Információk, érdekességek

Csókolózzunk, de kezet ne rázzunk!

2008. szeptember 12.

A közönséges nátha okozójának, a rhinovírusnak több mint 100 variációja létezik.

 

 

A legtöbb felnõtt évente 2-4 alkalommal fázik meg, a gyerekek akár kétszer ennyiszer. A nevével ellentétben a megfázást nem a hideg idõjárás okozza, hanem az emberi test melege. A Virginiai Egyetem megfázás-specialistája, Dr. Jack Gwaltney szerint csak akkor kerülhetjük el a náthát, ha remeteéletet élünk. Ha nem tetszik a remetelét, van néhány alternatív megoldás.


Tízezer alkoholproblémás újszülött évente

2008. szeptember 12.

Alkohol okozta károsodásokkal jön a világra évente tízezer gyerek Németországban.

 

 

Alkohol okozta károsodásokkal jön a világra évente tízezer gyerek Németországban, és a terhes német nõk 58 százaléka fogyaszt alkoholt alkalmanként. A tízezer kisbabából nagyjából négyezer a magzati alkohol szindróma (FAS) elnevezésû, többszörös veleszületett rendellenesség tüneteit mutatja. Testileg és szellemileg visszamaradottak és életük végig azok is maradnak - mondta Sabine Baetzing, a német kormány kábítószerügyi megbízottja Berlinben az anya alkoholfogyasztása miatt beteg gyerekek nemzetközi napja alkalmából szervezett konferencián.


Tüdõrák: van esély rá akkor is, ha nem gyújt rá

2008. szeptember 11.

A nemdohányzó férfiaknak magasabb kockázattal kell számolniuk a tüdõrákkal kapcsolatban, mint a nõknek.

 

 

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint azoknak a férfiaknak, akik életükben soha nem dohányoztak, magasabb kockázattal kell számolniuk a tüdõrákkal kapcsolatban, mint a nemdohányzó nõknek. A nemdohányzó afroamerikaiaknál és az Ázsiában (nem az Egyesült Államokban) élõ ázsiaiaknál szintén gyakrabban fordul elõ a tüdõrák, mint az európai származásúaknál. A tüdõrák miatti halálozások 85-90 százalékát okozza a cigarettafüst, és a dohányzó embereknél tizenötszörösére növekszik a tüdõrák kockázata.


Élelmezés- és táplálkozástudományi szakirány indul Egerben

2008. szeptember 11.

A két féléves szakirányú képzést, egy szemeszternyi alapképzés után választhatják a hallgatók.

 

 

Élelmezés- és táplálkozástudományi szakirányt indít az egri Eszterházy Károly Fõiskolán az intézményben mûködõ Egerfood Regionális Tudásközpont, illetve a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelõsége - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón a tudásközpont vezetõje Egerben.


A császármetszés növeli a cukorbetegség kockázatát

2008. szeptember 10.

A császármetszéssel született gyerekeknek húsz százalékkal nagyobb hányada betegedett meg 1-es típusú cukorbetegségben.

 

 

Németországban és Magyarországon is napjainkban szinte minden harmadik csecsemõ császármetszéssel jön világra. Tizenöt évvel ezelõtt még csak fele ennyi volt a császármetszések száma. Az okok sokrétûek - a nõk fájdalomtól való félelme, vagy az idõpont megválaszthatósága csupán kettõ ezek közül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint azonban csak minden tízedik szülésnél lenne orvosilag indokolt a beavatkozás.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...355356357...453