a kozmetikumokon, amiknek a szavatossági ideje 30 hónap alatti, jelölik, meddig őrzik meg minőségüket. A pontos dátumot általában egy homokóraikon mellé nyomtatják. Minden más terméknél a lejárati időt a felbontástól számítják. Az ilyen kenőcsöstégelyeken jelölik, hány hónapig használhatóak fel. A „6 M” jelölés azt jelenti, hogy minőségét megőrzi a felbontástól számított 6 hónapig. 

Rúzsok

A rúzsok szavatossági ideje 24 hónap is lehet. Minél nagyobb arányban tartalmaznak bőrápoló összetevőket, annál rövidebb a lejárati idejük. Ennek oka az, hogy azok gyorsabban avasodnak. Emiatt a matt termékek lejárati ideje sokkal hosszabb. 

Borotva

A bőrgyógyász javaslata nedves borotválkozáshoz: a pengéket 14 használat után cserélni kell. Napi borotválkozás esetében ez azt jelenti, hogy kéthetente új pengék kellenek. A tiszta és jó állapotú pengék nagyon fontosak. Az elhasználódott pengékre baktériumréteg rakódik, ami borotválkozás során olykor szőrtüszőgyulladást okozhat.


Ezért ne nyomkodjuk a mitesszereket a fülben!

2019. október 06.

Talán észre sem veszi, de ha mégis, akkor ne kísérletezzen házilagos eltávolítással, mert több bajt okoz, mint gondolja!

Fotó: 123rf.comA serdülőkor velejárója a pattanások, mitesszerek megjelenése. A túlzott faggyúműködés az arc mellett a mellkason, háton és a fülben is okozhat bőrtüneteket. Mitesszer akkor jelentkezik, ha a bőr pórusaiban felgyülemlett faggyú teteje a levegővel érintkezve oxidálódik, így fekete színű bevonat képződik rajta – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa.

Az egyéb testrészeken megjelenő mitesszerek jól láthatóak, szem előtt vannak, de a fülben lévő mitesszerekről alig veszünk tudomást, vagy pedig nem megfelelően próbáljuk eltávolítani. Sajnos ez a terület a kozmetikában végzett kezelések során is gyakran kimarad, nem része az arc tisztításának, holott esztétikailag és egészségügyileg is fontos a fülkagylóban jelentkező bőrhibákat is kezelni.

Fájdalmas és veszélyes is

A bőrproblémák kezelését jobb szakemberre bízni, de az éppen csak serdülni kezdő, a testének rohamos változásait is nehezen követő fiatalok ezt olykor kellemetlennek érezik. Peterman Krisztina tapasztalatai szerint, ilyenkor a gondos anyukák végzik el a házi „kezeléseket”. Az ezen a területen keletkező mitesszerek eltávolítása azonban meglehetősen bonyolult, hiszen a fülben lévő kanyarulatokhoz nehéz hozzáférni. Előkerülnek tehát a hajcsatok és egyebek, amik fertőtlenítőt sosem láttak, de annál többször estek már le a földre. A hadművelet – aki átélte tudja, hogy igazi harcról van szó – fájdalmas is, mert a fülkagyló nagyon érzékeny. Ha megszúrják, könnyen vérzik, mert a fülek érhálózata igen gazdag.

A küzdelmes beavatkozástól gyulladt, vagy az elhanyagolt mitesszeres füleknek nem csak esztétikai vonzata van. Gyulladásuk komoly gennyes gócot eredményezhet, ami akár sebészeti kezelést is igényelhet.


20 jól bevált stresszoldó technika

2019. szeptember 23.

Amikor görcsöl a hasam, izzad a tenyerem, ömlik rólam a víz, extrákat üt-ver a szívem, a gondolataim újra és újra visszatérnek arra a helyzetre, ami a stresszt okozta, amikor nem tudok nyugodtan enni, inni aludni, ölelni, és a mindenséggel mérni magamat, akkor...  

