Információk, érdekességek

Top 5 immunerősítő tipp

2016. november 30.

Rövidebbek lesznek a nappalok, kevesebb időt töltünk a szabadban, télre pedig már a nyáron bevitt vitaminforrások is kezdenek kiürülni. Az egyik svéd távedzettem, Utasi Péter írta még szeptember végén, hogy már délután 5-re sötét van náluk. Igen, ez is visszatartó erő lehet a szabadtéri programoknál a hidegen kívül.

Beszorulunk a szobába. Az őszi esős napok beköszöntével a hangulatunk is kezd a mélyponton felé közelíteni, és ugrásszerűen megnő a megfázás, a felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések előfordulása. 

Viszont vannak azonban olyan emberek, akiknek „erős az immunrendszerük”. De hogy érik ezt el? Te is meg tudnád úszni az őszt és a telet betegségek nélkül? 

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, csak figyelj oda pár dologra, és megerősítheted belső ellenállórendszeredet, illetve megelőzheted és enyhítheted az influenza tüneteit. Mi segíthet abban, hogy könnyebben, energikusabban vegyük az influenzás időszakot? 

§ A kiegyensúlyozott, tiszta táplálkozás alap, ezen felül vannak olyan élelmiszereink, amik fogyasztásával védőpajzsot építhetünk ki magunkban a kórokozók ellen. A fokhagyma az egyik legjobb vírusölő növényünk, a gyömbér reszelve sültekhez, vagy teaként fogyasztva is első osztályú, nemcsak gyulladáscsökkentő, de élénkítő hatású is, éppen úgy, mint a zöld tea, és a ginzeng

 

§ Ha nemet mondasz az edzésre, és ráérsz majd januártól, mert úgyis jönnek az ünnepek, magadnak mondasz nemet, hiszen pár hónap alatt visszacsúszol szinte a nullára, és egyébként is kitolsz magaddal. A kutatások szerint napi 20 perc intenzív mozgásra mindenkinek szüksége van, a stressz levezetése miatt, ha nem is érdekli más. Gondolom, ennyi időd csak van magadra. 

§ Minél több időt tölts kint a szabad levegőn. Tudod, hogy elvileg előírás még az ovikban is, hogy minimum 2 órát kint legyenek a szabadban. Nem véletlen találták ki ezt az előírást. 

§ Az infraszauna feltankol vörös fénnyel, ami olyan összetételű, mint a napsugár, csak káros sugárzás nincs benne. Emellett gyulladáscsökkentő hatású szintén.

§ Tuskáné Horváth Erzsébet gyógynövény termesztő és szakoktató pedig a következőket javasolja az immunrendszer megerősítésére: 

„Először is a homoktövis kivonatot ajánlanám. Ezt a hazánkban védett gyógynövényt 1985-től hivatalosan is termesztik a kimagasló C-vitamin (tízszer nagyobb, mint a citromé), karotinoid, mikroelem és zsírsav tartalma miatt.

A zord éghajlatú népeknél (Kína, Mongólia, Oroszország) nagy becsben tartják, hiszen jól tűri a hideget és a szárazságot, ezért az ott élő népeknek ez a fő C-vitamin forrása. Használatáról a VII. századi tibeti írások tanúskodnak.

A gyümölcse nagyon gyorsan romlik, ezért szüretelés után azonnal hűtőházba vagy a feldolgozás helyére szállítják. Nyersen, befőttként, lekvárként vagy ivóléként is fogyaszthatjuk. Személy szerint én az tiszta homoktövislét almalével keverem, mert akkor nem olyan savanyú. A magjából olajat nyernek ki, amit a hámszövetek gyógyítására használják, illetve anti-ageing hatása miatt az érett bőr táplálására. Simábbá, rugalmasabbá teszi a bőrt. Különösen ajánlom ezt a növényt azoknak, akiknek megnövekedett vitaminszükségletük van, mint például betegségből lábadozóknak, sportolóknak, állapotos kismamáknak. Mellékhatása nincs, de kerüljük az esti fogyasztását, mert élénkít. Ajánlott fogyasztási mennyisége 1-3 evőkanál naponta egy pohár vízben elkeverve.

Másodsorban az Echinaceát (Kasvirág) ajánlom. Kezdetben a nátha kezelésére használták, de a 20. században német kutatók felfedezték, hogy nagy mértékben segíti a szervezet influenzával szembeni ellenállását. Ez a növény Észak-Amerikában őshonos, s leggyakrabban a gyökereit használjuk fel. Leginkább tinktúrák alapanyaga, amik használatát már október-november hónapban elkezdhetjük megelőzési céllal. 

Az echinacea fertőzés-gátló hatása véd a baktériumok, gombák, vírusok , és egyéb kórokozók ellen. 

Mellékhatása lényegesen kevesebb, mint a patikában kapható szereknek, de előfordulhat kiütés, viszketés, esetleg alacsony vérnyomás. Terhes nőknek, illetve szoptató anyukáknak nem ajánlom.

Ajánlott fogyasztási mennyisége: ha tinktúra, akkor az első nap 50 csepp, később óránként 10-20 csepp; ha kapszula, akkor naponta 1-3 kapszula. Ha megelőzésre szedjük, akkor 2 kapszula naponta, illetve 20 csepp tinktúra.

A C-vitamin, D-vitamin pótlására mindig szükség van, akár táplálékkiegészítők formájában is. 

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

forrás: Harmonet