Információk, érdekességek

Téli csodafegyver: a fokhagyma

2020. január 02.

A fokhagyma nemcsak a magyar népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény, mintegy ötezer éve ismerjük és használjuk gyógyító céllal különféle betegségekre. Használjuk ki immunerősítő és a légzőrendszert erősítő hatását az őszi-téli időszakban, és különösen a szmogriadó ideje alatt!

A fokhagyma nemcsak a magyar népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény, mintegy ötezer éve ismerjük és használjuk gyógyító céllal különféle betegségekre. Jelentős jód-, cink-, kén- és foszfortartalma, sok B1- és B2-vitamint tartalmaz, valamint gazdag baktérium- és csíraölő összetevőkben.

Baktérium-, vírus-, és gombaölő csodaszer
A népgyógyászat elsősorban meghűléses megbetegedések, illetve asztma, köhögés, hörghurut kiváló orvosságaként tartja számon, mert a légutakat fertőtleníti és nyálkaoldó hatású. A fokhagyma valóban kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő növény, ami nemcsak a légúti megbetegedések ellen, hanem bőr-, hüvelygombásodás, bélfertőzések esetén is igen hatékony.

Ha visszatérő gombás tüneteinket próbáljuk megszüntetni, antibiotikumos vagy egyéb kezeléssel, együnk minél több friss, nyers fokhagymát is. Akkor is érdemes naponta fogyasztani az immunrendszer erősítésére, ha egészségesek vagyunk. Ha az aznapi étrendünkbe nem tudjuk beiktatni, egy kis joghurttal keverjük el. A joghurt segít a normális bélflóra visszaállításában és az emésztőszervek regenerálásában. (Ha nem a gombásodás kiegészítő kezeléseként fogyasztjuk, fogyaszthatjuk mézzel keverve is!)

Rákmegelőző
A fokhagyma antioxidánsként serkenti az immunrendszert, így rákellenes, rákmegelőző tulajdonságairól is ismert és elismert, erős általános tisztító hatású növény. Azokon a vidékeken, ahol bőségesen és rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, a rákos megbetegedések ritkábban fordulnak elő.

A keringési rendszer őre
Közismert a fokhagyma értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. A fokhagyma ezen felül gátolja az érelmeszesedést és a véralvadást, és csökkenti a menstruációs görcsöket. Jótékonyan hat a szívmúködésre, a szapora szívverést megnyugtatja, a szívizomgörcsökre is jótékony hatással van, és véralvadásgátló hatása révén segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását.

A fokhagyma tehát egyaránt hasznos a gombás betegségekben, rákban, meghűléses megbetegedésekben szenvedőknek, valamint keringési, illetve szívpanaszok esetén. Emellett a fenti bajok megelőzésére és az immunrendszer erősítésére is kiváló gyógynövényünk, de fontos tudni, hogy gyomorfekélyben vagy bélgyulladásban szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fokhagyma fogyasztása!

Receptek fokhagymával
A magyar konyha kedvelt fűszernövénye a fokhagyma, ezért nincs nehéz dolgunk, ha több fokhagymát szeretnénk beiktatni az étrendünkbe, számos hagyományos recept közül is válogathatunk.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a fokhagyma gyógyhatása leginkább nyersen érvényesül, mintegy tíz perccel azután, hogy lereszeltük vagy fokhagymanyomóval összezúztuk.

A fokhagyma pépesítésével ugyanis felszabadul egy allicin nevű kénvegyület, melynek egy részéből újabb gyógyhatású anyagok keletkeznek. Ezek a jótékony vegyületek azonban hő hatására elbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezért élettani szempontból a legkedvezőbb nyersen fogyasztani. Ehhez adunk néhány ötletet.

Fokhagymás tésztasaláta
Hozzávalók: fél kiló teljes őrlésű lisztből készült tészta (penne, csavart, orsó stb.), 2 pohár joghurt, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, petrezselyem, ízlés szerinti mennyiségben kukorica, salátalevelek, pritaminpaprika, borsó, paradicsom

A tésztát az olasz hagyománynak megfelelően ’al dente’ főzzük, vagyis ne főzzük szét, hogy a fokhagymás-joghurtos szószt jól magába tudja szívni. A joghurtba belereszeljük a fokhagymát, ízesítjük a fűszerekkel, ízlés szerint friss vagy szárított kaporral is megbolondíthatjuk. A zöldségféléket megmossuk, a salátaleveleket összetépkedjük, a paprikát kis kockákra vágjuk. A zöldségekhez hozzákeverjük a tésztát és a fűszeres joghurtot, és legalább fél-egy órán keresztül a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Mivel szénhidrátot is tartalmaz a tészta révén, és emellett friss zöldségeket, könnyű vacsorának ideális. A tésztát helyettesíthetjük krumplival is!

Mihez használhatunk még fokhagymát?
A fokhagyma egy egyszerű zöldségsalátát is fejedelmien egészséges lakomává varázsol, ha teszünk egy gerezdnyit a salátaöntetünkbe. Keverjünk sima vinaigrette mártást jó minőségű, hidegen sajtolt olajból és a citromléből, fűszerezzük csipetnyi sóval és petrezselyemmel, és keverjünk el benne egy gerezd zúzott fokhagymát. Bármilyen összetételű salátának ideális kísérője, és a fokhagymás salátánkhoz jól megy a fokhagymás-sajtos pirítós is.

Fokhagymás mártogatós
A fokhagyma erőteljes ízét kiegészíti, megszelidíti a natúr joghurt, amit kicsit megsózva szintén használhatunk salátaöntetnek, falafel vagy fasírt mellé mártogatnivalónak, de akkor is nagyon finom, ha héjában sült burgonyához kínáljuk tejföl helyett.

forrás: HarmoNet