Információk, érdekességek

Vénás torna: 15 perc a trombózis ellen - ha egész nap a gép előtt ülsz!

2022. június 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ez egy nagyon fontos gyakorlatsor, amit mindenki - nemcsak kismamik, anyukák - csinálhatnak, és testileg-lelkileg is felfrissülést hozhat. Felfrissülés a gyógytornásztól!  

Mivel évek óta tornateremben tornáztatok sokszor tapasztaltam, hogy vendégeim az egész napos munkában, futkorászásban igencsak kifáradnak, így eszembe jutott a főiskolán tanult, a mozgás szempontjából az egyik legegyszerűbb, ami az egyik legnagyobb csoda-gyakorlatok sora, amit mindenki, korra, nemre való tekintet nélkül végezhet.

Figyelem! Itt is lehetnek kockázati tényezők!!! Nagyon fontos, hogy a gyakorlatsort, ha valaki keringési zavarokkal küzd, mindenféleképpen mutassa meg kezelőorvosának, vagy kérje ki a személyes tanácsomat! A keringési zavarokhoz tartozik a szívelégtelenség, mélyvénás trombózis, de bárki bizonytalan bármiben, inkább keressen fel.

A gyakorlatsor folytonos kérdéseket vet fel a kezdés irányát illetően. Én tanultam így is, úgy is, és úgy döntöttem, hogy azt a verziót írom le, amit a vendégek a legjobban szeretnek, hisz értük van ez a pár mozdulat.

Vénás torna

Hanyattfekvésben ellazított testtel fekszünk, lehetőleg matracon, de keményebb ágy is jó. A lényeg, hogy ne törjön meg a test vízszintes helyzete.

  1. vegyünk pár jó mély légzést, egyidőben a karunkkal nyújtózzunk fel belégzéskor a fülünk mellé kb. 4x
  2. toljuk bele a derekat a matracba, kilégzéskor még a hasat is behúzhatjuk a tolással egyidőben kb.8x
  3. szorítsuk össze a farizmokat erőteljesen, majd lazítsuk el kb.8x
  4. szorítsuk meg a combizmokat, ezzel a térdkalácsot felhúzva, a térdhajlatot kényelmesen beletolva a matracba, majd lazítsuk el kb. 8x
  5. feszítsük le a lábfejeket, majd lazítsuk el kb. 8x
  6. karmoljuk be a lábujjakat, majd lazítsuk el kb. 8x
  7. forgassuk bokából egymásfelé mindkét talpat, majd forgassuk azokat kifelé kb. 4-4x
  8. körözzünk a bokából jólesően mindkét irányba kb. 8x
  9. húzzuk váltva talpra a lábainkat, majd nyújtsuk vissza kb. 8x- 8x
  10. most már talpon marad a lábunk és innen váltva nyújtsuk fel a térdünket a plafon felé, majd tegyük vissza talpra kb. 8x-8x
  11. maradjon az egyik láb kinyújtva fel a plafon felé, majd pumpáljunk a lábfejünkkel és cseréljünk pár pumpa után kb. 8x-8x
  12. biciklizzünk az egyik lábbal egy irányban, míg a másik lábunk talpon marad, majd cseréljünk, lábat is, irányt is kb. 8x-8x
  13. talpra tett lábakkal emeljük meg a medencénket a matracról, ameddig jól esik kb. 4x
  14. mély légzésekkel zárjuk a gyakorlatsort

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Mindössze negyedóra és mintha kicserélték volna a lábunkat. Főleg a fáradt, duzzadt és elnehezedett lábaknak kedvez ez a torna. Nagyon hasznos még ülőmunkát végzőknek, mivel a munkahelyen túlnyomórészt állandóan behajlított helyzetben vannak a lábaik, de sofőrök, kismamik, állómunkát végzők és egészségükért sokat adó olvasóink is hasznot húzhatnak belőle!

Éljen az egészség, hajrá, minden nap tessék csinálni!

(A cikk szerzője gyógytornász) 

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu