Információk, érdekességek

Felkészülés az utazásra

2006. augusztus 14.

Milyen körülményeket kell figyelembe vennünk, ha távoli (trópusi) országokba készülünk? Mi a legfontosabb teendőnk utazás előtt?
Az utazásokra, kirándulásokra vállalkozó turisták mindenképpen azt szeretnék, hogy idejüket kellemesen töltsék, ne tegyék ki magukat szükségtelen egészségügyi kockázatoknak, és egészségesen térjenek haza. Ha csak közeli országba, Európába vagy más civilizált helyekre történik az utazás, nem szükséges szigorú óvórendszabályokat alkalmazni, csak annyit, amennyit az ember a saját egészségének megóvása érdekében egyébként is naponta megtesz (pl. óvatos közlekedés, kézmosás, alapvető higiéniás rendszabályok betartása stb.).

Érezzük jól magunkat... hőségben is!

2006. augusztus 10.

Elnehezedő lábak, nyirkos kéz, izzadságcseppektől fénylő arc... szorongás, gyorsabb légzés, elnehezedés érzése, fáradtság, felfúvódás, fokozott izzadás - megannyi tünet a hétköznapokon, ha túlzottan meleg az idő...


Különösen így van ez a városban, ahol szennyezettebb a levegő és korlátozottak a felfrissülés lehetőségei. Egy jó ventilátor beszerzése az első reflexünk, aztán jön a légkondicionáló berendezés... Vannak azonban más eszközei is a rendkívüli hőség vagy csak az átlagosan meleg időjárás elviselésének, és akkor még jól is érezhetjük magunkat a bőrünkben!


Álmos napokon

2006. augusztus 06.

Lássunk egy életből vett példát és tegyük fel, hogy Ön mindössze négy órát aludt éjszaka. Ennek következtében nehezen indul a másnap: már reggel a pokolba kívánjuk az ébresztőórát. A súlyosabb következmények azonban csak ezután következnek, például akkor, amikor kocsiba ül.

A kialvatlanság ugyanis - az alkoholhoz hasonlóan- növeli a reakcióidő hosszát, így az álmos sofőr könnyen okoz közúti balesetet. A probléma az irodában folytatódik tovább, ahol a dekoncentráltság következtében elkövetett hibáknak főnökünk sem örül, főként ha mindennek anyagi vonzata is van. Tanulási- és emlékezőképessége is nagymértékben romlik az alvás egy bizonyos szakasza, a REM (rapid eye movement) rövidülése miatt.


Gyógyír az erdőből

2006. augusztus 03.

A nyári szünet természetes velejárói – különösen a gyerekeknél – a különböző sebek, sérülések, karcolások.

 

A megszokott lakókörnyezetben persze ott az ismerős orvos, patikus, ám mit tegyen az ember, ha nyaralás közben történik baleset?

 

A legkisebb sérüléssel is azonnal rohanjon a helyi ügyeletre, netán találja föl magát? Aki jártas egy kicsit a gyógynövények világában, tudja, hogy erdőn, mezőn szinte mindenre talál gyógyírt.


Tiszta erőből nyár

2006. július 17.

Még napozhatunk, és kihasználhatjuk az évszak adta lehetőségeket. Gondolnánk-e, hogy számos veszély leselkedik ránk? Ha betartjuk a napozási, higiéniás, tisztálkodási és egyéb szabályokat, akkor valóban felejthetetlenné varázsolhatjuk nyarunkat.
Most röviden összefoglaljuk, mire is kell vigyáznunk, és mit kell feltétlenül szem előtt tartanunk.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...100101102...103