Információk, érdekességek

Mire vigyázzunk ha barlangászni indulunk?

2009. szeptember 12.

A barlangászat mûvelésekor a sportolót, az amatõr geológust, a barlangkutatót és a barlangi mentõt fenyegetõ veszélyek között a hypothermia a leggyakoribb

 

 

A barlangászat mûvelésekor a sportolót, az amatõr geológust, a barlangkutatót és a barlangi mentõt fenyegetõ veszélyek között a hypothermia a leggyakoribb, majd a különféle sérülések, a barlangi élõvilág által okozott csípések és harapások, valamint a kisebb agyrázkódások szerepelnek még a szakirodalomban. Jellemzõ sürgõsségi esemény még a pszichés kifáradás és az ebbõl következõ „feladás”, mely végzetes is lehet a barlangba szorult mentésekor.


Bukósisak, mentõmellény - minden, ami a vízisportokhoz kell

2009. augusztus 05.

Új sport tanulása során sem érdemes vagányságból a komolyabb sérülések veszélyét kockáztatni.

 

 

A nyár beköszöntével egyre többen hódolnak a szabadtéri extrém sportoknak, fõként a vízi sportok szerelmesei. A tapasztalt sportolók mellett azonban nagy számban tûnnek fel lelkes amatõrök is, akik gyorsan, gyakran kellõ felkészültség nélkül szeretnének elsajátítani minden apró trükköt.


Esti séta csökkenti a vércukor szintjét

2009. július 30.

Az esti étkezés után egészséges járni egy kicsit, kiváltképp azoknak, akik felnõttkori cukorbetegségben szenvednek.

 

 

Evés után megemelkedik a vércukorérték, elsõsorban a cukorbetegeké. Ezt már korábban is vizsgálták, különösen azért, mert ez erõsen függ attól, hogy a megevett szénhidrátok mennyire gyorsan szívódnak fel, szaknyelven szólva: milyen magas a glikémiás indexük.


Biciklire fel!

2009. április 14.

Szinte alig találhatunk olyan családot, ahol legalább a gyerekeknek ne jutna egy-egy kétkerekû, és bizony a felnõttek jó része is tud - tudott valamikor! - biciklizni. Csak hát ott porosodik a gép a kerékpártárolóban, a ház pincéjében vagy hátul, a garázsban. Pókhálózza hát le a gépet, és szálljon újra nyeregbe...

 

 

Idõszámításunk elõtt kb. 2000 évvel Mezopotámiában már küllõkkel könnyítették a harci kocsik kerekeit. 1817-ben egy bizonyos Karl Friedrich Drais von Sauerbronn Mannheimbõl építette meg az elsõ izomerõvel hajtott, kormányozható, kétkerekû jármûvet, a velocipédet. De innen még hosszú út vezetett a mai, jól felszerelt és biztonságos országúti kerékpárokig, a szuperkönnyû anyagokból megépített bringákig, vagy a szinte hegymászásra is alkalmas mountainbike csodákig.


A kertészkedés meghosszabbítja az életet

2009. március 25.

Aki tartósan, évekig mûveli kertjét, néhány évvel tovább él, mint aki lustálkodik helyette.

 

 

Ezt mutatták ki a svédországi Uppsalai Egyetem kutatói, akik 35 éven át figyelték és elemezték, miként hat a kertészkedés az ember élettartamára. Kutatásuk eredményérõl a British Medical Journal orvosi szakfolyóirat márciusi számában számoltak be.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...100101102...111