Információk, érdekességek

Várkonyi Andrea: Amihez kedvem van, arra megtalálom az időt

2017. november 17.

Várkonyi Andrea riporter, műsorvezető, eredeti végzettsége orvos, de most a test gyógyításán kívül a lélek gyógyítását is elsajátítja, mivel pszichológiát tanul az egyetemen.

  • Az emberek azt hihetik, hogy orvosként mint családanya előnnyel indulsz. Valóban így van?

– Igen, azt gondolom, hogy ezért én sokkal nyugodtabb vagyok, tehát az átlaghoz képest kevesebbet hívogatom a gyerekorvost mind a mai napig. Általában azért szoktam felhívni, ha például lázas Nóri, mert ő tudja, hogy most aktuálisan milyen vírusok, milyen fertőzések terjengnek, mire számítsak a betegség súlyosságában. Nem pánikolunk be, ezt jól kézben tartom, és el is magyarázom Nórinak, hogy mi történik a szervezetében. Van fonendoszkópom, akkor azt elővesszük, meghallgatom, bedugom az ő fülébe, hogy ő is hallja a saját szívét, légzését.

  • Akkor ha netán orvoshoz kell menni, az másképp csapódik le benne. Nem olyan idegenként.

– De nagyon nem szereti. Az, hogy anya orvos, az oké, de mikor a füll-orr-gégészhez elmentünk, azért meg kellett nyugtatni, hogy nem történik semmi rossz, semmi váratlan az akarata ellenére. De távolságtartása van. Magát az orvost, akit ismer, azt szereti, mert aranyos a doktor néni, csak ne nagyon kelljen vele betegség miatt találkozni.

  • Otthon édesanya vagy, de azért orvos is vagy, és híres médiaszemélyiség is vagy. Ez a családban hogyan csapódik le?

– Nórinak ezek a dolgok már természetesek, ő megszokta, hogy nálunk megfordulnak ismert emberek a baráti körünkben. De ő pl. nem szeret szerepelni. Nem jön zavarba egy kamera láttán, de ha szerepelni kell, akkor nem áll sorban, hogy hadd szerepeljen az iskolai ünnepségen.

  • A védőoltások témában két táborra oszlik a szülők, édesanyák csapata. Te mint édesanya és orvos mit tanácsolsz, mit mondasz a többi édesanyának erről?

– Ez az én saját véleményem, nyilván a szakmai tudásomat hozzátéve: a kötelező védőoltásoknál, ott nem lehet kérdés. Nem azért, mert az törvényileg kötelező, hanem ezek nem véletlenül kötelező oltások. Ha az egészségügyi történelmet végignézzük világszinten, hogy micsoda halálos vírusok voltak, vagy gyerekvírusok, amelyeket gyakorlatilag teljesen megszüntettek a védőoltások, az egy óriási nagy dolog. Ez nagyon-nagyon fontos, és azt kell tudomásul venni, hogy a védőoltásokat nem csak a saját gyerekünk védelmében adjuk. Ezt felejtik el sokszor azok, akik ellene vannak, hanem annak védelmében is – itt a kötelezőkről beszélünk –, hogy megelőzzük azt, ami pl. Romániában történt a kanyaróval. Tehát nem kell messzire menni. Ahol az átoltottság nem volt olyan jó, és lett is egy szép kis kanyarójárvány.

Nálunk ez nem lett, mert nálunk kötelező a védőoltás. Azzal, hogy az én gyerekem megkapja az oltást, megelőzzük azt, hogy más megkaphassa a betegséget. Ne legyenek terjesztőfaktorok a gyerekeink! A fakultatív védőoltásoknál annyiban más a helyzet, hogy az a szülő saját döntése. De én szeretem hangsúlyozni, hogy ilyenkor ne a saját döntése legyen, hanem legyen ez egy közös döntés a gyerekorvossal. És hangsúlyozom, hogy a gyerekorvossal, ne pedig az internettel! Ne az alapján döntsünk annak a szükségességéről, hogy a jó barátunk, a Google mit mond, hanem ezt a gyerekorvossal vitassuk meg. Én azt gondolom, hogy némi elbírálást, szempontot jelent, hogy hol él a gyerek, van-e idősebb testvér stb. Ez mindig egyéni, hogy milyen a családi modell. Vegyük pl. a kullancsvédőoltást. Ha valaki olyan helyen él, hogy nincs kutyájuk, nem járnak kirándulni, lakótelepen lakik. Ott egyéni elbírálás, hogy szükséges-e az oltás. Ha mondjuk naponta túrákat tesznek a kutyával, és fertőzött az a rész, ott akkor jobban el kell gondolkodni, mert az fokozottan veszélyes. Azt gondolom, hogy ez egyéni szituáció, de nem a szülőnek kell erről egyedül a döntést meghoznia.

  • A megkeresésednél kiderült, hogy vizsgáid vannak. Szabad tudni erről?

– Szegeden, a bölcsész karon pszichológiát tanulok, még egy évem van hátra. Ennek kapcsán a Gyógyító Nőkért Alapítvánnyal is sokat dolgozom együtt. Nagyon jónak tartom ezt.

  • Hogyan tudod összeegyeztetni a családdal, munkával, tanulással való elfoglaltságodat? Egy nő életében mindig ez a legnehezebb, ezeket összeegyeztetni. És megfelelni mindenhol.

– …én mindig azt szoktam mondani, hogy arra, amihez van kedve az embernek, mindig meg tudja találni az időt.
Ha valamit igazán szívvel-lélekkel akarsz csinálni, akkor ezeket valahogy összehozod. Valahogy be tudom illeszteni. Persze fontos, hogy ez ne legyen kényszer, mert akkor kevesebb energiát szór szét az ember. A lelkesedés nagyon sok mindenen átsegít, és hirtelen minden könnyebbnek tűnik. Ezt így sikerül megoldanom.

  • Szerinted mi a boldogság?

– Szerintem abszolút a testi-lelki egészség megléte. Ez a kettő, mert ebben így megvan a harmónia, és egyik sem létezik a másik nélkül, szerintem. Az ember akkor mondhatja magát boldognak.

  • Ugyanez érvényes a gyerekre és a párodra is?

– Igen. A lelki egészségbe az is beletartozik, hogy a kapcsolataid is harmonikusak legyenek, mind szülőként, mind társként, mind barátként. A lelkünk egészét ezek teszik ki. Ha ez így rendben van, akkor minden van.

  • Tudhatunk valamit a terveidről, a jövőről?

– Továbbra is lelkesen készítem a Micsoda Nők! című műsoromat, ezenkívül most már a Fem3 Café műsorvezetője is vagyok délelőttönként, ősztől pedig a Szegedi Tudományegyetem jogi karán leszek oktató.

Még egy évem hátravan pszichológia szakon, s ennek elvégzése után szeretnék ezzel is foglalkozni. Orvosként és pszichológusként teljes egységében fogom látni magát az embert. Azt gondolom, hogy a kettő, a testi és a lelki problémák nem szétválaszthatók.

 

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész

forrás: Bébik.hu