Információk, érdekességek

TE mit tettél eddig környezetedért?

2018. július 23.

“Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" szól a jelmondat. Rengeteg eszmére ráhúzták már ezt a szlogent, de szerintem a környezettudatosság terén érvényesítheti leginkább jótékony hatását. Ha mindenki kiveszi a részét belőle, akkor jó irányba tudunk majd továbblépni.  

A Mittettel.hu a hétköznapok környezettudatosságával foglalkozik. A látogatók leírhatják, hogy mit tettek eddig a környezetért és ezt a feljegyzést egy év elmúltával visszakapják. Így láthatják, hogy mennyit fejlődtek zöld gondolkodás terén. Az inspiráló írások meg is jelennek az oldalon, így könnyen juthatunk ötletekhez is.


Az oldal ötlete onnan eredezik, hogy próbáltam megfejteni a csomagolásokon lévő kis ábrákat, hogy vajon amit a kezemben tartok, az szelektív-e. Aztán ahogy elmélyedtem a témában, rájöttem, hogy magánemberként magunkra vagyunk hagyva ebben a témában. Nincsenek „példaképeink” akiket lekövetve tanulhatunk. Sok alulról szerveződő, nagyon erős közösséget találtam, akik hulladékmentes élettel, fenntartható, minimalista, vagy slow életmóddal foglalkoznak, de azt láttam, hogy az ilyen közösségekben a kezdők ritkán mernek aktívan kezdeményezni. Szóval a meglévő fórumok inkább a tudatos emberek továbbfejlődését segítik, de az olyan zöldfülűek, mint például én is, nagyon nehezen találják meg a megfelelő információforrást. Ráadásul sem az állami, sem a gyártói/forgalmazói oldalról nem találtam olyan információforrást, ami könnyen kereshető és hosszútávon folyamatosan frissül.

A Mittettel.hu lényege, hogy az emberek a környezettudatosság terén is merjék felvállalni a tetteiket, ezzel példát mutatva másoknak. Az élet minden területén könnyedén találhatunk mintákat, de ha a környezettudatos életmódról beszélünk, akkor nehezebb a helyzet. Ha súlyproblémáim vannak, akkor személyi edzőhöz megyek, vagy online edzésprogramokat használhatok. Ha nem tetszik a lakásom, boltom berendezése, hívhatok lakberendezőt, vagy meríthetek ötleteket a Pinterestről, vagy blogok százezreiből. Ha tudatosabban szeretnék élni és óvni a környezetem, akkor sokkal szűkebb a paletta nehezebb példaképeket találni. Az külön öröm, hogy sikerült olyan működési mechanizmust találni az oldalhoz ami egy kicsit elgondolkodtatja az embereket és segít picit továbblépni a saját árnyékunkon.

Eleinte csak egy egyszerű kis site-ot szerettem volna csinálni, ami egy kis önvizsgálatra késztet és ahol az emberek zöld ötleteket adhatnak és kaphatnak. Az oldal indulása után viszont egyre másra jöttek az ötletek, hogy miként lehetne kezelni az emberek környezettudatossággal kapcsolatos problémáit. Öt-hat kisebb nagyobb projekten dolgozom most párhuzamosan. Az egyik egy kis webes alkalmazás, ami segít eldönteni a háztartási hulladékról, hogy milyen kukába és milyen állapotban szabad dobni. Egy másik keresővel is készülök, amin az emberek könnyedén találhatnak utcai szelektív gyűjtőkukákat, használtelem-, kiégett izzó- és ruhagyűjtő konténereket. Szóval itt még közel sincs vége.

forrás: Harmonet