Információk, érdekességek

Tüsszögés a karácsonyfa alatt? Mi lehet a bűnös?

2021. december 22.

Fotó: 123rf.com

Allergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.

Keresztallergia télen?

Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?

  • Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.
  • Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor.
  • A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.

A sóterápia jótékony hatásai

A légúti allergia tüneteinek enyhítésére ma már nagyon sokféle gyógyszer és természetes gyógymód létezik Ez utóbbiak közé sorolható például az egészségügyi száraz sóterápia, amely természetes és hatékony megoldást kínál, és egy 20 alkalomból álló kúra jótékony hatása akár 8-9 hónapig is tarthat. Allergiásoknál normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó hisztamin- és IgE-szint, megszűnik a szem-, orr-, fül- és szájpadviszketés. Az egészségügyi sóterápia sóklinikákon, orvosi indikáció és kontroll mellett zajlik, országszerte több száz orvossal és egészségügyi intézményekkel együttműködésben.

Fotó: 123rf.com

A sóterápia évszázados gyökerei bizonyítják jótékony hatását. Amennyiben allergiásként nem szívesen használ gyógyszereket és hisz a természetes gyógymódok erejében, próbálja ki az egészségügyi száraz sóterápiát, hogy az ünnepek ne tüsszögéssel teljenek!

forrás: Patika Magazin