1. Azt mondom magamban, hogy: „Aki Istent szereti, annak MINDEN (!!!) a javára válik”.

2. Azt imádkozom, hogy: „Istenem, Atyám! Legyen meg a Te akaratod!. Ámen.”

3. Kérem az összes Angyalokat és Szenteket, az Őrangyalkámat, Szűz Máriát, Jézust, a Szent Lelket, a Jóistent, hogy segítsenek, és legyenek velem-velünk minden nap, minden percben, minden pillanatban.

4. Vagy azt mondom magamban: „Legyen az, ami mindenkinek a javára válik!”

5. De az is lehet, hogy elkezdek táncolni. Eltáncolom a fájdalmamat, a félelmemet Kitáncolom magamból a szorongásomat, a görcseimet.

6. Sőt! Kiénekelem, elénekelem, kiordítozom, elsírom, sikítom ha valami nagyon fáj. Persze azt is, ha valaminek nagyon örülök (pozitív stressz).

7. Ha elfáradtam, lefekszem és relaxálok. Egy jól begyakorolt autogén tréning szöveget mormolok magamban, és igyekszem ellazulni, átmelegedni, elnehezedni.

8. Ha tehetem, elmegyek úszni. Az élményfürdőben lubickolok a boldogságban (az se baj, ha velem van egy jó pasi). Az uszoda kellemesen hűvös vizében pedig kinyújtóztatom minden kis porcikámat és erős leszek ismét.

9. Egy jó film, vagy zene, vagy színház, vagy bármi, amit csak úgy bámulhatok egyedül vagy a kedvesemmel összebújva, az nagyon-nagyon stresszoldó tud lenni.

10. Hozzá egy jó étel-ital, szépen terített asztal, a közhelyesnek számító gyertyafénnyel, halk zenével már maga a meditatív állapot. Mindezt egyedül, de kis és nagyobb társaságban is lehet.


Mit tehetünk az öregedés lassítása érdekében?

2019. augusztus 31.

Fotó: 123rf.com

Az öregedés életünk elkerülhetetlen velejárója. De életmódbeli, táplálkozási, vagy testmozgással, alvási szokásainkkal kapcsolatos választásaink lassíthatják… illetve gyorsíthatják azt. Bármilyen életkorban határozzuk is el, hogy igyekszünk jó irányban befolyásolni ezt a folyamatot, kezdeményezésünk minden bizonnyal eredményhez vezet…

Az öregedés biológiai folyamata, mechanizmusa számos tényező következménye. Egyes kutatók eddig azonosítottak is néhányat. Így fontos szerepet játszik a sejtekben lezajló oxidatív stressz, melynek során a szervezetbe (légzéssel) jutó oxigénmolekulák a sejtekkel reakcióba lépnek, és szabad gyököket szabadítanak fel. Ezek azután káros biokémiai folyamatokat okoznak.

Egy másik ártalmas folyamat az ún. glikáció (cukor kirakódása a kollagén rostokon) Ez azt jelenti, hogy amikor a cukor fehérjéhez kötődik, azaz reakcióba lép a testünkben lévő fehérjével, felgyorsítja az öregedési folyamatot. Pl. a bőr állapotának romlását, kollagén-tartalmának csökkenését, így ráncosodását, rugalmatlanságát okozza. 

Ez a reakció pedig hozzájárul pl. egy további romlási folyamat gyorsulásához, ami az ún. „csendes, krónikus gyulladás” (ami a gyulladás sokszor észrevétlen, alacsony szintjét jelenti a szervezetben). Az ilyen lassú, gyulladásos folyamatok jelentősen hozzájárulnak az öregedéshez.

Sejtmegújulás és sejtkopás

A sejtmegújulás életünk során generálja a sejtkopást. Ugyanis a sejtek genetikai információját hordozó kromoszómák végeit ún. telomerek védik, és ezek a „védőkupakok” kopnak, rövidülnek a sejtosztódás során. Majd elérkeznek egy határhoz (kritikus hosszhoz), amikor már nem tudják megvédeni a sejteket, és azok nem osztódnak tovább, meggyengülnek, végül elpusztulnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...76