Információk, érdekességek

Tegyél babot az asztalra!

2023. február 17.

Milyen zöldséget együnk télen? Babot. Az olasz konyha egyik kedvenc zöldsége többféle formában elérhető itthon is, egészséges és finom.  

A szárazbabnak több fajtája is ismeretes, ilyenek a fekete, fehér, vörös, a hosszúkás, lapos és vese alakúak. Ezt az Amerikában őshonos zöldségfajtát, az indiánok termesztették, akiknek köszönhetően később, a 16. században Európába, Afrikába és Ázsiába is eljutott. Ma már Kína és India termeli a legnagyobb mennyiségben.

A két olasz eredetű babfajta, a Borlotti és a Cannellini felhasználásával, sokféle ízletes és különleges étel elkészíthető, a lehetőségek száma szinte végtelen. Nem csak az egészségünknek kedvezünk azzal, ha tarka-vagy fehérbab kerül a tányérunkra, de a család elismerésére is garantáltan számíthatunk.

A többi hüvelyeshez hasonlóan, a tarkabab is kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, szénhidrát-, rost- és fehérjeforrás. Gabonákkal együtt elkészítve teljes értékű fehérjét tesznek ki, ezzel kiválthatják az állati eredetű élelmiszerek állandó fogyasztását és jó alternatívát jelentenek a vegetáriánusok számára is

Sokoldalúan felhasználható zöldségfélék ezek: jól illenek például többféle salátához, de akár levesekhez, főzelékek készítéséhez is ajánlom az olasz babok és szószos változataik felhasználását. A fehérbabot desszerthez is szokták használni, gesztenyéhez hasonló íze miatt. Mézzel elkeverve és pürésítve finom és gyors édességet kaphatunk.

Olasz kolbászleves

    Hozzávalók:
    500 g jófajta sütő kolbász (nagyobb darabokban, bőr nélkül)
    1 gerezd apróra vágott fokhagyma
    500 ml húsleves
    1 db olasz paradicsomkonzerv (~450 ml)
    1 db babkonzerv (~450 ml) lével együtt
    1 csésze (240 ml) vékonyra karikázott sárgarépa
    2 db kis cukkini, kockára vágva
    2 csésze (480 ml) friss spenót, mosva, kisebb darabokra tépve
    ¼ tk. frissen őrölt feketebors
    ¼ tk. só
    2 ek. (30 ml) olívaolaj

Elkészítése: A karikára vágott kolbászt és az aprított fokhagymát olívaolajon pirítjuk. Hozzákeverjük a levest, paradicsomot és sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, majd a lángot kisebbre véve, 15 percig gyöngyözve főzzük. Hozzákeverjük a babot a levével együtt és a kockára vágott cikkinit. A levest lefedjük és újabb 15 percig, vagy amíg a cukkini kívánt puhaságú nem lesz, tovább főzzük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a spenótot. A spenótot fedő nélkül hagyjuk a levesben főni. 5 perc múltán a leves tálalásra kész.

 

forrás: Harmonet.hu