Információk, érdekességek

Személyiségfejlesztés - 5 lépcsős gyakorlat

2020. május 09.

Ha úgy érezzük, más mederbe szeretnénk terelni az életünket, nem biztos, hogy csak a körülményeken kell változtatni. Érdemes magunkba nézni egy kicsit, és ha felfedeznénk valami javítanivalót, ne habozzunk!  

A szakemberek szerint lehetséges fő jellemvonásainkat teljesen más irányba terelni és ott is tartani. Ha az ember eljut arra a szintre, mikor ráébred, hogy új útra kellene lépnie, képes meg is tenni.

A közelmúltban is az a hit terjedt el a laikusok és profik világában is, hogy az alapszemélyiség kb. 30 éves korra kialakul, és egy szemernyit sem változik. Sőt, a pszichológia szerint bizonyos jellemvonások genetikai örökségek, melyek ugyebár azt jelentik, hogy egyesek neurotikusnak, simulékonynak, introvertáltnak vagy extrovertáltnak születnek és úgy is maradnak, a környezet vagy a változtatni akarás egyáltalán nem számít.

A kutatások arról tanúskodnak, hogy meg lehet változtatni a személyiségünket és fő jellemvonásainkat, ha valójában szeretnénk. Amerikai kutatások szerint nem csak a személyiség változik az idő előrehaladtával, de bátran kijelentik, hogy felnőttkor során a karakter nagyobb mértékű változáson megy keresztül, mint gyermekkorban. A felnőttkori pozitív irányú változás mindenképpen javít az élet minőségén.

Személyiségünk megváltoztatása 5 lépésben:

  1. Magunk hozzuk meg a döntést! Tényleg mi látjuk a változás szükségességét, vagy csak el szeretnénk kápráztatni édesanyánkat vagy társunkat? Ha csupán más kedvéért tennénk, nem érdemes, nem egészséges. Emellett úgysem tartanak sokáig, mert nem azt tesszük, amire nekünk magunknak szükségünk lenne. Másrészről viszont ha azért szeretnénk személyiségünkön változtatni, mert már unjuk, hogy mindig csak otthon ülünk és szomorkodunk, akkor biztosan örömet fog okozni egy kis változtatás.
     
  2. Válasszunk ki egy változtatandó jellemvonást! Egyszerre csak egy dologra összpontosítsunk. Ha azt szeretnénk elérni, hogy nyitottabban legyünk új dolgokra, és merjünk vállalni kisebb kockázatokat, csak lépésről lépésre vágjunk neki a feladatnak. Nem kell rögtön ejtőernyővel ugrani. Ha belelendülünk, egyre könnyebben haladunk előre.
     
  3. Adjunk elég időt magunknak! A legtöbb minőségi változás nem történik gyorsan. Először csak kisebb célokat tűzzünk ki magunk elé. Kezdhetjük például azzal, hogy csak 5 percet nem aggódunk, ha erre lennénk hajlamosak, és szeretnénk a negatív megközelítéstől megszabadulni. Legyünk türelmesek. Ha folyamatosan tudunk összpontosítani a feladatra és kitartóan tesszük, az eredmény kétségkívül meglesz.
     
  4. Vállaljuk a felelősséget! Válasszunk egy segítőtársat, lehet a társunk vagy egy barát. Kérjük meg őket, hogy jelezzék, ha a kitűzött személyiségvonást meg tudjuk nyilvánítani. Fogadjuk el dicséretüket, mely motiválni fog bennünket a továbblépésben. A kapcsolat megerősödéséről nem is beszélve!
     
  5. Legyünk nyitottak más módszerekre is! Bizonyos esetekben már erősebb támaszra van szükségünk, mint egy társ vagy barát, sok lehetőség közül lehet választani. A témához kapcsolódó szakkönyvek, csoportok, szaktanácsadók, coachok, előadások, szakkörök. Egy objektív vélemény elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláljuk az egészséges indítékokat a személyiségünk változtatásához, mely nem könnyű feladat, de érdemes, ha mi is szívvel-lélekkel szeretnénk új útra térni.
forrás: Harmonet.hu