Információk, érdekességek

Szezonális betegségek megelőzése esszenciális olajokkal

2018. július 12.

Hogy melyek ezek a tipikus, szezonális betegségek?
  • Ha nyár, ki ne szeretne sütkérezni a napon? Ha ezt túlzásba vittük, akkor sem kell kétségbe esünk, mert az égési sérülésekre ideális a levendula olaja. A levendula olaja egyébként bármilyen égési sérülésre is ajánlott, mert látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményez. Ezt misem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esetek, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be.  Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is.
  • Különböző bőrbetegségek, kiütések a bőrön, melyeket  strandokon könnyen elkaphatunk. Erre találták ki a teafa illóolaját. Éljünk vele, kenegessük a fertőzött helyen bőrünket!
  • Rovarcsípések, élősködők, mint pl. a kullancsok, szúnyogok tudják a nyári esténket bosszússá tenni. De ennek sem kell így lenni, ugyanis nemcsak a dohányfüst, hanem a citrom olaj is kiváló a rovarok távoltartására. Ha pedig megcsípett minket bármelyik is, akkor a levendula olaja erre is hatásos, nem fog viszketni pl. a szúnyogcsípésünk ha bekenjük pár csepp levendula olajjal a helyét.
  • A nyári időszak jellegzetes emésztőrendszeri megbetegedése jellemzően a szalmonella fertőzés következtében kialakuló  gyomorfertőzés, de ezt kiválthatja a higiénia hiánya és a kánikula is, főleg ha idegen területre utazunk. Ezért nem árt, ha mindig van nálunk borsmenta, édeskömény, ánizs és gyömbér olaj, hogy a nyaralásunk élményekkel teli legyen és ne a négy fal között kelljen kínlódunk.
  • Sokan vagyunk úgy, hogy imádjuk és alig várjuk a napsütést, a forróságot. A legtöbben egész nyáron csak nyaralnánk és napoznának a vízparton. Azonban sajnos vannak olyanok is, akik számára a jó idő szorongással jár, mert ahogy jön a meleg, úgy kerül le egyre több réteg ruha rólunk. Ez okozhat egy szezonális depressziót is, melyet érzelmi olajkeverékkel, főleg citrosokkal (narancs, citrom, bergamott) nagyon jól lehet kezelni. Akik pedig nem elégedettek saját testükkel, és szeretnének csinosodni a standszezonra, azok előtt nyitva állnak a különböző fitnesstermek. Ha a zsírégetést még inkább szeretnénk fokozni, javasolt naponta többször grapefruit illóolajjal higítva bekenni a kivánt testrészt, ahonnan fogyni szeretnénk. Azon kívül, hogy bőrünk feszesebb és rugalmasabb is lesz, meglátjuk majd, hogy a megfelelő edzéssel kombinálva, csak úgy ég majd a zsír le rólunk.
Fűben-fában orvosság van, éljünk minél többen vele és illatozzunk együtt!

A következő Illatpartiról - melynek keretében kipróbálhatod az említett olajokat saját bőrödön - részletes információt itt  találsz:

https://www.facebook.com/events/204967986995940/

Jó tanács, hogy kövesd oldalamat itt, így láthatod a rendszeres bejegyzéseimet a szezonnak is megfelelő aktuális illóolajokról és más lehetőségekről, nyereményjátékokról is:

Havasi Patrícia
Gyógyító aroma tanácsadó

forrás: Harmonet