Információk, érdekességek

Szolárium és gél lakk? Óvatosan az UV-fénnyel!

2019. március 19.

Fotók: pixabay.comA szoláriumban és a gél lakkozásban van egy közös pont: az UV-fény. Egyben ez jelenti a veszélyforrást is, a neves szakmai szervezetek szerint. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek fontos az évenkénti orvosi kontroll.

Mit ér meg a barnaság és a csillogó köröm?

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Mára azonban az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya (UV) fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját – különösen a 45 év alatti nőknél. Éppen ezért az elmúlt 20 évben kutatások sora vizsgálta a napágyak használata és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét.

A cigarettafüsthöz hasonlóan a szoláriumokban tapasztalható UV sugárzást is rákkeltőnek és veszélyesnek minősítette két jelentős szervezet: a The United States Department of Health and Human Services és a World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer. A tudósok úgy vélik, 75 százalékkal nő a melanóma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak. Egy 2010-es tanulmányban több, mint ezer, 25-59 éves, melanómával diagnosztizált személyt vizsgáltak és kiderült, hogy 62,9 százalékuk rendszeresen szoláriumozott.

Mindezek miatt több országban – például Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Finnországban és Nagy Britanniában – ma már csak 18 éven felülieknek engedélyezik a szoláriumozást, és az Egyesült Államok néhány államában is hasonló megszorító intézkedéseket hoztak. Az ellentábor ugyanakkor a D-vitamin pótlás fontosságát hangsúlyozza, de tudni kell, hogy az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és  megfelelő táplálkozással, esetleg étrend-kiegészítéssel ezt kockázatmentesen is megtehetjük.

Az UV-fénnyel ugyanakkor nem csak a szoláriumban találkozhatnak a nők, hanem a gél lakk felvitelekor is. A száradási idő lerövidítése érdekében levegőt fújó, UVA-fényt kibocsátó eszköz használata ráadásul már nem csak a manikűr-szalonokban fedezhető fel, de otthoni használatra sem nehéz egy ilyen készüléket beszerezni. Ezzel tulajdonképpen ugyanaz a probléma, mint a napágyak esetében: ez a fajta fény növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát és gyorsítja a bőröregedést is. Érdemes tehát körültekintően szépülni!

Fotók: pixabay.comMikor forduljunk orvoshoz?

– A bőrgyógyászati daganatok megelőzésében legfontosabb, hogy ismerjük az UV-sugárzás káros hatásait, a megfelelő védekezést, és a daganatok korai felismerési lehetőségeit. A rendszeres, évenkénti szakorvosi vizsgálat különösen fontos azoknál, akiknek több mint 50 anyajegye van, vagy kevesebb számú, de szabálytalan a megjelenésük. Nagyobb a rizikójuk a világos bőrűeknek, szőkéknek, kék szeműeknek, vagy vörös hajúaknak is. Fokozottan veszélyeztetett, aki gyermekkorban hólyagos napégést szenvedett, vagy közeli rokonuknál melanómát diagnosztizáltak – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az anyajegyeknél az alábbi változásokat tapasztaljuk:
– Megváltozik a színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. A barna különböző árnyalatai, fekete, kék, szürke, vörös, vagy fehéres területek jelennek meg.
– Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
– A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
– Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
– Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is, bár ezek a jelek gyakran már a betegség későbbi stádiumára jellemzőek.
– Akinek a családjában előfordult már bőrdaganat, mindenképpen mérlegelje a szoláriumozás és a gél lakkozás kockázatait.

forrás: Patika Magazin