Információk, érdekességek

Szénanátha: rettentő, de nem halálos

2011. augusztus 11.

Még szerencse, hogy az immunerősítőként hirdetett szerek zömének nincs számottevő hatása, különben igencsak megjárnák velük azok, akiket éppen immunrendszerük fokozott válaszreakciói tesznek beteggé. Ugyanígy csínján kell bánni azokkal a falunap - és bevásárlóközpont-szerte tartott szűrővizsgálatokkal, melyeken különböző, a szakorvosok szerint egyáltalán nem megbízható módszerekkel állítják ki a diagnózist, holott csupán arról van szó, hogy a tüdőfunkció romlását számtalan tényező okozhatja, mint ahogyan a vérben is számos antitest kering, mégsem vagyunk allergiások, legfeljebb érzékenyek bizonyos anyagokra – figyelmeztetnek a szakemberek a szezon kezdetén a szénanáthások körében is tapasztalható tévhitekre és gyakori terápiás hibákra.


Röviden az allergiás keresztreakcióról

2011. augusztus 10.

A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Ha a különböző eredetű allergének nagy mértékben hasonlítanak egymáshoz (alak, méret, szerkezet, funkció), a szervezet védekező rendszere nem tud különbséget tenni közöttük, ami ugyanolyan allergiás tünetek megjelenéséhez vezet – különösen akkor, ha a szervezet az egyik anyagra már fokozottan érzékeny.
A leggyakoribb allergén növényeken belül 6 csoportot lehet elkülöníteni, melyekben egymással keresztreakciót adnak a növények, a csoportok között azonban ritka a keresztreakció. A pollenszemek mindemellett különböző élelmiszerekkel is keresztreakciót adhatnak.


Szénanátha: melyik orrcsepp az igazi?

2011. augusztus 09.

Nagyon mellégfoghatunk, ha a patikában magunk válogatunk az orrdudulást enyhítő szerek között.

Április elsejével – egyéb gyógyszerek mellett - egy sor allergia elleni készítménynek is csökkent a társadalombiztosítási támogatása. Mindez a felhasználói szokások átalakulásához vezethet. Előtérbe kerülhet az „öngyógyszerezés", hiszen ha a szakorvosi felírás vagy javaslat mindössze 300-500 forint előnyt jelent a páciens számára, sokaknak már nem éri meg erre időt fordítani. Ha viszont a patikában maguk válogatnak például az allergiás orrdugulást enyhítő készítmények között, nagyon melléfoghatnak.


Mit tegyen a kezdő pollenallergiás?

2011. augusztus 07.

Egy-egy fázósabb februári napon eszünkbe sem jut, hogy elindult az allergia-szezon, pedig a pollen naptárak figyelmeztetnek: kezdődik. Februárban már virágzik az éger, a mogyoró, márciusban a fűz, a juhar, a nyárfa és így tovább, szépen lassan a levegőbe kerülnek a fű – és fafélék tüneteket kiváltó virágporszemcséi.


Parlagfű allergiás? Ne egyen dinnyét!

2011. augusztus 06.

Allergia, pollenTöbben megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyik legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...545556...68