Információk, érdekességek

Változókori bőrproblémák

2019. május 31.

A fotó illusztráció: pixabay.com

50 év felett minden korábbinál többet tanácsos foglalkozni a bőrünkkel, ha szeretnénk enyhíteni a változókorral járó bőrproblémákon. Fordítsunk több időt a napi bőrápolásra, hiszen a hormonális változások a bőrünk állapotát kedvezőtlenül befolyásolják. Tegyünk érte, hogy azok minél kevésbé éreztessék hatásukat!

A változókor (menopauza) idején, a leggyakrabban 48 és 55 év között, ha szép bőrt szeretnénk, módosítanunk kell napi szépségápolási rutinunkat. Bőrünk védelme érdekében helyes kozmetikai megoldásokat, kis figyelemmel és időráfordítással, nem nehéz találnunk.

A klimax során a női hormonok (ösztrogén, progeszteron) termelődésének csökkenése miatt beálló hormonhiány számos kedvezőtlen következménnyel jár bőrünk állapotára nézve. Így többek közt a bőrsejtek megújulása lelassul, a bőrfelület egyenetlen lesz, az elhalt hámsejtek vastagodást okoznak rajta. A bőr vérkeringési zavarai is fellépnek, illetve a vízhiányosság miatt a bőr elveszti fényét, szárazzá válik, ami kivörösödést és irritációt okozhat.

További kedvezőtlen hatás, hogy a bőrünk szerkezetéért felelős hialuronsav, kollagén és elasztin termelődése is csökken, melynek következtében a bőr állapota fokozatosan romlik. Az eredmény: a megvékonyodó bőr veszít feszességéből, megereszkedik. Mindezek ellenére ezek a bőröregedést sajnálatos módon elősegítő folyamatok egy bizonyos pontig megállíthatók – a bőr romló állapotán gondos ápolással lehet javítani.

Íme 5 jó tanács hozzá:

1. Válasszunk megfelelő anti-age (bőröregedést gátló) krémet!

– Reggel és este használjunk lipidekben (esszenciális zsírsavakban) gazdag és egyúttal hidratáló (glicerin, hialuronsav tartalmú) készítményeket. A cél a bőr táplálása mellett a vízvesztés (dehidratáció) megakadályozása.

– Válasszuk ki a megfelelő anti-age hatású krémeket. Ilyenek: lehetnek:  hiperpigmentáció (barna foltok) ellen bőrhalványító arbutin tartalmú krém; a fényes ás feszes bőrt biztosító peptideket, vagy a ránckisimító retinaldehidet tartalmazó krémeket. Az utóbbi elősegíti a fiatalos bőr szempontjából fontos kollagén- és elasztin-szintézist.

2. Védjük a bőrt a napsugárzástól, a kék fénytől!

– Az UVA és UVB sugárzás, a kék fény – és egyéb környezeti ártalom – fényvédelem hiányában a bőr idő előtti öregedéséhez, barna foltok kialakulásához vezethet. A bőr fényvédelmének elsődleges eszközei az UV (ultraviola) sugárzás UV-B vagy UV-A tartományában is ható, 50 (legmagasabb) faktorszámú krémek. Speciálisan az arcra való, átlátszó krémet a smink fölé is felvihetjük.

– A kék fény, mint környezeti hatás elleni védelem is fontos a bőr ellenálló képességének javítása érdekében. Kutatások kimutatták, hogy pld. az elektronikus készülékek (számítógépek, laptopok, tabletek, okostelefonok)monitorjai által kibocsátott kék fény – az UV-sugárzáshoz hasonlóan –szintén  elősegíti a bőr öregedését, a ráncok és a nem kívánatos pigmentfoltok kialakulását. A védelemhez szintén alkalmasak az antioxidáns összetevőket tartalmazó napvédő krémek.

Fotó: pixabay.com3. Hogyan módosítsuk szokásos szépítkezési „rituálénkat”?

– Gyengéden kezeljük a bőrünket, és hidratáljuk alaposan! – Kerüljük a vízbázisú arctisztító géleket, de még a micellás vizet is érett bőrre, mert irritációt okozhatnak (kivéve a glicerin tartalmúakat). Részesítsük előnyben az arctisztító olajokat és tejeket, melyeket leöblítés nélkül kell használni.
– Hidratáljuk arcbőrünket naponta többször! Vigyük magunkkal hidratáló nappali krémünket, ha elmegyünk otthonról, és amikor módunkban áll, ujjheggyel ütögetve vigyük fel a krémet az arcbőrre. Be is púderezhetjük utána.

– Az érettebb arcbőrre kétféle, olajat tartalmazó, a bőr mélyebb rétegeibe is eljutó, hirdratáló arcszérumot érdemes használni: egyet reggelre, egy másikat este. Így alkalmazkodva a bőr napszakok szerinti igényeihez. A szérumok kiegészítik a rendszeres bőrápolást, mindennapi alkalmazásuk nem javasolt.

– Alkalmazzunk lágy állagú, hámlasztó, gyümölcssavas maszkot, az elhalt hámsejtek eltávolítására, legalább havonta egyszer.

A cél: a bőrfelület tisztítása, a bőrsejtek megújítása, az érdes bőr felület kiegyenlítése.

 4. Tartsunk étrend-kiegészítő kúrát!
– Ajánlott omega 3 és omega 6 esszenciális zsírsav-tartalmú kapszulát szedni, kétszer naponta , egész éven át. Mivel a változókori bőr lipidrétege csökken, ezek a jótékony zsírsavak segítenek a krónikus bőrszárazság leküzdésében.

– Ehhez hozzáadhatunk antioxidánsokban gazdag kiegészítőket is, hogy növeljük a bőr természetes védelmét. Ilyen lehet pld. a szelén, társítva A-, C- és E-vitaminnal, három hónapos kúra keretében.

5. Sminkeléskor is alkalmazkodjunk bőrünk változókori állapotához!

– Használjunk fényvisszaverő részecskéket tartalmazó, folyékony anti-age alapozót, mely üdévé teszi a bőrt, fiatalít. Kis mennyiséget vigyünk fel belőle, dolgozzuk el pld. apró szivaccsal a szemöldök környékén, a szem alatti sötét karikákon, az orrszárnyon és az állon, továbbá a szájon, a rúzs alá, ami a szájat, ha kell,vastagítja is.Az alapozó felvitelekor egyébként mindig az arc közepétől kifelé haladjunk.

– Részesítsük előnyben a friss, rózsaszínes árnyalatokat az arcpirosításkor az orcán, és a rúzs megválasztásakor is .

– Mivel a menopauza idején általában ritkul a szemöldök, használjunk a haj színéhez illő, inkább halvány szemöldök ceruzát. De amikor szempilla spirált használunk (ajánlottan), az lehet erős, mert.mélyíti a tekintetet.

forrás: Patika Magazin