Információk, érdekességek

Szívelégtelenség: mozgással csökkentett kockázat

2010. október 25.

A munkahelyre gyaloglás ugyanúgy kedvezõ hatású mozgásnak számít, mint a konditermi edzések. Legyen az bútorcipelés, gyaloglás, kertészkedés, takarítás - akármilyen mozgást is végzünk, azzal csökkentjük a szívelégtelenség kialakulásána kockázatát - állítják amerikai és finn kutatók az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóiratában megjelent tanulmányukban.

Terhes asztmások - gyógyszer nélkül nagy baj lehet

2010. október 15.

A várandósság idõszakában mindenki különös figyelmet fordít magára és gyermekére, kerüli a babára veszélyes tényezõket. Különösen gyakori ez a gyógyszerek esetében. Mellõzésük azonban az olyan krónikus betegségek kezelésében, mint az asztma többet árt, mint használ.

A gericferdülést nem lehet megelõzni!

2010. augusztus 31.

A scoliosis, vagyis a gerincferdülés esetében nagyon fontos a korai felismerés, mert nem lehet megelõzni. Minél korábban észreveszik, annál könnyebben korrigálható.
 
Az emberi gerincnek csak nyílirányban vannak élettani görbületei. Ezek az élet során változnak, és végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. A nyaki és az ágyéki gerincszakasz elõre, a mellkasi és a keresztcsonti szakasz hátrafelé görbül. A helyes tartásnál a görbületek egymást kiegyenlítik.

Lisztérzékenység: mégis megelõzhetõ?

2010. augusztus 29.

Korábban a kisgyerekek betegségének tartották a cöliákiát, mivel a tünetek fõként a liszttartalmú ételek bevezetését követõ idõszakban jelentkeztek.

 

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevõje, mely 50-50%-ban két alcsoportra oszlik: glutenin és gliadin. A lisztérzékenység (orvosi nevén cöliákia) a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevõjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Korábban a kisgyerekek betegségének tartották, mivel a tünetek fõként a liszttartalmú ételek bevezetését követõ idõszakban jelentkeztek, de ma már tudjuk, hogy felnõtt korban is létrejöhet a lisztérzékenység kiváltotta bélkárosodás.


A baj nem jár egyedül

2010. augusztus 27.

Drámai adatokat találtak a csaknem 3 ezer férfi vizsgálatával zajló „A Bayer a férfiak egészségéért" szûrõprogram keretében: impotencia, hipertónia, cukorbaj a láthatáron.

 

Dr. Barna István Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense a program eredményeit ismertetve kiemelte, hogy hazánkban ez az elsõ olyan kezdeményezés, amely férfiaknak és a férfiakról szól. Az más kérdés, hogy a szûréseken megjelentek harmada a „gyengébbik" nemet képviselte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...110111112...153