Információk, érdekességek

Felgyorsított gyógyszerkutatás

2006. július 25.

A kísérleti gyógyszerek hatásait gyorsabban és kevesebb számú betegen lehet vizsgálni. Az angol-svéd AstraZeneca gyógyszercég újfajta vezetési módszereket vezet be, amelyekkel legalább két évvel lerövidíthető az új gyógyszerek fejlesztésére fordított idő s csökkenthetők a költségek is.


A stratégia a gyógyszeripar azon erőfeszítéseit tükrözi, hogy már meglévő orvosságaik szabadalmának lejárta előtt növeljék értékesítésüket, illetve féken tartsák az új gyógyszerek kutatásának és fejlesztésének növekvő költségeit.


Fehérje kristályok az újfajta gyógymódért

2006. július 23.

Egy brit tudóscsoport olyan újfajta technikát fejlesztett ki, melynek segítségével kristályosítani lehet a fehérjéket. A kutatók remélik, hogy ennek segítségével a gyógyszerek új generációja születhet meg.

 

A proteinek a test munkásai, ezért elengedhetetlen, hogy ismert legyen szerkezeti felépítésük és szerepük.


Keveset alszanak az emberek

2006. július 17.

Az emberek kevesebbet alszanak, mint kellene, és kevesebbet annál, mint azt ők maguk hiszik - állapította meg a Chicagói Egyetem egyik tanulmánya.

 

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közölt elemzés szerint a nők kevesebbet alszanak, mint a férfiak, az pedig mindkét nemre vonatkozik, hogy a napi alvásidő tartama évtizedek óta csökken, márpedig ez árt az egészségnek. A felmérésben részt vevő alanyok átlagosan naponta hét és fél órát töltenek ágyban, ám a karjukra rögzített mozgásjelző készülék, az úgynevezett aktigráf adatai szerint ebből az időből is ténylegesen csak 6,1 órát alszanak.


Sikeres gyorsteszt a lisztérzékenység kimutatására

2006. július 16.

Otthon is használható gyorstesztet fejlesztettek ki a lisztérzékenység (coeliakia) kimutatására nemrégiben magyar és finn orvosok.

 

A köznyelvben csak lisztérzékenységnek nevezett coeliakia a népesség egy százalékát sújtja, vagyis száz emberből egy képtelen arra, hogy a búzában, árpában, rozsban, illetve az ezeket tartalmazó ételekben, így például a sörben is megtalálható glutén nevű fehérjét feldolgozza. Kezelése egy életen tartó megfelelő diétát jelent, amit kizárólag szakorvos állíthat be.


A páratartalom befolyásolja a szívrohamok alakulását

2006. július 16.

A Nemzeti Meteorológiai Társaság napi jelentéseire alapozva a görög Hyppokration Kórház kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a levegő relatív páratartalma és a halálos kimenetelű szívrohamok előfordulása között szoros kapcsolat lehet. Megfigyeléseik eredményét a British Medical Journal c. orvostudományi lap internetes kiadásában tették közzé.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...357358359...368