Információk, érdekességek

Ugye nincs keserenyhiányod?

2018. június 25.

Ha valaki arra figyelmeztet, hogy a szervezetednek nagyon fontos, hogy egyél elég keserenyt (ami egyébként egy, a természetben gyakori fém) mert a hiánya súlyos gondokhoz (szívritmuszavar, magas vérnyomás, szívmegnagyobbodáshoz, vagy akár cukorbetegséghez) is vezethet, akkor az első meglepetésből felocsúdva, nyilván azt googlizod, mi az a kesereny: merthogy Te eddig biztosan nem ettél soha ilyet, emlékeznél rá. És, ha azt mondjuk: egyél elég magnéziumot?  

A magnézium
Ha kizárólag kémiai, és fizikai szempontok szerint vizsgálnánk a magnéziumot, nem lenne benne semmi különös. Egyrészt a világ 8 leggyakoribb eleme: úton, útfélen belebotlunk. Másrészt egy éghető fém, aminek az a legnagyobb érdekessége, hogy erős, fehér lánggal ég el. Nem készítünk belőle ékszert, nem munkáljuk meg, akkor mi az olyan érdekes a magnéziumban? Mitől értékes? Miért fontos? Legfőképpen azért, mert több mint 300 enzimed működéséhez kell.

A magnézium és te
Képzeljük el egy pillanatra azt, hogy mi történne veled, ha egyáltalán nem lenne magnézium a szervezetedben: illetve inkább ne képzeljük el, mert hamarabb halnánk meg a magnézium teljes hiánya miatt, mint amíg ezt a mondatot elolvasod. Elsősorban azért, mert ha egyáltalán nem lenne magnézium a szervezetedben, azt erősen megsínylenék a csontjaid, a fogaid. De nem ez lenne a legnagyobb gondod, hanem az, hogy szívritmus-zavarod lenne, szívmegnagyobbodásod, és nem élnél túl sokáig. Éppen ezért hatalmas szükséged van rá. De mi történik, ha nincs elég?

A magnéziumhiány, és a pótlás
Pótolni kell. A magnéziumhiánynak sok oka lehet. Van, amikor hosszabb ideig nincs elég: a terhes kismamáknak például mindenképp javallott feltölteni a magnéziumkészletüket, de az alkoholistáknak is nagyon oda kell figyelniük erre. A magnéziumhiány lehet nagyon rövid ideig tartó is: például egy komolyabb hasmenés, vagy vesebetegség után, sőt, komoly fizikai igénybevétel is okozhatja a hiányát. Ha természetes úton akarod pótolni, megteheted ezt úgy, hogy sok zöld színű növényt eszel (például spenótot), de sok magnézium van a dióban, mogyoróban, mandulában is. Bármennyire is sokat eszel azonban ezekből a növényekből, magvakból, tudnod kell, hogy kevés magnézium van bennük, ezért egyszerre nem tudod pótolni: inkább kiegyensúlyozottan kell étkezned. Vagy pótolhatod nagyobb adagokban is a szervezeted számára elengedhetetlen magnéziumot, megfelelő készítményekkel.

A magnéziumhiány tünetei
Ha hosszabb ideje gyötör a gyengeség, görcsök, vagy úgy érzed, hogy ingerlékenyebb, feszültebb vagy, netán azt érzed, hogy szívritmuszavarod van, növeld szervezeted magnézium-szintjét. Nyugodtan vásárolj olyan készítményeket, melyben nagyobb dózisban megtalálható (ilyeneket akár vény nélkül is kaphatsz), de érdemes orvoshoz is fordulni, mert ha hosszabb ideje fennáll a hiánya, előfordulhat, hogy magas vérnyomásod, szapora szívverésed lesz, még hosszabb távon kialakulhat csontritkulás, kegyetlen migrén, vagy cukorbetegség is. Extrém esetben hallucinációk, depresszió, zavartság, szorongás is gyötörhet.

forrás: Harmonet