Információk, érdekességek

Veszély a neten – A Hegyvidéki Önkormányzat ONvédelem Programot hirdetett

2016. október 23.

Szeptember első napjaiban bukkant fel a Sirály sétányon egy elgondolkoztató installáció, az úgynevezett „Eltűnt Gyerekek Fala”. A cél az volt, hogy ráébressze az arra járókat, elsősorban a szülőket, hogy az interneten kalandozva ugyanúgy el tudnak veszni a fiatalok, mint a valóságban.

A kor kihívásaira és a kerületi kutatási eredményekre reagálva több lábon álló internetbiztonsággal kapcsolatos kampányt indít a XII. kerületi önkormányzat, Hegyvidéki ONvédelem Program néven. A diákokat fenyegető online visszaélésekre és az egyre inkább terjedő káros viselkedési minták veszélyeire köztéri installációkkal is felhívják a családok figyelmét.

A szülők általában alábecsülik a net veszélyeit

Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy még ha úgy is gondoljuk, hogy gyermekünk biztonságban van a saját szobájában, bizony legtöbbször nem tudjuk, hogy éppen kivel beszélget, kivel találkozik, milyen tartalmakat nézeget, milyen információkat, adatokat, fotókat vagy videókat oszt meg magáról, milyen üzeneteket küld a számítógépén, a tabletjén vagy a mobiltelefonján. Így azt sem tudjuk, hogy éppen milyen veszélyek leselkednek rá, nem keveredik-e bajba.

Az iskolakezdéssel párhuzamosan mind a sajtóban, mind a közösségi médiában újra felerősödtek azok az aggodalmas hangok, amik a gyerekekre leselkedő új veszélyforrásként jelölik meg az ellenőrizhetetlen internetes kommunikációt.
Mint Pokorni Zoltán beszámolójából kiderült, már hónapokkal ezelőtt látókörükbe került a probléma, azonban tisztában voltak vele, hogy mivel az internet a mai világban kikerülhetetlen, és előnyei vitathatatlanok, nem a tiltás, hanem egy szakmailag is megalapozott program lehet a megoldás. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat a nemzetközi és a hazai kutatások eredményeivel összevetendő, kerületi kutatást is folytatott.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a hazai és külföldi trendekhez hasonlóan a kerületi fiatalok is szembesülnek mindazon problémákkal és veszélyekkel, ami a fokozott médiahasználat és kifejezetten az internethasználat velejárója. A különbség talán az országos adatokhoz képest annyi, hogy a Hegyvidéken a modern telekommunikációs eszközök (pl. tablet, okostelefon) száma valamivel magasabb, és szerencsére olvasni is többet olvasnak, illetve színházba, múzeumba is gyakrabban járnak az országos átlagnál a kerületi fiatalok. Az internetes veszélyeket illetően, azonban épp a magas eszközellátottság miatt nagy a fenyegetettség.

A kutatásról prof. Dr. Kósa Éva egyetemi tanár, pszichológus számolt be, kiemelve többek között azt az aszimmetriát, hogy a szülők a veszélyeket rendre alábecsülik. Megdöbbentő a különbség, amely azt mutatja, hogy mennyire mást gondolnak a szülők, és mennyire más a gyerekek által elmondott valóság. Példaként: amíg a szülők mindössze 6%-a gondolja, hogy a gyermeke olyasvalakivel beszél meg találkozót, akit még sosem látott, csak az interneten beszélgetett vele, addig a gyerekek saját bevallása szerint ez 21 százalék. Az is rendkívül ijesztő, hogy amíg a szülőknek csak a 2 százaléka sejti vagy tudja, hogy gyermekének szexuális ajánlatot tettek az interneten, addig a gyerekek 15 százaléka mondta, hogy történt már vele ilyen.

 A tanárok sincsenek felvértezve a netes veszélyek ellen

Aszódi Judit intézményvezető-helyettes szintén az önkormányzat megbízásából készített egy tanulmányt, amelyben a tanárokkal folytatott beszélgetéseiből az derült ki, hogy ez a jelenség áthatja a diákok mindennapjait, a szülők, a tanárok nincsenek igazán felvértezve a problémák felismerésére, kezelésére.

A polgármester felhívta a figyelmet a tanárokkal folytatott interjúk egyik további fontos következtetésére is: nincs kialakult gyakorlat vagy szabályrendszer, ezért a megkérdezett iskolák körében jelentős eltéréseket mutatott az, hogy egyes internetes visszaélések milyen megítélés alá estek, azaz csak egy konstruktív elbeszélgetés lett belőlük, vagy komoly büntetés.

Segítség szülőknek és pedagógusoknak

Mindezek miatt döntött úgy a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a témában jártas és elismert szakértőket, a probléma iránt fogékony ismert közéleti személyeket, továbbá kommunikációs szakembereket kért fel az együttgondolkodásra és közös cselekvésre. Pokorni Zoltán elmondta, hogy „ezek a mi hegyvidéki gyerekeink, a mi hegyvidéki iskoláink, elkötelezettek vagyunk, hogy foglalkozzunk a problémával”.

Így született meg a Hegyvidéki ONvédelem Program, amely a figyelemfelkeltő kommunikáción túlmenően képzésekkel, oktatásokkal, klub-jellegű beszélgetésekkel segíti a szülőket, pedagógusokat.

A komplex program egyik fontos eleme a szeptember 15-én indult, 60 órás akkreditált pedagógusképzés. Örömteli, hogy a kerület minden általános iskolájából és középiskolájából érdeklődtek a képzés iránt. Az ősz folyamán a témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken, illetve gyakorlati képzéseken összesen öt alkalommal Szülői Akadémia várja az érdeklődőket, elismert szakemberek – úgy, mint Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, prof. Dr. Kósa Éva egyetemi tanár, pszichológus, valamint ismert közéleti személyek, például Szily Nóra, Till Attila és Erdei Zsolt – közreműködésével.

Noha a programban résztvevők – így a kommunikációs kampány kreatív koncepcióját kidolgozó és megvalósító ACG Reklámügynökség is – részben társadalmi munkában vállalták el az együttműködést, a felmerülő költségek jelentős részéhez a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. nyújtott adományt.

forrás: Bébik.hu