Információk, érdekességek

Méh- és darázsméreg allergia

2012. augusztus 15.

Méh- és darázsméreg allergiaA rovarcsípés-allergia az egyes rovarok csípése következtében, az egyén immunrendszerének válaszkészségétől függően kialakuló túlérzékenységi reakció. Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy vízparti nyaraláskor a medúza és a tengeri sün is.

Magyarországon a lakosság mintegy 2 százalékát veszélyezteti túlzott érzékenység a rovarcsípések miatt. A leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok Európában a méhek és darazsak.


A nyári köhögés okai

2012. augusztus 12.

A köhögésről inkább a hurutos betegségek, az őszi-téli időszak jut az emberek eszébe, pedig köhögni nyáron is lehet! Igaz, sokkal ritkábban, mint a többi évszakban.

A nyári köhögés főbb kiváltó okait dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza foglalta össze.


Napfény és naptej – mi okozhat allergiát a strandon?

2012. augusztus 08.

Napfény és naptejA nyaralás alatt és után megjelenő különböző kiütések, foltok komolyabb problémát is jelezhetnek. Allergiát okozhatnak a napsugarak, de a napvédő krém is. A hétköznapi nyelven napallergiának nevezett megbetegedés alapvetően kétféle betegségcsoportot jelent: a fényérzékenység és a fotoallergiát.


10 pontban a nyaralásról - allergiásoknak

2012. július 31.

Az allergiás betegek számára a nyaralásra, utazásra való felkészülés fontos része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, a gyógyszerek előkészítése. Dr. Pintér Judit, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük mi az, amire érdemes figyelni, hogy a pihenés valóban felhőtlen legyen.


Tippek az allergénmentes autóhoz

2012. július 28.

allergénmentes autóA mutatós plüsskárpit a poratkák kedvelt élőhelye, a kiömlött kávéfolt a szőnyegen ideális hely a penészgombák megjelenéséhez, a tavalyi pollenszűrővel működtetett klíma hatásfoka mellett pedig akár lehúzott ablakkal is közlekedhetnénk. Mit tegyünk, hogy az allergéneket száműzzük?

A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be. A rossz levegőminőség különösen allergiás, asztmás betegek esetén jelenthet problémát, okozhatja a tünetek súlyosbodását – magyarázza dr. Dózsa Izabella, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus orvosa. A következőben felsoroljuk a legfontosabb tennivalókat, melyek egy részét, még indulás előtt célszerű elvégeznünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...474849...68