Információk, érdekességek

Hogyan születnek az orvosi mûhibák?

2008. május 05.

A hibás diagnózisok aránya egyes területeken elérheti a 10-15 százalékot is.


Milyen gyakran kezelik félre az orvosok a pácienseiket? Miközben a kutatások szerint a diagnózisok legnagyobb része helyes, a válasz valószínûleg: gyakrabban, mint a betegek, és jóval gyakrabban, mint az orvosok gondolnák. A legújabb átfogó kutatás tanulsága szerint a hibás diagnózisok aránya a radiológiai, patológiai és bõrgyógyászati diagnoszták esetében kevesebb, mint öt százalék, más területeken azonban elérheti a 10-15 százalékot is.


Súlyos "ÉRV"-ek

2008. május 04.

A Magyar Hypertonia Társaság által, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indított EReink Védelmében (ÉRV) program elsõ vizsgálati eredményei egyértelmûen megmutatják, hogy a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszûkület, a súlyos szívinfarktus vagy szélütés elõrejelzõje.


A régiónként vizsgált adatok utalnak a tünetmentes érszûkület és a halálozás összefüggésére is.


A perifériás érbetegség - közismert nevén "az érszûkület" - során az érszûkület leginkább az alsó végtag verõereiben lép fel, felismerését nagyban nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket. A betegség az általános érelmeszesedés egyik jele, és hazánkban összesen mintegy 400 ezer embert érint. A hosszú tünetmentes idõszak miatt elõfordulása 50 éves kor felett jelentõsen megnõ.


Anyák napján kezdõdik a Születés Hete

2008. május 04.

Színes, kulturális, szakmai és tájékozató jellegû programokkal várnak mindenkit, 0-99 éves korig.


A hagyományoknak megfelelõen május elsõ vasárnapján, 4-én, anyák napján, a budapesti Aranytíz Mûvelõdési Központban ingyenes nyitónappal kezdõdik a hatodik Születés Hete országos rendezvénysorozat, ahol színes, kulturális, szakmai és tájékozató jellegû programokkal várnak mindenkit, 0-99 éves korig! Reggel 10-tõl este 20.30-ig lesz koncert, film-premier, kerekasztal-beszélgetés arról, merre halad a magyar újszülött-ellátás, de a közönség találkozhat ismert televíziós személyiségekkel és mûvészekkel is, akik saját, személyes élményeiket osztják meg a publikummal, szülésrõl, anyaságról, apaságról, nagyszülõségrõl, családról. 


Orvosok számítógéppel

2008. május 01.

Az európai általános orvosok 87 százaléka használ számítógépet és 48 százalékuk rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, derült ki az Európai Bizottság megrendelésére készült felmérésbõl.

Náthavírus vitte a normál gént

2008. április 30.

A közönséges náthavírussal juttatták a páciensek szemébe a sérült gén normál változatát.

 

Négy páciensnél volt sikeres az a génterápiás eljárás, mely egy ritkán elõforduló, örökölt vakságon segíthet. A csaknem vak emberek látása javult - jelentette be két, egymástól független orvoscsoport egy floridai konferencián, valamint a New England Journal of Medicine szaklapban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...398399400...451