Információk, érdekességek

Téli gyümölcsök, téli receptek

2020. január 09.

Ilyenkor bódítóan finom illatok töltik be otthonunkat. A téli-,és déligyümölcsök, magvak ezidőájt igen nagy népszerűségnek örvendenek.  

Íme néhány nagyon finom recept!
Narancslekvár
Hozzávalók:
Narancs
Kristálycukor
Rum
1 kg narancshoz 75dkg-1kg kristálycukor ajánlott, ízlés szerint.

Elkészítés:
Mossuk meg a befőzni kívánt narancsokat és tegyük be őket –szintén héjastul- annyi vízbe, hogy ellepje. Forraljuk addig, hogy a narancsok megpuhuljanak, a héjuk pedig simább legyen. Ez akár egy órát is igénybe vehet. Ezután vegyük ki az edényből, vágjuk fel őket maximum fél centis szeletekre és tegyük vissza őket az edénybe. A héját hagyjuk rajta. Rétegenként szórjuk rá a cukrot, és középerős lángon kezdjük újból főzni, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Időnként kavarjuk meg –a vége fele sűrűbben-, nehogy odaégjen. Ha sokalljuk az egész héjak mennyiségét, főzés közben összetörhetjük őket a fakanállal, vagy kézi turmixszal pépesebbé tehetjük. Tetszés szerint rummal is ízesíthetjük. Ha elérte a kívánt sűrűséget, tegyük bele alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe, fedjük le folpackkal és állítsuk be dunsztba, amíg ki nem hűlnek. A narancslekvárt érdemes legalább 2kg narancsból elkészíteni, így akár szeretteinket is meglephetjük egy kis üveg befőttel. Kellemes készülődést!

Mandarinlekvár
Hozzávalók:
1 kg mandarin
50 dkg aromás alma
3 citrom
3 evőkanál rum
50 dkg kristálycukor

Elkészítés:
Mossuk meg a mandarinokat héjastul. Ízlés szerint tegyük félre néhány mandarinnak a héját (2 héj ajánlott), a többit távolítsuk el, a megőrzötteket vágjuk apróra. Az egész mandarinokat karikázzuk fel és magtalanítsuk. Az almákat csumázzuk ki és azokat is szeleteljük vékonyra. Tegyük be a befőzőlábasba, csavarjuk rá a citromok levét, öntözzük meg a rummal és öntsünk rá 2dl vizet. Az alma összeeséséig főzzük. Várjunk, míg kihűl, majd passzírozzuk át az egészet. A pépet tegyük vissza a lábasba, forraljuk fel és adjuk hozzá a cukrot. Addig főzzük, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha elkészült, töltsük tiszta üvegekbe, de csak akkor kössük le, ha már teljesen kihűlt.
Kevés zselatin hozzáadásával gyümölcskocsonya is készíthető belőle.
Vigyázat: észveszejtően finom!

Fügecsemege dióval
Hozzávalók:
1 db. 22 cm-es tortalap
12-16 db érett füge
4,5 dkg nem sózott vaj
3 dkg kristálycukor

a mázhoz: 1 dl méz, fél citrom leve
a díszítéshez: 5 dkg dió, csipet fekete bors

Elkészítés:
Melegítsük a sütőt elő 180 fokra. A vaj egyharmadával kenjünk ki egy lapos serpenyőt, és majd tegyük bele a fügéket. Szórjuk meg a cukorral és fedő alatt süssük alacsony hőn 8-12 percig, hogy a gyümölcs megpuhuljon. Utána hűtsük ki.

Pirítsuk meg a dióbelet egy evőkanál vajban. A máz készítéséhez keverjük össze a mézet a citromlével egy nehéz serpenyőben. Forraljuk fel, a keveréket majd 2-3 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ekkor keverjük hozzá a maradék vajat, és főzzük tovább, addig, hogy a keverék nagyon sűrű és karamellszerű legyen. A serpenyőt tartsuk melegen, forró víz felett. A fügéket száras végükkel felfelé helyezzük el a peremes tortalapra. Kanalazzuk rájuk a mázat, és díszítsük a pirított dióval. Szórjuk meg csipetnyi durvára darált borssal. Csemegénket szobahőmérsékleten tálaljuk.

Kiwis almalekvár mézzel
Hozzávalók:
4db kiwi
1kg alma
20dkg cukor
1dl víz
45dkg méz

Elkészítés:
Hámozzuk meg a kiwit, mossuk meg, és vágjuk apróra. Az mossuk meg az almát, majd tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. Melegítsük fel egy lábasban a vizet, a mézet és a cukrot. Miután a cukor feloldódott, tegyük bele a kiwit, és az almát. Főzzük lassú tűzön, állandó keverés mellett. Forrón töltsük az előmelegített üvegekbe, zárjuk le, és dunsztban hagyjuk kihűlni.

forrás: Harmonet.hu