Információk, érdekességek

Elõzze meg a rákot!

2008. február 04.

TûdõrákElengedhetetlenül fontos a rendszeres szûrés


Szinte minden emberben felmerül idõnként a félelem a ráktól, de még inkább azokban, akiknek családjában elõfordult a betegség. Úgy érzik, elkerülhetetlenül les rájuk a végzet: "örökölték" a rákot, és csak idõ kérdése, hogy mikor lesznek õk is betegek.


A rák nem örökölhetõ


Elõször is gyorsan szögezzük le, maga a rák nem örökölhetõ. Tagadhatatlan azonban, hogy az öröklött (genetikus) hajlamnak szerepe lehet a betegség kialakulásában. A hajlam azonban nem végzetszerû! Sok mindent tehetünk egészségünk megõrzése, a rettegett kór megelõzése érdekében.


Munka a számítógép mellett

2008. január 22.

PC mellettEgyre többen vannak, akiknek munkájához elkerülhetetlenül hozzátartozik a számítógép. Ma már hivatalosan elismert tény, hogy a képernyõ elõtt végzett munka okozhat betegséget.

 

A kiváltó ok pedig az egészségügyi kívánalmaknak nem megfelelõ számítógép, illetve irodabútor. Ha betartunk néhány szabályt, nem is olyan fárasztó számítógépnél dolgozni.


Védje meg szervezetét a téli hidegben is!

2008. január 12.

OrrfújásSzeretné elkerülni, hogy a tél rossz emlékeket hagyjon maga után? Bizonyára igen, ezért elõzze meg a bajt: juttasson a szervezetébe megfelelõ mennyiségû, létfontosságú nyomelemet! Ezekbõl az anyagokból (szelén, réz, bór, jód, mangán, vas...) csak kis mennyiségre van szükség, szerepük mégis nagyon jelentõs az élõ szervezet mûködésében. Hiszen optimalizálják a védekezõ mechanizmusok hatékonyságát, megkönnyítik a betegségek utáni felgyógyulást, és megelõzik a fogyókúra következtében esetlegesen fellépõ testi-lelki legyengülést. Biztos szövetségesként számíthat rájuk a csöpögõ orr és más téli kellemetlenségek elleni küzdelem során is.


Ha a hideg évszak már sokszor próbára tette a család egészségét, és a tél "örömét" általában csak az jelenti az önök számára, hogy elõbb-utóbb véget ér, tanácsos figyelni a védekezésre. Fontos tájékozódni annak eszközeirõl, melyek közül most kiemelünk néhányat.


Az alvászavar is cukorbetegséget okozhat?

2008. január 07.

AlvászavarKutatók egy újabb lehetséges kockázati tényezõt fedeztek fel a cukorbetegséggel kapcsolatban: az alvászavart!


Chicagóban egy kisebb tanulmány vizsgálta a feltételezést kilenc egészséges felnõttön. Három éjszakán át megzavarták az önkéntes kísérleti alanyok álmát, melynek következtében az inzulinfelhasználás sokat romlott. Ugyanannyi cukormennyiség megemésztéséhez több inzulin kellett. Ugyanolyan hatással volt az alanyokra, mintha 10-12 kilót híztak volna.


Korábbi tanulmányok már feltárták, hogy a túl kevés alvás megnövelheti a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A szóban forgó tanulmány, melyet a Proceedings of the National Academy of Sciences közölt, hogy a nem megfelelõ alvás is hasonló eredményeket hoz.


Dohányzás és fogamzásgátló tabletta

2007. december 18.

DohányzásMagyarországon a 15-18 év közötti fiatal lányok 1/4-e, a 18 év feletti n õk 1/3-a dohányzik. Ezen felül a dohányzó nõk majdnem fele egyúttal hormontartalmú fogamzásgátló tablettát is szed. A fogamzásgátló tabletta szedése sok nõnél ugyanúgy a mindennapokhoz tartozik, mint a reggeli kávé, nem is foglalkoznak vele többet, úgy kezelik, mint egy egyszerû gyógyszert. A fiatal lányok még annyira sem törõdnek a fogamzásgátló tabletta szedésével, mint az idõsebbek. Kortól függetlenül a nõk nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a fogamzásgátló és az egyidejû nikotinbevitel megnöveli a szívinfarktus, az agyvérzés vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem is beszélve a kóros májfunkciókról.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...135136137...153