Információk, érdekességek

Vashiány, vashiányos vérszegénység

2017. november 01.

A hiánybetegségek közül az egyik leggyorsabb hajhullásra hajlamosító tényező a vashiány. Kialakulásának okai között szerepelhet a vegetarianizmus, csökkent vasbevitel -vagy ennek csökkent fölszívódása, illetve, a B 12 vitamin hiánya is.  

 

A vas oxigénszállítóként elengedhetetlen a hajszál fejlődése szempontjából, ennek hiánya, szinte azonnali hajhagyma sorvadáshoz vezet. Oxigén hiányában az anyagcsere romlása a következmény a tüszőkben. Az erős és gyors hajhullás, -mivel az egész fejbőr érintett a vérellátásban-, rendkívül gyorsan jelentkezhet. Az állomány romlása, még egészséges hajhagymaállománynál is jelentős. A vashiány mértéke, és időbeni megléte meghatározza a kihulló mennyiséget, de a kezelések hatékonyságát is. Az étrend kiegészítőkkel történő pótlása valamelyest segíthet, de elenyésző százalékban mérhető a felszívódásuk, illetve a keringési rendszeren keresztül a hajhagymáig jutásuk. A legjobb megoldás a természetes táplálkozás lenne, (amennyiben nem igényel gyógyszeres vaspótlást), de manapság már ez sem garancia. A vas felszívódásához szükséges C-vitamin alacsony mennyisége is meghatározó tényező, de legalább ennyire fontos figyelembe venni a folsav bevitelt is. 

A vegetáriánusok esetében meghatározó lehet a vasat kötő hüvelyesek és gabonafélék nagyobb mennyiségű fogyasztása. Az ezekben lévő anyagok (lektin, fitát), egyszerűen magukhoz kötik a szerves vasat, ami így képtelen felszívódni. A vashiányos vérszegénység miatt kialakuló hajhullás megszüntetése lehet akár rendkívül gyors is. Ehhez azonban szükséges a kiváltó ok kezelése is! A fejbőrön keresztül nem a vasat pótoljuk, hanem a fejbőrkörnyezetet tesszük megfelelővé ahhoz, hogy a keringésbe bekerülő nyomelem a célállomásig eljuthasson. A vashiányos hajhullás az évekig tartó egészen enyhe jelenléttől a napok alatt jelentkező több száz (!) szálas hajhullásig terjedhet. Ez egyénenként eltérő. A hajhagyma vizsgálatával, vagy egy egyszerű laborvizsgálattal könnyen fény deríthető az állapotra.

forrás: Harmonet