Információk, érdekességek

Az orvosoknak meg kell menteniük a méhen kívüli terhesség magzatát

2019. december 19.

Ohióban republikánus szenátorok olyan új törvényjavaslatot terjesztettek be a helyi törvényhozásban, miszerint az orvosoknak be kell ültetniük a méhen kívüli terhesség magzatát az anyaméhbe, ellenkező esetben gyilkosság vádjával néznek szembe – jelentette a The Daily Beast hírportál tudósítása nyomán több amerikai sajtóorgánum pénteken.

Az első kommentárok szerint az orvosi gyakorlat számára ismeretlen az ilyen műtét, ám ha az orvosok mégsem végzik el, akkor “magzati gyilkosságért” indíthatnak ellenük bűnvádi eljárást.

A tekintélyes Mayo Klinika a honlapján így fogalmaz az anya életét is veszélyeztető rendellenességről: “a méhen kívüli terhesség nem folytatható normálisan. A megtermékenyített petesejt képtelen az életben maradásra, és a növekvő szövet – amennyiben kezelés nélkül marad – életveszélyes vérzésekhez vezet.”

“Nem hiszem, hogy még egyszer írni fogok erről, de ez lehetetlenség. Mindannyian börtönben fogjuk végezni” – írta a Twitteren David Hackney ohiói szülész-nőgyógyász.

Az Egyesült Államok több tagállamában az elmúlt hónapokban rendkívül szigorú abortusztörvényt szavaztak meg, elemzők szerint abban reménykedve, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság – amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be – felülvizsgálja, és hatályon kívül helyezi a szabad abortusz lehetőségét megteremtő, 1973-ban hozott, úgynevezett Roe/Wade-döntést.

A The Washington Post című lap már korábban jelezte, hogy Ohióban Ron Hood és Candice Keller republikánus törvényhozó új törvényjavaslat előterjesztésére készül. A javaslat a beültetési kötelezettség mellett törvényileg elismerné jogi személynek a meg nem született magzatokat is. A tervezet abortusszal elkövetett gyilkosságért emelne vádat azok ellen, akik elvégzik és azok ellen is, akik elszenvedik a művi terhességmegszakítást.

A Hood-Keller-javaslatot a 99 tagú ohiói törvényhozás 19 tagja biztosította támogatásáról. (Járai Judit Washington/MTI)

forrás: Bébik.hu