Információk, érdekességek

Viseljünk minden szempontból tökéletes napszemüveget!

2018. szeptember 05.

A napszemüveg szuper kiegészítője lehet a nyári outfitnek, de bármennyire is fontos számunkra, hogy kövessük az aktuális trendet, a napszemüveg-választásnál korántsem csak a divat szempontjainak való megfelelőség az, amit figyelembe kell vennünk. Vásárláskor a szín és a forma is fontos szempont, és még ennél is sokkal mérvadóbb, hogy a napszemüveg megfelelően védjen a káros UV sugaraktól.

A szem védelmének egyik leghatékonyabb módja a napszemüveg használata, ám ez csak akkor hatásos, ha a megfelelő darabot vásároljuk meg. Mivel fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV- sugarakat, így csak olyat válasszunk, amelyen szerepel az UV400 felirat. A megfelelő színnel és mérettel együtt ugyanis ez garantálja a 100 százalékos védelmet. A napsugarak hosszú távon a szemre is ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrünkre, ám a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek. A megfelelő szűrő nélküli sötét napszemüveggel különösen ártunk szemünknek, mivel a sötét üveg miatt pupillánk kitágul, a káros sugarak pedig még könnyebben jutnak a szemünkbe. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a hatékony védelemről, elkerülve ezzel a szemünk és a látásunk romlását – mondta el dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

Milyen a jó napszemüveg?

Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5% azonban bejut a szembe, és eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, vagyis előbbiek esetében még fontosabb a szem fényvédelme.

Napszemüveg választásakor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • A tökéletes védelmet csak a 100 %-os UV-védelemmel ellátott napszemüveg nyújt, ezért csak azt vegyük meg, amelyen szerepel az UV400 felirat.
  • Törekedjünk arra, hogy csak olyan helyen vásároljunk napszemüveget, ahol szakember is garantálja a minőségét.
  • Fontos, hogy a keret rásimuljon az arcunkra, azaz minél kevesebb fény jusson a lencsék mellett a szemünkbe.
  • Tévhit, hogy a sötét lencse nyújtja a legjobb védelmet, sőt, viselésével még többet árthatunk a szemünknek, ha nincs ellátva megfelelő szűrővel. A túlzottan sötét szín miatt ugyanis a kitágult pupillán keresztül sokkal könnyebben bejutnak a szembe a káros sugarak.
  • A gyermekek szemét a számukra speciálisan kialakított napszemüveggel védhetjük meg. A gumis fejpántnak köszönhetően a szemüveg nem esik le, a törhetetlen lencse miatt pedig nem kell aggódnunk biztonságukat illetően sem.

A napszemüveg viselése fokozottan ajánlott vízparton, ugyanis a vízfelszínről visszaverődő fény is irritálhatja a szemünket, valamint a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. Széles karimájú kalap viselésével még többet tehetünk a szemünk védelméért, mindemellett pedig a napszúrástól is megóv minket.

forrás: Patika Magazin