Információk, érdekességek

Gyaloglással diagnosztizálható az érszûkület

2009. november 05.

Milyen rizikófaktorok mellett és milyen módszerekkel ajánlott a rendszeres szûrés?

 

 

Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet. Holott a korai felismerés rendkívül fontos, hiszen megfelelõ óvintézkedésekkel, életmódváltással olyan betegségek elõzhetõk meg, mint az agyvérzés, a szívinfarktus, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulás vagy a végtagi bénulás. – figyelmeztet dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológusa, az orvostkeresek.hu szakértõje.


A sósvizes inhalálás segíthet a megelõzésben

2009. október 27.

Három teáskanál só egy liter vízben feloldva: ennyi is elég szervezetünk megvédésére a nátha és megfázás, köhögés, torokfájás kórokozóival szemben.

 

 

Ez a tanács a Die Welt címû német lap internetes kiadásában (www.welt.de) olvasható. Dieter Köhler tüdõspecialista javaslata szerint a felforralt vízben fel kell oldani a sót, majd a felszálló gõzt az orron át mélyen belélegezve naponta egyszer hat percen át inhalálni. Köhler szerint ez a kúra különösen azoknak az orvosi szakzsargonban "high producer"-eknek, azaz magas szinten termelõknek nevezett embereknek ajánlott, akik a beszéd, köhögés vagy tüsszentés során hat órán belül 500 apró cseppecskét lélegeznek ki. Ez nem is lenne olyan szörnyû, ha ezzel nem terjesztenék azokat a kórokozókat, amelyek különösen õsszel keserítik meg az életünket.


Helytelen fogápolás növeli a szívinfarktus kockázatát?

2009. október 11.

Hazánkban évente megközelítõleg ötvenezren halnak meg elhízás, magasvérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint elõidézte szívinfarktusban.

 

 

A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a már ismert rizikófaktorok mellett az ápolatlan fogazat is nagy mértékben növeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.


Gyermekkortól fontos a szemészeti szûrés

2009. szeptember 20.

Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a kisdiák nem lát jól, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán jönnek rá, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állnak. Számos eltérés akkor kezelhetõ a legjobban, ha nagyon pici korban észreveszik.

 

 

Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a kisdiák nem lát jól, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán jönnek rá, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állnak. Holott ma már csecsemõkortól ajánlott megjelenni szemészeti szûrõvizsgálaton, ahol nem csak a távol- vagy a közellátási nehézségekre derülhet fény. Számos eltérés pedig csak akkor kezelhetõ, ha a lehetõ legkisebb korban felfedezik.


Atlétaláb és napgomba? Mit jelentenek ezek?

2009. augusztus 09.

A strandolás szezonjában különösen gyakori a gombás fertõzések megjelenése.

 

 

Ma Magyarországon a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetû panasza, ezen belül a körömágyon megjelenõ fertõzés elterjedése 15-50 százalékos. Vagyis nagy esély van rá, hogy legalább egyszer életében mindenki átesik egy ilyen problémán, aminek a kezelése nem mindig egyszerû. Ráadásul az elhanyagolt betegség súlyos szövõdményekhez is vezethet – tudtuk meg dr. Kalas Dianától, az Oxygen Medical bõrgyógyászától.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...122123124...155