Információk, érdekességek

Szenzoros érzékenység

2017. december 14.

Egyre több gyermeknél figyelhetőek meg a következő területeken megmutatkozó érzékenységek akár külön-külön, akár halmozott előfordulásban.  

- a szenzoros érzékenység 
- a motoros érzékenység
- a fantázia érzékenység 
- a kognitív, intellektuális érzékenység 
- és az érzelmi érzékenység.

Ezek egyrészt okozhatnak nehézséget a hétköznapokban sok konfliktus forrásai lehetnek,, másrészt különleges lehetőséget rejtenek a gyermekek számára.

A szenzoros érzékenységnél felmerül, hogy az inger feldolgozása eltérő, ez okozhat például olyat, hogy például érzékenyebb a füle, olyan dolgokat is hall, amit mi nem érzékelünk. Van, akinek a szeme érzékel több árnyalatot, tapintása kifinomultabb, ízérzékelése jobb, szaglása érzékenyebb.
Feltehetőleg ők azok, akiknek ezek az adottságai előnyt jelenthetnek a művészetekben. Érdemes nekik lehetőséget nyújtani, hogy kipróbálhassák magukat zenében, rajzban, festészetben, szakácsművészetben.

Egyre több olyan gyermek van körülöttünk, akinek a mozgásos területen vannak eltérései az átlagostól, vagy az átlag ember elvárásaihoz képest.
Ebben nehéz állást foglalni, hiszen az egész világ is felgyorsul, lehet, hogy ők már ehhez alkalmazkodtak, mi pedig még nem tudtuk felvenni a tempót. Mindenesetre nehezítő körülmény lehet, hiszen a viselkedése zavaró egy iskolai órán, ahol nyugodtan kell ülni.
Számukra még tudatosabban kell szervezni a mozgásos lehetőségeket, legyenek minél többet szabad levegőn, töltsék ezt szabadon választott mozgással, viszont jótékonyan hat a napi 30 perc irányított mozgás számukra, ami a figyelmet is erősíti.

Sok gyermek rettentő jó fantáziával rendelkezik, mely a játékában is látszik, mások pedig belső világukban élik ki magukat. Ők azok, akik kicsit visszahúzódóbbnak tűnnek, sokszor inaktívnak, közben pedig éppen a saját gondolatvilágukban élnek.

Kognitív érzékenység abban tud megnyilvánulni, hogy a gyermekünknek van egy számára kedvenc témája, melyben nagyon jártas. Ez önmagában dicséretre méltó lenne, csak sajnos általában más dolgok viszont nem érdeklik. 
Mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy gyermekünk kiegyensúlyozottan teljesítsen a különböző területeken, hiszen hiába kiemelkedő egy-egy területen, ha a többivel nehézsége van.

Például a nehezen, ügyetlenül mozgó gyerek aki zseni a dínókban, nehezebben tud beilleszkedni a közös mozgásos játékokba a társaival.

A szenzoros-, motoros- valamint érzelmi érzékenység (dühkitörések, hiszti, agresszív viselkedés) eltérése az átlagostól jelzi az idegrendszer éretlenségét is.

Ezekben az esetekben érdemes szenzomotoros mozgásfejlesztést alkalmazni, hiszen ez a módszer egyrészt érleli az éretlenebb idegrendszert, mindezek mellett nagyon jól hat a figyelemre, viselkedésre, ezáltal a hétköznapok kevesebb zűrzavarral telnek mind az ő, mind pedig a 

forrás: Harmonet