Információk, érdekességek
A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát
2012. június 12.
Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a vérnyomás emelkedéséhez, az inzulin-rezisztenciához. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus a legújabb kutatásról beszélt, amely az infarktust is a lehetséges kockázatok közé sorolja.
Májrák ellen félévente ultrahangos vizsgálattal
2012. május 23.
A májrák az egyik legagresszívabb daganatos betegség: diagnózisa után sokszor csak hónapjai vannak hátra a betegeknek. A magyarázat: túl későn látja orvos a májukat, amikor a sebész már nem tudja a tumort eltávolítani. Sokkal kevesebb betegnek szabadna Magyarországon májrákban meghalnia.
Becslések szerint 800 ezer – 1 millió embernél állhat fenn az egyik leggyakoribb májbetegség, a májzsugor (májcirrózis), amely minden egyes évben 6000-8000 ember halálát okozza. Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a májcirrózis miatti halálozásban ezzel a világelsők között van.
Kávé és sport a bőrrák ellen
2012. április 25.
A nap ultraibolya sugárzása által okozott rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt sokan már nem is mernek napozni, vagy csak különféle óvintézkedések mellett. Amerikai kutatók állatkísérletei azt jelzik, hogy a rendszeres mozgással párosuló koffein fogyasztásával a bőrrák kockázata jelentősen csökkenthető.
Yao-Ping Lu professzor a bőr rosszindulatú daganatainak kutatásával foglalkozik és legújabb eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség idei chicagói kongresszusán számolt be. A vizsgálat alanyai olyan egerek voltak, amelyeket úgy sikerült kitenyészteni, hogy különösen érzékenyekké váltak az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kifejlődésére.
Az omega-3 zsírsav hatása kedélyállapotunkra
2012. április 12.
Sokat dicsérik rákellenes és szívvédő hatása miatt, de úgy tűnik, hogy ez a telítetlen zsírsav befolyásolja közérzetünket is. Néhány magyarázat rá...
Agyunk szárazanyag tartalma 30%-ban zsírsavakból áll, ennek szintén 30%-a többszörösen telítetlen zsírsav, melynek fele omega-3. Végül agyunk legalább 5%-ban tartalmaz omega-3-at, innen ered jelentősége, ha idegi egyensúlyról beszélünk. Amennyiben ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, többféle fajtájuk ismeretes, úm. EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexán sav), ALA (Alfa-Linolenik sav) stb.
A gyerekfogak gyilkosai
2012. április 02.
Gyermekkorban a leggyakoribb fogászati probléma a fogszuvasodás, melynek tünetei sötét foltok a fogon, lyukas fog és a fog fokozott fájdalomérzékenysége. Köztudott, hogy a fogszuvasodás kialakulásáért a cukorfogyasztás a legfőbb felelős, ugyanis a cukor maradékaiból a baktériumok és élesztőgombák által termelt sav megtámadja a fogakat és a fogzománcot.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...103104105...154