Információk, érdekességek

A záporok lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését

2014. augusztus 21.

A záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését, de az ennek ellenére – elsősorban az ország déli és keleti részén – továbbra is elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint  a csapadékos időszak elmúltával, illetve ahogy melegszik az idő, már országszerte magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint fokozódik az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenszórása is, virágporuk mennyisége elérheti a közepes, sőt esetenként a magas szintet. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfüvek, a lórom és az útifű pollenje várhatóan csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően közepes, de helyenként elérheti a magas-nagyon magas szintet.


Szemviszketés és kiütések a pollenektől

2014. augusztus 13.

Szemviszketés A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet. 

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: az allergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. Az atópiás betegségek a már említett módon, több formában is jelentkezhetnek: a másik gyakori panasz, a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása pollenszezonban. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is, de van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is.


Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteit

2014. augusztus 05.

Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteitA szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet és azokat hogyan fogyaszthatja – hívja fel a figyelmet Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja. 

Fontos, hogy a zöldség, gyümölcs allergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma (száj, szemhéj, nyelv megduzzad) – figyelmeztet a dietetikus.

  • A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, sárgarépa és a petrezselyem. Ami probléma szokott lenni – mondja a dietetikus, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában, amik ugyanúgy reakciót váltanak ki, de az emberek erre már nem szoktak gondolni.
  • gyümölcsöknél pedig az alma, dinnyék, citrusfélék és a banán okoz leggyakrabban allergiát.

A nyaralásgyilkos hal- és tengeri herkentyű allergia

2014. augusztus 03.

A hal, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket vegyük komolyan, az allergiás reakció súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet! 

Új ízek az étlapon

A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül, legyen az akár a Balaton, vagy a tengerpart. A halak és a tengeri herkentyűk sokak által kedvelt főzési alapanyagok, ám nem mindenki élvezheti az így készült fogásokat. Az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

Gyorsan jelentkeznek a tünetek

Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet – figyelmeztet Dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel.


Darázs- és méhcsípés-allergia

2014. július 08.

A darázs- és méhméreg-allergia leggyakrabban helyi reakcióban nyilvánul meg. Ez a csípés helye körül kialakuló, 10 cm-nél nagyobb átmérőjű fájdalmas, piros, viszkető duzzanat. Veszélyt jelent, ha a csípés a szájban, garatban történt, mert az ott kialakuló duzzanat, elzárva a felső légutakat, légzési nehézséget okoz. Az allergiás reakció másik formája, amikor a csípés után gyorsan (2-20 perc) általános rosszullét kezdődik. Ezt nevezzük anafilaxiának. Ilyenkor testszerte viszkető bőrpír, csalánkiütések, szénanátha, asztmás nehézlégzés, a csípés helyétől távol, legtöbbször az arcon jelentkező ödémás duzzanat, hányás, hasmenés, vérnyomásesés, súlyos esetben nehézlégzés, ájulásérzés, eszméletvesztés alakulhat ki. 

Ki a veszélyeztetettje az általános reakciónak?

Sajnos ezt nem lehet megmondani. Az általános reakciót mutató betegek nagyobb részének az előző csípés alkalmával még semmiféle tünete nem volt.

A csípés utáni nagy helyi reakció sem jelenti azt, hogy a következő csípés általános rosszullétet okozna. Ennek a valószínűsége kb. 5%.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404142...68